PÅ BESØK; Statsminster Erna Solberg (H) gikk selv ut i morgenkulden torsdag for å ta imot dronning Rania av Jordan. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Dronning Rania i Norge med dramatisk flyktningappell

Jordan har tatt imot 1,4 millioner flyktninger fra Syria

Dronning Rania på desperat jakt etter økonomisk støtte

Dronning Rania av Jordan reiser nå rundt i Europa med en dramatisk appell på vegne av 1,4 millioner syriske flyktninger i landet, i dypeste fattigdom, og uten utdanning og jobb.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

20 prosent av menneskene i Jordan er nå syriske flyktninger.

Dronning Rania (45) fortalte statsminister Erna Solberg (H) om en liten, fattig nasjon i Midt-Østen som selv må ta halvparten av kostnadene ved å bosette en så stor befolkning av flyktninger.

Unngå at Jordan knekker

– Det er ganske store beløp som må til for å unngå at Jordan og Libanon knekker, men også for å få mer hjelp inn i Syria. Folk ser at det er nødvendig å bidra mer, sier statsministeren etter møtet i sprengkulden i Oslo torsdag morgen.

–Dronningen har gitt en beskrivelse av de problemene som Jordan står overfor, og de planene de har, legger hun til.

Dronning Rania ville ikke snakke med norske journalister under sitt Oslo-besøk, men Erna Solberg sier at hun er tungt engasjert i å skaffe flyktningene både utdanning og arbeid.

Hun ble raskt kalt for «den nye Diana» da hun giftet seg med den daværende prinsen Abdullah, som nå er konge i Jordan.

Nå er hun landets fremste ambassadør og sterkt engasjert i politikk og humanitære saker.

Dobbelt så høyt

FN opererer med tallet 635 000 flyktninger fra Syria som nå er i Jordan, men jordanske myndigheter sier at det reelle tallet er dobbelt så høyt. Eksakt telling er vanskelig fordi bare en av syv bor i flyktningleire, resten har bosatt seg blant sivilbefolkningen.

Dronning Rania ønsker mer penger til utdanning og støtte til skolene i Jordan, som mange steder kjører doble skift for å utdanne både sine egne barn og flyktningenes barn.

VG+: Slik skaper dronningen engasjement for hjertesakene (Krever innlogging)

Men hun ønsker også støtte til å få flyktningene i arbeid:

– Jordan er opptatt av å skape en situasjon hvor folk kan jobbe, men i Jordan er det vanskelig å åpne arbeidsmarkedet for så mange menensker, forklarer Erna Solberg.

Den jordanske dronningen har i stedet lansert en ide om et eget varemerke for varer som flyktningene produserer:

– Det kan bli et slags «Fairtrade» for flyktninger, sier Solberg.

Donormøte

Om tre uker er Norge og Erna Solberg medarrangør av en stor giverlandskonferanse for Syria-krisen, som skal finne sted i London.

Les også: Ber Erna doble støtten til folk på flukt

Målet er å skaffe mer penger til å håndtere flyktningestrømmen i Syrias nærområder, og den norske regjeringen har sagt at de vil trappe opp hjelpen i regionen for å bremse flytningstrømmen mot Europa.

Med seg har hun blant andre FN-sjefen Ban Ki-moon, og de britiske og tyske kollegene, David Cameron og Angela Merkel.

FN er imidlertid i notorisk pengemangel over Syria-krisen. Medlemslandene har bare kommet opp med penger tilsvarende halvparten av dert FN beskriver som behovet.

– Det norske bidraget vil vi komme med på konferansen, sier Erna Solberg.

Større evne til å håndtere

VG ba statsministeren sammenligne Jordans 1,4 millioner flyktninger med flyktningkrisen som Norge må håndtere etter at 31 145 flyktninger som kom til Norge i 2015:

– Jordan tar imot langt flere, sier Solberg.

– Samfunnets evne til å håndtere dette er større. Jordan er et fattigere land, forskjellene er ikke så store. De snakker det samme språket, mange har familie og de kjenner hverandre og har en annen sosial mulighet å få det til. Men det er stor fattigdom og de står utenfor arbeidsmarkedet. I Norge skal de integreres og vil over tid få adgang til en helt annen deltagelse i arbeidslivet. Det er en helt annen utfordring, sier statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder