BEKLAGER: USAs tidligere ambassadør i Norge Benson K. Whitney, her sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, frykter at utnevnelsen av ny ambassadør kan bli forsinket til etter presidentvalget om ett år.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BEKLAGER: USAs tidligere ambassadør i Norge Benson K. Whitney, her sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, frykter at utnevnelsen av ny ambassadør kan bli forsinket til etter presidentvalget om ett år. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: ,

USAs eks-ambassadør: Unnskyld, Norge

Frykter ny utsettelse av ambassadør-utnevning

UTENRIKS

Etter flere mislykkede forsøk på å utnevne en ny USA-ambassadør til Norge, går tidligere norgesambassadør Ben Whitney ut med knallhard kritikk av sin egen regjering.

Publisert: Oppdatert: 03.12.15 22:43

– På vegne av det amerikanske folk, vil jeg rette en unnskyldning til det norske folk og deres regjering, og forsikre dem om at vi, til tross for at våre politikeres utilstrekkelighet, verdsetter deres vennskap og anerkjenner Norge som er verdifull alliert, skriver Whitney i et innlegg i avisen Star Tribune.

Etter at Barry B. White forlot Norge etter fire år som USAs ambassadør i Oslo i september 2013 har ingen ny fylt hans rolle.

Pinlig utspørring

Årsaken er utpekingen av forretningsmannen George James Tsunis som Whites etterfølger. Denne utnevnelsen ble imidlertid trukket etter en pinlig utspørring i Senatets utenrikskomité der Tsunis ble grillet om Norge og norsk politikk.

I grillingen ble det avslørt hvor lite han visste om landet han skulle til. Tsunis beklaget seg, men det hjalp lite.

VGTV: Se George Tsunis tråkke i salaten

I mai opplyste Det hvite hus at Obama-administrasjonen ville innstille advokaten Samuel D. Heins, men ifølge Whitney blir nominasjonen nå trenert av republikanerne i Senatet.

I innlegget karakteriserer Whitney prosessen som en fornærmelse mot Norge. Samtidig fastslår han at forsinkelsen skader både forholdet mellom USA og Norge, og amerikanske interesser.

– Alle våre diplomatiske og militære forbindelser svekkes uten en ambassadør. Mangelen på en ambassadør til Norge sender den beklagelige beskjeden at vi ikke bryr oss, skriver Whitney.

Frittalende ambassadør

Ifølge eks-ambassadøren er det nå stor fare for at utnevnelsen av en ny ambassadør kan bli forsinket til etter det amerikanske presidentvalget i november neste år, dersom Senatet ikke raskt sørger for utnevnelsen av Heins.

– Fire år uten en ambassadør til Norge, er det virkelig det beste vårt land klarer?, spør Whitney retorisk.

Les tidligere Whitney-utspill: Nordmenn er selvgode moralister med lav arbeidsmoral

Whitney var ambassadør i Oslo fra 2005 til 2009 og er kjent som en svært frittalende diplomat. Varslernettstedet Wikileaks lekket i 2010 en rekke dokumenter der ambassadøren tegnet et svært lite flatterende bilde av Norge og norske politikere overfor sin arbeidsgiver i Washington.

Les også: USA-diplomater skeptiske til Støre

I en av sine siste rapporter hjem før han forlot Oslo felte han en brutal dom over norsk utenrikspolitikk:

– Det som gjør Norge til en driftig og dedikert samarbeidspartner, kan også gjøre dem til en løs kanon, skrev ambassadøren.

Også daværende finansminister Kristin Halvorsen og statssekretær Espen Barth Eide fikk sine pass tydelig påskrevet av den amerikanske ambassadøren.

Her kan du lese mer om