HELLER TRUMP: Bill og Hillary Clintons 20 år i Arkansas, blant annet som byens guvernørpar, er en av grunnene til at Larry Vearrier og kona Karen ikke vil stemme på Hillary. Her med barna utenfor delstatens kongressbygning. Foto: THOMAS NILSSON/VG

«Hjemstaten» svikter Hillary Clinton: – Hun er rett og slett for sleip

LITTLE ROCK (VG) USA er et mindre trygt land med Hillary Clinton (68) som president, tror Larry Vearrier (44). Han er blant mange velgere i Arkansas som vender henne ryggen.

 • Camilla Bjørn
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over tre år gammel

– Ekstreme muslimer og terrorister har ingen respekt for kvinner. Det er viktig at vi har en leder som blir respektert. Hvis de ikke respekterer oss nok til å frykte oss, er vi sårbare, sier byggearbeider Larry Vearrier til VG.

Sammen med sine tre barn og kona, sykepleieren Karen (43), er han på besøk i kongressbygningen i Arkansas' hovedstad Little Rock.

I den siste målingen utført i delstaten leder Donald Trump med elleve prosent.

– For sleip

Hillary Clinton er fra Chicago, men bodde her med ektemannen Bill i 20 år. Han er født og vokst opp i Arkansas. Clinton-navnet er klistret på bygninger, gateskilt og flyplassen i hovedstaden. Men Clinton har ikke etterlatt seg et godt nok inntrykk til å få velgerne over på sin side.

Les også: Bill Clinton fyller 70 år: Er han til bry for Hillary? (krever innlogging)

– Jeg stemmer ikke på Hillary. Det er jeg helt sikker på. Hvis våre fiender respekterer oss og vårt forsvar, kommer de i hvert fall ikke hit og angriper oss. Kanskje andre steder, men ikke her. Forsvaret og vår vilje til å slå tilbake må ikke undervurderes eller bygges ned. Det er en stor bekymring for oss, fortsetter Larry Vearrier, som bor like utenfor Little Rock.

– Jeg tror ikke Midtøsten vil respektere USA med en kvinnelig president. Dessuten har vi våre problemer med Hillary fra tiden hun var her, legger Karen til.

Kommentar: Trump kan fortsatt vinne

– Crooked Hillary, roper sønnen T.J. (8) ut og skaper ekko i den store kongresshallen med Donald Trumps kallenavn på Clinton. Foreldrene ler.

I tolv år hadde Bill Clinton sitt kontor i bygningen som guvernør.

Hillary Clinton startet i Arkansas som universitetslærer i 1974, og ble senere advokat og guvernørfrue. Hun var aktiv i sin manns politiske arbeid inntil paret flyttet til Det hvite hus. Her gjennomførte Hillary Clinton reformer innen utdanning og helse, samtidig som hun jobbet for kvinner og barns rettigheter. Ekteparet Vearrier er ikke imponert over hva Clintons utrettet.

ÅRENE I ARKANSAS: Guvernør Bill Clinton med Hillary og datteren Chelsea høsten 1991, året før Clinton ble valgt til USAs president. Foto: AP

– Jeg gikk på skole her da og reformen tok skolene fra å undervise for læring, til å undervise slik at elevene skulle få høyere testscore. Etter min mening ble alt bare verre – men ikke på papiret, sier Karen.

– Det er begrenset hvor mye dårlig Trump kan gjøre, men jeg tror heller ikke han vil være bra for USA. Helst blir det en selvstendig kandidat. Hillary er rett og slett for sleip, avslutter Larry Vearrier.

Med unntak av Bill Clintons presidentkampanje i 1992 og 1996 har delstaten stemt republikansk siden 1980. Arkansas har med sine 2,9 millioner innbyggere seks valgmenn.

Er Clinton trygg? USA-ekspert mener Trump kan ha tapt valget forrige uke

IKKE FAN: Piloten Jason Pate (38) er oppvokst i Arkansas og mistet sansen for Clinton-ekteparet for lenge siden. – Alt de gjør er for egen vinning, sier Pate til VG. Her med kollega Todd Smith (41). – Ingen vil stemme på Trump men han er det eneste valget vi har igjen, sier Smith. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Les også: Hillary Clintons skandaler (krever innloggin)

– Gjør alt for egen vinning

På en lokal kaffebar i nabolaget Pleasant Valley sitter piloten Jason Pate (38) fra Little Rock og drikker kaffe med kollega Todd Smith (41).

– Jeg er herfra og vet hva slags folk Clinton-familien er. Alt de gjør er for egen vinning. Hvem kjenner hvem, hvem kan man hente tjenester hos, hvem skylder dem noe. Det er forbi korrupsjon. Det beste som skjedde Arkansas er at de dro. Hun kommer ikke til å få mye kjærlighet her under valget, sier Pate til VG.

– Hvem skal du stemme på?

– Jeg vet helt sikkert at jeg ikke vil stemme Clinton, men jeg kan ikke si det samme om Trump. Kollega Smith er enig.

– Hun virker som en bitch, sier Smith.

– Hadde du sagt det samme om en mannlig politiker?

HILL NO: Barista Brittany Clay på Guillermo´s Coffee House tror verken Hillary Clinton eller Donald Trump er løsningen på USAs problemer. – Men jeg stoler ikke på Hillary, derfor får hun ikke min stemme, sier Clay til VG. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

– Det er ikke at hun er kvinne. Jeg liker bare ikke henne eller politikken hun fører. Hun er rett og slett altfor liberal. Folk er så lei av Clintons og den politikken de har bidratt til i flere tiår, fortsetter Smith.

Pilotene forteller om utgifter og kostnader som stadig øker og en lønn som står stille.

– Jeg føler jeg får mindre ut av lønnen min for hver måned, legger Smith til.

Little Rock-kvinnen Brittany Clay (24) tjener syv dollar i timen som barista. For å overleve må hun og datteren på seks år bo hjemme hos hennes foreldre.

– Jeg vil flytte ut, men økonomien er så svak nå at jeg har ikke en sjanse. Jeg tror hverken Hillary eller Trump kan fikse våre problemer. Hele systemet er så korrupt og ødelagt. Vi trenger en Kennedy eller Roosevelt, sier Clay til VG. Hun gir hvert fall ikke Clinton sin stemme.

– Alle som begår landsforræderi, noe jeg anser e-postbruken hennes for å være, burde få mer enn et lite klaps på lanken. Hadde det vært hvem som helst andre ville de fått 20 års fengsel og mer. Folk her havner i fengsel for trafikkblemmer. Se hva hun har gjort – og hun slipper unna? Jeg stoler ikke på Hillary.

GUVERNØR-NABO: Tom Wittenburg er nærmeste nabo til guvernørboligen i Little Rock, hvor Hillary og Bill Clinton bodde i 12 år. Han og kona kjenner Clinton-ekteparet privat. - Vi som kjenner henne synes det er viktig å vise vår støtte, sier han til VG. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Brydde seg ikke

I et av byens mer eldre og velstående strøk ligger den staselige guvernørboligen hvor Hillary og Bill Clinton bodde i 12 år. I dag hjem til den republikanske guvernøren Asa Hutchinson. Her har en håndfull naboer satt opp Hillary-skilt i oppkjørselen.

– Vi som kjenner Hillary synes det er viktig å vise vår støtte. Det eneste problemet hun har her i sør, er at mange ikke liker tanken på en kvinne som president, sier Tom Wittenburg (73).

Han har kjent Clinton-ekteparet i en årrekke og beskriver Hillary Clinton som tøff og smart, og tror hun vil gjøre en god jobb som president.

– Hun gjorde mye bra for delstaten. Snakker du med folk som kjenner henne her borte, vil de si mye pent. Men hun kjørte sitt eget løp og brydde seg ikke altfor mye om hva folk mente om henne.

For to uker siden skjedde det noe rart i nabolaget, forteller han.

– Det var invitert til stor fest i guvernørens residens, og da pleier folk å parkere langs veien her. Ved skumring hadde noen fjernet alle Hillary-skiltene i gaten. Vi fikk aldri noen forklaring, men neste dag sto de der igjen. Vi har våre teorier, sier guvernørens nærmeste nabo.

Les også: Clinton avslørte hvor mye hun tjente

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. USA
 4. Bill Clinton
 5. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Pluss content

  – Da Bill traff Hillary hadde han aldri sett noe lignende

 2. Trump-supporternes dom: – Endelig var han presidentaktig

 3. Trump advarer mot juks: Ber tilhengerne overvåke valglokalene

 4. Pluss content

  Clinton: – Vi kan ikke ta foten av gassen

 5. Se debatten på VGTV klokken 03.00 natt til tirsdag: Clinton og Trump har studert hverandre i timevis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder