AVVISER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser nye bosetterboliger på det okkuperte Vestbredden. FOTO: Reuters

Netanyahu avviser nye bosetterboliger

Da israelske medier meldte at 200 nye bosetterboliger er godkjent på den okkuperte Vestbredden, reagerte statsminister Benjamin Netanyahu med en høyst uvanlig avvisning.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den israelske avisa Haaretz var blant mediene som rapporterte at Netanyahu og forsvarsminister Moshe Ya'alon hadde gitt grønt lys til å bygge over 200 nye boliger i bosetninger og såkalte utposter på den okkuperte Vestbredden.

Den israelske fredsorganisasjonen Peace Now uttalte at det dermed ligger an til en

BOSETNING: En av de israelske bosetningene nær Ramallah, på Vestbredden, Palestina. FOTO: AFP

stor økning i bosetterprosjekter til nå i år.

Torsdag rykket imidlertid Statsministerens kontor ut og sa at han ikke hadde godkjent bygging av nye boliger, men at det dreide seg om tillatelser til oppussing av eksisterende boliger i de israelskokkuperte palestinske områdene.

En gjennomgang av planene og bilder tatt fra luften avdekker imidlertid at uttalelsen fra Statsministerens kontor ikke stemmer helt. Eksempelvis er 70 nye boenheter godkjent i bosetningen Nokdim sør for Betlehem, ifølge avisen.

Det var i oktober 2014 at Israel framskyndet byggingen av ulovlige bosetninger.

Bekymret Netanyahu

Det regnes som ytterst uvanlig at Netanyahu kommer med en slik avvisning knyttet til bosetninger, påpeker Haaretz. Avisa skriver at årsaken kan være palestinernes forsøk på å få fart i arbeidet med en resolusjon i FNs sikkerhetsråd for å fordømme bosetningene og erklære dem ulovlige.

– Statsministeren og forsvarsministeren godkjente ikke ny bygging. Nesten alle tillatelsene er ment for oppgradering av eksisterende bygninger, heter det i pressemeldingen fra Netanyahus kontor.

Statsministeren er bekymret for at USAs president Barack Obama vil velge å ikke legge ned veto mot den palestinske resolusjonen dersom den havner på Sikkerhetsrådets bord, ifølge Haaretz. Et resolusjonsutkast skal allerede ha blitt sendt ut til rådets medlemmer, men det er uklart når det blir vurdert.

FN har tidligere krevd at Israel fjerner jødiske bosettere fra palestinsk jord.

Livni kritisk

– Når statsministeren i dag kunngjør at han ikke egentlig bygger i bosetningene, så innrømmer han at bygging av bosetninger skader sikkerheten. Alt som gjenstår, er å vise mot og si det høyt, i stedet for å spille spill, sier den fremtredende opposisjonspolitikeren Tzipi Livni til avisa.

Prosessen fra søknad om tillatelse til bygging av boliger i bosetningene på den okkuperte Vestbredden er komplisert. Men mellom januar og mars i år passerte prosjekter for totalt 674 bosetterboliger minst ett av stegene i godkjenningsprosessen, ifølge Peace Now.

Hinder for fred

Verdenssamfunnet regner israelske bosetninger som folkerettsstridige eller illegitime, og et stort hinder for fred. Også USA er imot nye bosetninger, men har konsekvent sagt nei til å demonstrere motstanden i FN og har gjentatte ganger lagt ned veto i Sikkerhetsrådet i Israels favør.

Argumentet er at det vil komplisere eventuelle fredsforhandlinger. Men fredsprosessen har ligget død siden USAs siste forsøk kollapset for to år siden, og nå håper palestinerne at Barack Obama vil endre taktikken i sine siste måneder i Det hvite hus.

En resolusjon i FNs sikkerhetsråd er vanligvis juridisk bindende for alle land, noe som vil kunne øke presset betraktelig på Israel.

Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i seksdagerskrigen i 1967, og i dag bor flere hundre tusen israelske bosettere i områdene der palestinerne, med bred støtte fra verdenssamfunnet, vil opprette en egen stat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder