TYDELIG BUDSKAP: Dette var Afghanistans hovedstad Kabul onsdag. Hele gater fylt med tusener på tusener av demonstranter som protesterte mot voldsbølgen i landet. Foto: Omar Sobhani , Reuters

Da terroristene halshugget kvinner og barn, fikk innbyggerne nok av Taliban og IS

Slik så det ut da langt nærmere 20.000 demonstranter tok til gatene i Kabul for å demonstrere mot Taliban og IS – og undertrykkelse av hazara-minoriteten.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En bølge drap og bortføringer utført av ytterliggående islamister det siste året har skapt stadig større uro blant Afghanistans hardt prøvede befolkning.

– Vi er her for å heve stemmen for rettferdighet. Myndighetene burde reagere, og gjøre noe med drapene utført av IS og Taliban, sier Mjtaba Amiri, til Pajhwok.

Uskyldige sivile har tatt de største tapene gjennom flere tiår med krig i landet.

Blant dem som er mest utsatt: Minoritetsgruppen hazara, som i motsetning til det store flertallet av Afghanistans befolkning er sjiamuslimer.

Dråpen som fikk begeret til å renne over for demonstrantene, var det som skal være en hel familie som ble slaktet av militante islamister:

I dag blir likene av tre kvinner, to barn og to menn begravet, fem dager etter at de ble funnet dumpet i en grøft. Alle de syv var hazaraer. Alle de syv var halshugget.

– Vi fordømmer denne hendelsen. Fiendene bør ikke få lov til å gjennomføre slike forbrytelser, sier Zabul-guvernør Mohammad Anwar Ishaqzai.

Artikkelen fortsetter under bildet

SØRGER: Demonstrantene bærer kisten til en av hazaraene som ble halshugget og dumpet i helgen gjennom gatene i Kabul. Foto: Shah Marai , Afp

Klandrer regjeringen

Sammen med resten av folkemengden bar han kistene med de drepte – som har fått tilnavnet «Zabul Seven»- gjennom Kabuls gater i retning presidentpalasset.

Protestmarsjen mot presidentpalasset i sentrum av byen var fredelig, men mange uttrykte sinne. Både mot Taliban og de væpnede islamistene som anklages for drapene, og på myndighetene som ikke klarte å beskytte dem.

– Den eneste måten å avverge slike forbrytelser på i fremtiden, er å overta alle regjeringskontorene inntil de våkner opp og tar en beslutning, sier Sayed Karim (40).

Blant slagordene var «Taliban begår forbrytelser, og regjeringen støtter dem».

Minst syv skadet

PRESSET PRESIDENT: Afghanistans Ashraf Ghani. Foto: Massoud Hossaini , Ap

Da folkemengden nærmet seg presidentpalasset, kom ting ut av kontroll:

Politiet løsnet varselskudd da rundt 100 demonstrantene angivelig forsøkte å klatre over porten til palasset. Helsedepartementet bekrefter at syv mennesker ble såret.

Det er nok et tegn på hvordan selv voldsbølgen truer den skjøre stabiliteten i det krigsherjede landet.

– Fiendene prøver å ramme samholdet vårt. Hele nasjonen deler smerten etter det som har skjedd, inkludert meg selv, sa en alvorstynget president Ashraf Ghani i en uttalelse onsdag ettermiddag.

Han anså demonstrasjonen som så alvorlig at han valgte å tale til nasjonen i en TV-sendt tale.

– Myndighetene er fast bestemt på at rettferdigheten skal seire, og at de som står bak drapene blir brakt for retten, sa presidenten i talen.

Økt uro

Uroen blant afghanere har økt i takt med en stadig forverret sikkerhetssituasjon siden Talibans voldsomme offensiv, som toppet seg da den viktige provinshovedstaden Kunduz ble erobret i høst.

Sivile rammes daglig av konflikten. Angrepene mot hazaraer har økt risikoen for at hat mellom folkegrupper kan forpeste klimaet ytterligere i det etnisk svært mangfoldige Afghanistan.

FNs spesialrepresentant i Afghanistan slår fast at drapene er i strid med folkeretten.

– Disse hemningsløse drapene kan kvalifisere som krigsforbrytelser, og gjerningspersonene må holdes ansvarlig, sier Nicholas Haysom.

Daglige drap

TENTE LYS: Flere steder i landet er det arrangert demonstrasjoner mot bølgen av vold som rammer Afghanistan. Dette bildet er tatt i Kabul tirsdag, kvelden før massemønstringen onsdag formiddag. Foto: Wakil Kohsar , Afp

Drapene i provinsen Zabul sør i landet sist uke skjedde samtidig som det pågikk harde kamper mellom rivaliserende Taliban-fraksjoner og væpnede tilhengere av IS, terrorgruppen med base i Syria og Irak.

Demonstrantene i Kabul sier hazaraer drepes daglig på de farlige veiene mellom provinsene Ghazni, Bamyan og Wardak vest for hovedstaden, hvor Taliban kontrollerer store deler av landsbygda.

– Vi er fra dette landet. Vi er nødt til å ha de samme rettighetene som andre borgere. Hvis ikke regjeringen gir oss retten til statsborgerskap, kommer vi til å overlate dette landet til pashtunere og andre grupper, sier en demonstrant som bare oppgir at hun heter Sohaila.

Flere århundrer med diskriminering

I tillegg til Taliban, IS og regjeringen, er pashtunere også blitt gjenstand for mange hazaraers raseri. Pashtunerne er den største etniske gruppen i Afghanistan, og også den gruppen de ytterliggående islamistene rekrutterer flest krigere og tilhengere fra.

Mens de fleste hazarer er sjiamuslimer, er de fleste øvrige afghanere, inkludert Talibans medlemmer, sunnimuslimer.

Den etniske minoriteten hazaraer har gjennom flere hundre år blitt utsatt for diskriminering, etnisk rensing og overgrep i Afghanistan. På 1990-tallet ble flere tusen hazaraer massakrert i regi av Taliban og al-Qaida.

Kilde: VG/NTB

TYDELIG BUDSKAP: Dette var Afghanistans hovedstad Kabul onsdag ettermiddag. Hele gater fylt med tusener på tusener av demonstranter som protesterte mot voldsbølgen i landet. Foto: Shah Marai , Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder