GÅR AV: Moderaternas, Anna Kinberg Batra, har bestemt seg for å gi seg som partileder. Foto: Bertil Ericson / TT NTB scanpix

Anna Kinberg Batra trekker seg

Svenske Moderaternas partileder, Anna Kinberg Batra, trekker seg.

Publisert:

Batra holdt fredag en pressekonferanse om forholdene i partiet, skriver Aftonbladet.

Under pressekonferansen kunngjorde Batra at hun går av som leder.

– Jeg er stolt over tilliten jeg fikk som partileder og ble Moderaternas første kvinnelige partileder. Jeg håper at min datter får oppleve at Sverige får sin første kvinnelige statsminister, sier hun.

Husker du? Moderaterna-politiker kalte minister «hore»

Batra har tidligere denne uken beskrevet sitt eget parti som et «kriselag». Nå begrunner hun sin avgjørelsen med at det ikke lenger finnes forutsetninger for å gjøre en god jobb.

Negativ utvikling

Utviklingen i det konservative høyrepartiet har vært negativ etter at det i januar åpnet for samtaler med høyrepopulistiske Sverigedemokraterna i Riksdagen. Under pressekonferansen sa hun imidlertid at hun ikke angrer på at hun har åpnet for et samarbeid med Sverigedemokraterna.

– Mange moderater engasjerer seg i å skade seg selv akkurat nå. Jeg tåler kritikk, det er min jobb. Men jeg tror ikke at velgerne blir spesielt imponerte av oss akkurat nå. Jeg er ikke fornøyd med situasjonen der vi er nå, det tror jeg ingen er, sier Batra under pressekonferansen.

– Problemene opphører ikke når jeg går ut denne døren. Under lang tid har Moderaterna hatt brister som syns, sier hun.

Fått med deg? Sverigedemokratene-lederens hjem angrepet av fremmede

Slått av Sverigedemokraterna

Moderaterna har også gjort det dårlig på meningsmålingene den siste tiden. I alt har 11 av partiets 22 fylkeslag, blant dem Stockholm, tatt til orde for at partiet trenger en ny leder for å kapre flere velgere.

I mai ble høyrepartiet mindre enn Sverigedemokraterna på en måling som ga Moderaterna 18 prosents oppslutning, skriver NTB.

– Vi setter ikke dagsordenen slik vi burde som det største opposisjonspartiet, har Jimmy Baker, kommunalråd i Botkyrka utenfor Stockholm, tidligere uttalt.

Batra har i praksis ledet Moderaterna siden september 2014, men ble formelt valgt til vervet i januar 2015.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder