Tysk avis: Fant «sex-lapp» hos mistenkte i Köln

VOKTER PLASSEN: Masseovergrep har den siste uken rystet Köln. De siste dagene kommet meldinger om lignende saker i andre tyske byer, og i andre europeiske land. Foto: Roberto Pfeil , Afp

Politisjef må gå etter masseovergrep

Politisjefen i Köln trekker seg etter massiv kritikk for sin håndtering av masseovergrepene i Köln på nyttårsaften.

 • Felicia Alvsing
 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fire år gammel

Politiet har mottatt 121 anmeldelser etter masseovergrepene i Köln på nyttårsaften. Et flertall av anmeldelsene omhandler seksuelle overgrep.

FIKK SPARKEN: Tidligere politisjef i Köln, Wolfgang Albers. Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Politisjef Wolfgang Albers (60) har måtte tåle skarp kritikk for sin håndtering av saken, og fredag ettermiddag ble det klart at han førtidspensjoneres med øyeblikkelig virkning, skriver WDR.

Innenriksminister Ralf Jäger sier det er nødvendig å avsette politisjefen for å gjenopprette tillitten til politiet og skape større handlingsfrihet.

Også Albers' øverste politiske leder Henriette Reker sier hun har mistet tillit til politisjefen etter å ha fått feil fakta i saken.

Beskyldningene går på at Albers skal ha forsøkt å holde opprinnelsen til gjerningsmennene skjult for sine overordnede og media.

Selv omtaler den avsatte politisjefen beskyldningene om at han bevisst har holdt informasjon tilbake for absurde.

Tidligere fredag opplyste det tyske innenriksdepartementet at føderalt politi har identifisert 31 personer som hadde en rolle i volden, hvorav 18 av dem var i en prosess med å søke asyl, skriver NTB.

Så du denne? Michelle (18) om hendelsen på nyttårsaften i Köln: – Mennene var fulle av sinne

Fant «sexlapp»

To menn som ble avhørt etter masseovergrepene i Köln på nyttåraften, skal ha hatt lapper med grove seksuelle ord og uttrykk, skriver Bild og Kölner Stadt Anzeiger.

Foto: @Bild på Twitter ,

På lappen er det oversettelser fra arabisk til tysk av uttrykk som «jeg vil pule», «jeg dreper deg», «jeg bare tuller med deg» og «store bryster».

De to unge mennene skal ifølge Bild også ha mobilvideoer tatt på nyttårsaften på sine telefoner. Videoene skal vise opptøyer og angrep på kvinner.

Flere menn ble pågrepet torsdag kveld, og tysk politi opplyste at de er mistenkt for å være delaktige i seksuelle overgrep. To menn skal ha blitt sluppet fri fredag da politiet ikke fikk bekreftet sine mistanker, sier aktor Benedict Kortz.

Politiet har ikke kommentert notatene som blir omtalt i tysk presse fredag.

– Ny kriminalitet

«En fullstendig ny dimensjon av kriminalitet». Slik beskrev Köln-politiet skandalen som rystet Tyskland nyttårsaften.

Det var like etter midnatt de første meldingene om overgrep kom. Grupper med menn skal ha forgrepet seg på kvinner som forsøkte å krysse folkemengden utenfor sentralbanestasjonen i byen.

Blant de 31 personene som er avhørt, er ni av dem fra Algerie, åtte fra Marokko, fem fra Iran og fire fra Syria. To tyske statsborgere, en iraker, en serber og en amerikansk statsborger er også blant dem som er mistenkt for å ha begått forbrytelser i byen nyttårsaften.

ÅSTED: Rundt tusen menn skal ha angrepet kvinner under nyttårsfeiringen i sentrum av Köln, hvor politiet har fått inn anmeldelser fra over 100 kvinner som er blitt grovt seksuelt trakassert og ranet. Det er også anmeldt minst en voldtekt, som skal ha blitt begått i menneskemengden. Foto: Markus Boehm , Afp

Flere byer i Tyskland

I uken etter nyttårsaften har det kommet meldinger om lignende episoder i andre byer.

Ifølge Berliner Morgenpost har det også kommet meldinger om overgrep som har funnet sted foran Brandenburger Tor nyttårsaften. Avisen skriver om fire separate hendelser rundt om i byen, inkludert en turist som skal ha blitt voldtatt av en gruppe på mellom tre og fem menn, og to kvinner som skal ha blitt seksuelt trakassert.

I den tyske byen Hamburg ble det også meldt om upassende oppførsel fra større grupper av menn. Politiet har mottatt 53 meldinger om trakassering på nyttårsaften, hvorav 19 av dem går på seksuell trakassering. En 19 år gammel jente har fortalt avisen Spiegel at hun og to venninner ble advart av en dørvakt om å gå langs en spesiell gate.

«Jeg var plutselig alene ... 20 til 30 menn sto rundt meg. Hver gang en hånd forsvant, kom en annen. Jeg følte meg hjelpeløs», sier hun ifølge avisen.

Hun skal ha blitt befølt under kjolen og kastet i bakken. Deretter skal hun ha kommet seg unna og tilbake til venninnene, som skal ha fortalt at lignende ting hadde skjedd med dem.

Les også: Tysk innenriksminister forventer oppklaring

I Stuttgart melder Stuttgarter Zeitung at to 18 år gamle kvinner ble overfalt og ranet av en gruppe på 15 menn. I Düsseldorf ble minst elleve politirapporter skrevet på seksuelle overgrep, meldte Breitbart i dagene etter nyttårsaften.

Etterforsker i Sverige og Finland

«MAN SLÅR IKKE KVINNER»: Blomster og et brev hvor det står: «Man slår ikke kvinner - selv ikke med blomster» ble torsdag lagt ned foran Kölnerdomen i den tyske byen, for kvinnene som ble offer for det som kan ha vært et koordinert angrep nyttårsaften. Foto: Roberto Pfeil , Afp

Onsdag kom det også meldinger om at flere kvinner ble trakassert i Sverige på nyttårsaften. I byen Kalmar sør i Sverige politianmeldte flere unge kvinner at de blitt antastet av grupper av unge menn på nyttårsaften. Saken har likhetstrekk med rapportene om seksuelle overgrep mot kvinner i den tyske byen Köln samme dag.

– Det var en gruppe gutter, tre til seks stykker, og noen jenter som senere, ifølge dem, ble omringet av guttene som så begynte å beføle dem, sa Gunnar Norgren i Kalmar-politiet til Expressen.

Politiet etterforsker ifølge NTB minst åtte anmeldelser om seksuell trakassering mot 15 kvinner mellom 16 og 20 år.

To menn født i henholdsvis 1983 og 1996, begge asylsøkere, etterforskes for seksuell trakassering. De benekter anklagene, sier talsmann for politiet Johan Bruun.

Også i Finland har unge kvinner politianmeldt trakassering i løpet av nyttårsnatten. I Helsingfors hadde politiet i dagene før nyttårsaften mottatt tips om at asylsøkere i hovedstadsregionene muligens planla lignende hendelser som det som skjedde i Köln nyttårsaften. Rundt klokken 23 på nyttårsaften befant nærmere 1000 irakiske asylsøkere seg i en tunnel ved jernbanestasjonen i Helsingfors. Politiet sendte flere titalls personer fra området, og pågrep flere.

Politiet ble tipset om mulige forstyrrelser av finske innvandringsmyndigheter og utplasserte flere tjenestemenn sentralt i hovedstaden.

– Vi utplasserte en rekke politifolk for å kontrollere situasjonen. Flesteparten var svært fredfulle og oppførte seg fint, sier politisjefen.

Tre personer ble anholdt i en kort periode, men senere løslatt, opplyser han. To politianmeldelser vedrørende trakassering ble meldt inn til det finske politiet.

– Politiet har fått informasjon om tre hendelser om trakassering, hvorav to av dem er politianmeldt. Senere viste det seg at det hadde forekommet trakassering i større skala i sentrum av Helsingfors. Politiet beklager at dette ble oppdaget først senere, og at anmeldelsene ikke ble gjort til politiet og ordensvaktene som patruljerte området, sier de ifølge Yle.

Husker du? Kvinner fritt vilt for seksualforbrytere på Tahrir-plassen

Les også

 1. Michelle (18) om hendelsen på nyttårsaften i Köln: – Mennene var fulle av sinne

  Tyske Michelle (18) sier hun ble omringet av rundt tredve menn nyttårsaften, som befølte henne og hennes venner.
 2. Tysk politi: Nyttårs-overgrep kan være linket til kriminelt nettverk

  De ansvarlige for sikkerheten i Köln blir utsatt for massiv kritikk etter at hundrevis av menn skal ha gått til angrep…
 3. Statsviter: – Det er «vill vest» i asylpolitikken i Europa

  Ville Vesten, lite samarbeidsvillige rikinger i Nord-Europa og pulverisering av Schengen-avtalen.

Mer om

 1. Krim
 2. Tyskland
 3. Sverige
 4. Finland

Flere artikler

 1. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

 2. Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

 3. Politirapport om overgrepene i Köln: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

 4. Kripos: Mange har levd i kulturer med større aksept for seksuell trakassering av kvinner

 5. Pluss content

  Kripos: Er forberedt på enkelte tilfeller av trakassering

Fra andre aviser

 1. Overfallene i Köln koster politisjef jobben

  Bergens Tidende
 2. Finland og Sverige etterforsker anklager om overgrep nyttårsaften

  Aftenposten
 3. Politisjefen i Köln går av etter masseovergrep

  Bergens Tidende
 4. Finland og Sverige etterforsker anklager om overgrep nyttårsaften

  Fædrelandsvennen
 5. Helsinki på nyttårsaften: Uvanlig mange tilfeller av seksuell trakassering

  Aftenposten
 6. Tyske innvandringskritikere får rekordoppslutning i ny måling

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder