VANTRO: Venninnene Jana Nordst (22) og Jessica Stone (22) fulgte debatten med vantro og måtte flere ganger se ned av flauhet. De mener Trump ikke er kvalifisert til å bli president. Foto: Leif-Åge Reme

Flaue amerikanere til VG: – Trump er en gigantisk flause for USA

– Dere må tro det har klikket for oss

WESTWOOD (VG) Donald Trump (70) fikk unge velgere til å vri seg i stolen av ubehag under presidentdebatten mot Hillary Clinton i natt.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Trump burde ha forberedt seg og stilt med flere fakta og gode argumenter. I stedet klagde han og skrøt av seg selv om hverandre. Han er en gigantisk flause for USA. Dere i utlandet må tro det har klikket for oss, siden han har kommet så langt, sier sosiologistudenten Natalie Kirsten (21) til VG.

Sammen med over 200 medelever fra University of California, Los Angeles (UCLA) fulgte hun presidentdebatten mellom Trump og Hillary Clinton (68) i et kinolokale like ved campus.

Les alt om kveldens debatt her

Unge velgere avgjør

I publikum satt supportere av begge kandidater og en rekke velgere som ikke har bestemt seg for hvem de vil stemme på.

De er yngre og i stor grad motstandere av begge kandidatene, ifølge meningsmålinger. Ifølge The Economist gjelder dette nærmere 20 prosent av velgerne – og det er disse som kommer til å avgjøre utfallet 8. november.

Les også: Donald Trump til VG: – Jeg var god

Nettopp disse var det Trump og Clinton skulle overbevise i valgets første debatt.

Stemningen i salen var opphetet, spesielt under de mange slagene Clinton serverte Trump.

FLAU: – Dere i utlandet må tro det har klikket for oss, siden han har kommet så langt, sier sosiologistudenten Natalie Kirsten (21) til VG etter debatten. Foto: Leif-Åge Reme

– Clinton serverte gode argumenter, mens Trump hadde ingen logikk, strategi, bare babling. Jeg er skremt og håper bare folk ser hvor lite skikket han er til å være president. Clinton gjorde en kjempejobb, sier Natalie Kirsten, som vil stemme på Clinton.

Psykologistudent Jana Nordst (22) er enig. Hun og venninnen Jessica Stone (22) fulgte debatten med skrekk.

Anders Giæver om debatten: Trump mistet kontrollen

– Driter seg ut

– Han driter seg ut, rett og slett. Han er ikke kvalifisert til å lede dette landet, sier Nordst til VG.

En av de viktigste årsakene til at Clinton har mistet grepet om unge velgerne den siste måneden er at mange foretrekker den uavhengige kandidaten Gary Johnson. På CNN søndag kveld betegnet en kommentator det som at «Clinton blør stemmer til Johnson».

– Hillary vant dette soleklart. Trump surret og svarte ikke på det, men jeg vet ikke hvor mye tillit hun klarer å få, sier Debbie Ese (23), som ikke vet hvem hun skal stemme på. Det samme gjelder kjæresten Wesley Don (24).

Clinton under debatten: – Det er noe han skjuler

IKKE OVERBEVIST: Kjæresteparet Debbie Ese (23) og Wesley Don (24) var enige om at Clinton vant debatten, men er fortsatt ikke overbevist om de vil stemme på henne. FOTO: Leif-Åge Reme

– Jeg er fortsatt ikke overbevist. Jeg synes begge to er helt grusomme individer. Alle jeg snakker med er veldig anti-establishment om dagen, det samme gjelder meg. Det blir nok til at jeg stemmer uavhengig, men det kan endre seg, sier Don.

USA-eksperter: Clinton vant

Statsvitenskap-student Scott Mulligan (19) er også i tvil.

HVER SIN KANDIDAT: Katherine Vasconez (29) er Trump-supporter mens kjæresten Anthony Wofford (29) ennå ikke har bestemt seg. Han synes Clinton var mest overbevisende . FOTO: Leif-Åge Reme

– Jeg hadde gledet meg til en diskusjon om de store politiske temaene, i stedet ble det en fjortiskrangel. Et altfor lavt nivå, de respekterte ikke hverandre, sier Mulligang. Han vil stemme på uavhengige Gary Johnson – til tross for at det indirekte kan gi seieren til Trump.

– Clinton er selve definisjonen på det politiske establishementet og Trump er en stor «fuck you» til dem. Det kan jeg like, sier Mulligan.

Meningsmålinger viser at mer enn 20 prosent av velgerne i avgjørende vippestater vil la seg påvirket av nattens debatt, ifølge CNBC.

Barnslig og avbrøt

Anthony Wofford (29) var ubestemt før duellen, mens kjæresten Katherine Vasconez (29) vil stemme Trump. Selv ble han «ganske» overbevist av Clinton.

– Hillary vant. Hun beholdt besinnelsen. Trump var barnslig, avbrøt og gjentok seg selv mye. Han skuffet, sier Wofford.

– Han var mer barnslig enn jeg hadde håpet på, men jeg tror fortsatt han vil levere mer handling og endringer for USA enn Clinton. Det er viktigere for meg enn om han er en ekspert på debatter, sier Vasconez til VG.

FOLKSOMT: Studenter fra UCLA i California var samlet for å se presidentdebatten i Los Angeles. Stemingen var høy og mange vred seg i stolen opp til flere ganger.

Jordan Wimbish studerer statsvitenskap på UCLA og mener Trump-fans aldri vil vedgå et debattap til tross for at meningsmålinger utført like etter for CNN gir Clinton seieren.

– Trump-velgere er ignorante og vil aldri la seg omvende uansett. Jeg hadde svært lave forventinger til Trump i denne debatten og de ble innfridd, sier Wimbish.

Les også: Slik har de forberedt seg til debattene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder