Retorikkekspert om Obamas tale:
– Latterliggjør Trump, i stedet for å hate ham

Selv om ordene er kraftfulle, bruker Obama humor og ironi når han snakker om Donald Trump. På den måten snur han republikanerens negative taktikk på hodet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier Jens E. Kjeldsen, som er professor i retorikk ved Universitetet i Bergen.

– Ordene er kanskje kraftige, men vi må se på måten Obama sier dem på, forklarer han VG.

– Obama er faktisk ganske humoristisk når han snakker om Trump. Selv om han er kritisk, smiler han. Kritikken er dermed ikke bitende og sint, slik som Trump er kjent for, men heller litt ironisk. Presidenten latterliggjør Trump – i stedet for å hate ham.

Kjeldsen forklarer at Obama bruker «skapende» retorikk i sin tale. Det vil si en retorikk som med ord skaper og former tilhørerne.

– Han forteller amerikanerne hvem de er, ved å tegne et bilde av dem som er motsatt av det Trump bruker. Han tegner demokratene, republikanerne – ja hele nasjonen – som et folk. Han sier at amerikanere ikke er fryktsomme, kyniske og smålige, men heller åpne positive og gode, sier Kjeldsen.

– Fantastisk

Når Trump holder tale, er ordene han bruker ofte negative. Obama prøver bevisst å snu denne trenden, sier Kjedsen. Han beskriver talen som "fantastisk".

– Trump er kjent for å tegne et negativt bilde av USA, og amerikanere som redde, fryktsomme og kyniske personer som ønsker forandring. Det som gjør Obama fantastisk, og som kjennetegner mange av hans taler, er at han snur dette på hodet ved å fortelle en større fortelling.

Nattens tale fra Barack Obama har skapt flere reaksjoner i sosiale medier. Blant annet fra hans kone.

– Det er min mann! Din oppriktighet, verdighet og holdninger minner oss på hvordan ekte lederskap ser ut. Du gjør meg stolt, skriver Michelle Obama på Twitter.

BAKGRUNN: Obama snakket om kritikken mot Clinton og fyrte løs mot Trump

Jubel i taket

Det var like før klokken 05 norsk tid i natt at president Obama steg opp på scenen på Demokratenes landsmøte i Philadelphia, til stor jubel.

– Det har aldri vært en mann eller en kvinne, verken meg eller Bill (Clinton, journ. anm), som har vært mer kvalifisert til å bli president i USA, sa han.

Donald Trump fikk ikke uventet gjennomgå i nattens taler. Han ble blant annet kalt en «svindler» og beskrevet som en mann som farer med «slagord og frykt». Obama gikk hardt ut mot holdningene og uttalelsene til republikanerenes presidentkandidat.

– Det var ingen seriøse løsninger på problemene, bare blåse liv i bitterhet, sinne og hat. Og det er ikke det Amerika jeg kjenner, sier presidenten.

Lest denne? USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

FIKK GJENNOMGÅ: Kritikken mot Donald Trump haglet under nattens demokratiske landsmøte. Foto: Joe Skipper Reuters

Trump-leiren: «Tom retorikk»

Trumps kampanjekontor var raskt ute med å fordømme nattens kritikk. De kaller angrepene mot deres presidentkandidat for «tom retorikk», skriver The Hill.

Skei Grande om Trump: – Vil få veldig store følger for Norge

– Demokratene beskriver en visjon av Amerika som ikke eksisterer for de fleste amerikanere, inkludert de 70 prosent av befolkningen som mener landet er inne på et galt spor, skriver Trumps politiske rådgiver Stephen Miller i en pressemelding.

Miller mener demokratene ikke forstår virkeligheten.

– Deres melding til folket kan blir oppsummert slik: Ting er perfekt, vi trenger ikke forandre noe som helst, raser han.

Trump inviterer velgerne til Q&A

Donald Trump har ikke kommentert nattens kritikk direkte, men har i løpet av natten svart på spørsmål fra velgerne på nettsiden Reddit. Her benytter han enhver sjanse til å gå løs på Hillary Clinton.

En velger spør om han vet hvorfor Clinton holder pressekonferanser så sjeldent. På det svarer Trump:

«Korrupte Hilary Clinton vill ikke avholde pressekonferanser fordi hun vet at hun ikke kan bortforklarer de 33.000 ulovlige epostene, katastrofen i Libya eller det at hun vil åpne dørene for 550 prosent flere flyktninger, » svarer Trump.

– Mr. Trump, hva er din plan for å begrense makten penger har over amerikansk politikk? skriver en annen.

– Hold korrupte-Hillary ute av det Hvite hus! Hun og mannen mottar millioner fra store selskaper. Hun er ingenting annet enn en adlydende valp i lomma deres.

Trump skriver at de presidentene han selv beundrer er George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower og Ronald Reagan. Samtidig får Obama gjennomgå.

«En av tingene jeg vil gjøre er å ødelegge og erstatte den katastrofale helsereformen til Obama. Jeg skal utvikle en fantastisk ny plan for amerikanere,» skriver Trump til en velger.

Se VG-fotografens bilder fra Demokratenes landsmøte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder