FORBANNET: Norske Thomas Nicolaisen (42) fra Jessheim er strandet i Sibir, og er ikke fornøyd med service eller informasjon fra SAS. Foto: PRIVAT

247 SAS-passasjerer strandet i Novosibirsk etter sikkerhetslanding

Får ikke visum til å forlate flyplassen

De 247 passasjerene får ikke forlate flyterminalen etter at et SAS-fly måtte foreta en sikkerhetslanding i Novosibirsk.

  • Eirik Røsvik

– Jeg er skikkelig forbanna, sier Thomas Nicolaisen (42) fra Jessheim.

Et SAS-fly på vei fra Shanghai til København måtte torsdag sikkerhetslande i Novosibirsk etter trykkfall. 247 passasjerer må tilbringe natten på flyplassen i Sibir, med minimal tilgang på mat og drikke.

– Vi fikk en halv sandwich og litt kaffe. Så dro mannskapet til et hotell. Ingen har fortalt oss hva som skjer nå. Folk har lagt seg til å sove på stålbenker og gulv, forteller Nicolaisen til VG.

Får ikke dra fra terminalen

Årsaken til problemene er ifølge SAS russiske immigrasjonsmyndigheter.

– Jeg beklager på det dypeste at informasjonen ikke har kommet fram til dem som sitter på flyplassen. Det er selvfølgelig kjedelig og beklagelig at de må tilbringe natten på flyplassen, sier kommunikasjonsdirektør Karin Nyman i SAS til VG.

For å komme til et hotell må de ha visum eller spesialtillatelse. Det får de ikke. Både den danske ambassaden og SAS har jobbet for å få passasjerene til hotell.

– Vi har hatt problemer med russiske immigrasjonsmyndigheter. Den danske ambassaden har jobbet hardt for å la passasjerene dra fra flyplassen og til et hotell. Beslutningen må tas i Moskva, men de har ikke gitt tillatelse til at det kan skje.

SOVER: Noen passasjerer har lagt seg for å sove på flyplassen i Novosibirsk. Passasjerene får ikke visum til å forlate flyplassen. Foto: Thomas Nicolaisen

Bestefar: – Skammelig av SAS

Hjemme i Norge sitter bestefar Ole Andreas Medberg (63) fra Moss. Han har en datter og svigersønn som er i Sibir, sammen med barnebarn på 1 år og 4 år.

– Jeg er takknemlig for at det gikk bra da de landet. Men de har ikke fått noen hjelp på flyplassen, og det er bare så vidt de har fått mat og drikke. Det er skammelig av et seriøst selskap som SAS. Passasjerer har rettigheter, sier Medberg.

Ifølge han er det 4-åringen som tar det verst.

– 1-åringen får brystmelk. Så han har sovnet og har det fint. 4-åringen er derimot veldig utålmodig. Det er lenge å vente på flyplassen, sier han.

Erstatningsfly på vei

Nyman i SAS forklarer at mannskapet har fått spesialtillatelse til å forlate flyplassen. Det er nødvendig for å komme seg videre i morgen.

– Heldigvis fikk mannskapet lov til å dra til hotellet, slik at de får hviletid. Uten en slik tillatelse kunne de ikke flydd videre i morgen når erstatningsflyet kommer. Det er på vei fra Skandinavia. Vi håper at flyet tar av rundt 12 eller 1 lokal tid, sier hun.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder