STOLT: Chris poserer ved siden av sin mor Barb Koch, som sammen med Chris sin kjæreste Ally også var med på «Calgary Marathon». De løp imidlertid det kortere løpet på ti kilometer. Foto: Ally Iseman

Chris (37) fullførte maraton - uten armer og bein

Her har kanadiske Chris Koch akkurat rullet i mål under til sitt første helmaraton.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er alltid ute etter nye utfordringer. Jeg og kjæresten min hadde snakket om ting vi følte vi måtte gjøre i løpet av livet. Maraton var en av tingene så jeg tenkte hvorfor ikke, sier 37-åringen på telefon til VG.

Var innestengt i over to måneder: Fullførte maraton

Fikk skateboard som ung

Koch har i flere år vært med på forskjellige utfordringer for å samle inn penger til veldedige organisasjoner. Blant annet flere fem kilometers løp.

Da han i mai fullførte Calgary Marathon var dette til inntekt for et senter som jobber for hjemløse familier. Flere utenlandske medier har omtalt saken tidligere.

37-åringen forteller at han som barn brukte skateboard for å komme seg lettere rundt i gangene på skolen. Selv om han fikk benproteser ble skateboardet det foretrukne alternativet for å komme seg raskt rundt.

Men nå er det altså longboardet han sverger til.

– For noen år siden var jeg på tur i California og kjøpte et longboard for moro skyld. Det er bare enklere enn proteser. Nå bruker jeg det for å komme meg rundt hver eneste dag, sier han.

Les også: Halvmaraton-løpere i Bangkok ble lurt ut på «nesten-maraton»

Under fire og en halv time

Maratonen utførte han på fire timer og 23 minutter, og han innrømmer at det var en meget sliten mann som kom i mål.

– Motbakkene var det tøffeste. I nedoverbakkene kunne jeg i grunn ha rullet så fort jeg ville og tatt igjen tapt tid, men det ville føles som jeg utnyttet situasjonen min, forteller han til VG.

Før han fikk lov til å delta på Calgary maraton fikk 37-åringen nei fra Los Angeles Marathon, der de begrunnet dette med at han kunne være en sikkerhetsrisiko for seg selv og andre løpere. Calgary godtok at han startet, mot at han hadde en syklist som fulgte ved siden av han.

Før Koch deltok på konkurransen forteller han at han trente som en vanlig løper, bare med longboardet sitt.

– Jeg dro på lengre og lengre turer, og hvis jeg var et sted jeg ikke kunne bruke brettet trente jeg ved å klatre opp og ned trapper, og styrketrening på treningssenter, sier han.

Les også: Svømte over kanalen uten armer og bein

Drømmer om Norge

I fremtiden håper 37-åringen å fortsette med å delta på nye utfordringer og forteller at den positive responsen har vært enorm både fra andre løpere og tilskuere.

Han har blant annet begynt arbeidet med et reiseprogram, og har planlagt tur opp til Mount Everest sin Base camp.

Han understreker også at en av hans store drømmer er å padle kajakk gjennom Norges fjorder.

Karina (23): Nektes utenlandsstudier på grunn av funksjonshemning

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder