«EU vil aldri gi oss visumfrihet, dere frykter oss fordi vi er muslimer»

VISUMKØ: Mange tyrkere velger å betale rundt 800 kroner for å få hjelp fra et visumsenter hvis de skal til Europa. Tyrkias president Erdogan (innfelt) vil ikke gi etter for EUs krav. Foto: Nilas Johnsen / Reuters

Derfor kan visumstriden velte flyktningavtalen

ISTANBUL (VG) Tyrkia står knallhardt på kravet om
visumfrihet, men vil ikke møte EUs motkrav. – Det handler om stolthet, forklarer Mustafa og Emre som venter i visumkø.

Artikkelen er over tre år gammel

Ordkrigen mellom Tyrkia og EU har gradvis forverret seg de siste ukene, og er nå gått så langt at enten må Tysklands forbundskansler Angela Merkel, eller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, gå på et betydelig prestisjetap.

Tyrkia krever visumfrihet til Schengen-landene for sine 75 millioner innbyggere som ett av kravene for å overholde flyktningavtalen med EU. Løftene om økonomisk støtte til flyktningene på tre milliarder Euro, og gjenopptagelse av medlemskapssamtaler, er ikke nok.

Les også: Erdogan er fryktet i Vesten, men her elsker de «Tyrkias sterke mann»

Tror ikke på avtalen

For vanlige tyrkere har visumkravet følgende betydning: Skal de reise på ferie til Europa for å besøke slektninger og venner som bor der, må de i dag gjennom en langvarig og kostbar søknadsprosess.

Utenfor visumsentrene i bydelen Harbiye i Istanbul er det lange køer, med stressede visumsøkere som venter på tur med pass, foto og dokumentmapper. Emre Yazici og Mustafa Kerem Yighoglu har ingen tro på enighet.

STOLTE TYRKERE: – Dere europeere kan enkelt skaffe E-visum til Tyrkia på nettet, mens vi må gjennom en lang prosess, sier Emre Yazici. Vennen Mustafa Kerem Yighoglu kikker gjennom vinduet for å se om det snart er hans tur. Foto: Nilas Johnsen

– EU vil aldri gi oss visumfrihet, dere frykter oss fordi vi er muslimer, sier Mustafa.

– Vår egen regjering ønsker heller ikke noen slik avtale, for de vil heller bruke et uavklart forhold til EU til å kontrollere befolkningen her i Tyrkia. Dette er et politisk spill, legger Emre til.

Les også: Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

Dette krangler man om

I utgangspunktet skulle man være enige innen juni, men det er det ingenting som tyder på. Dette er hovedpunktene i konflikten nå:

• EU har sagt ja til visumfrihet, men forutsetter at Tyrkia møter 72 motkrav: – Vi trenger innfrielse på alle punkter, understreket Merkel etter å ha møtt Erdogan i Istanbul mandag.

• Men bare 67 av 72 krav er så langt oppfylt, og Tyrkia har ikke tenkt å gi etter: – Hvis ikke EU løfter visumkravet, så vil vi ikke fatte noen beslutninger i tråd med avtalen, sier Erdogan.

• Kravet det er størst uenighet om, er endring av den tyrkiske terrorlovgivningen: EU krever blant annet en strengere definisjon på hva som kan kalles terror, og et kriterium for «proporsjonalitet».

IKKE ENIGE: Merkel og Erdogan møttes i Istanbul denne uken, men har i etterkant fortsatt ordkrigen om visumavtalen. Foto: AP

Og det kravet har Tyrkia ingen planer om å etterkomme – det har Erdogan vært helt klar på, og det er de siste dagene blitt gjentatt av både utenriksministeren og Tyrkias nye EU-minister.

– Vi bløffer ikke, EU-avtalen blir lagt på is, sier utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

– EU er viktig for Tyrkia, men det er ikke vår eneste mulighet, følger EU-minister Ömer Celik opp med.

Terrorloven er problemet

Årsaken er at Tyrkia mener at en endring av terrorlovgivningen vil svekke kampen mot den forbudte, kurdiske PKK-geriljaen, som er i en tilnærmet krig med tyrkiske sikkerhetsstyrker i de kurdiske områdene.

Les også: Erdogan truer med «utslettelse» som hevn

Ved visumsentrene, som fungerer som mellomledd for konsulatene til både EU-land og Schengen-landet Norge, betyr dette god butikk: De tar rundt 800 kroner for å behandle en søknad.

– Vi har rundt tusen personer som vi behandler søknad for daglig. Man leverer fra seg pass, foto og dokumenter personlig, men så tar vi prosessen videre. Innen tyve dager vil man få svar, forklarer daglig leder ved den største operatøren, VFS Global, som ikke vil siteres med navn og som nekter VG å ta bilder inne i det smekkfulle lokalet.

BETALER: Visumsenteret VFS Global behandler rundt tusen søknader daglig, til en pris av 800 kroner per stykk. Foto: Nilas Johnsen

Utenfor er Emre og Mustafa snart klare til å søke visum til henholdsvis Polen og Italia.

– Det er ekstra vanskelig for oss, fordi vi er begge frilansere i jobbene våre, så vi blir ikke trodd på at vi skal tilbake til Tyrkia når vi ikke har fast arbeidsgiver, sier Mustafa.

– Det handler også om nasjonalstolthet for oss: Vi vil bli behandlet som andre europeere. Dere kan enkelt skaffe E-visum på nettet for å komme hit, men vi må gjennom en lang og vanskelig prosess, sier Emre.

Føler seg ydmyket

Det siste punktet er den anerkjente politiske analytikeren, professor Mensur Akgün, enig i.

– Man blir ydmyket gjennom visumprosessen i møtene med utenlandske konsulater, og det har jeg selv følt på. Det er en prestisjesak som vanlige tyrkere er opptatt av, forklarer han til VG.

Han har likevel tro på at man kan komme fram til enighet gjennom nye forhandlinger, rett og slett fordi begge parter har for mye å tape på å la avtalen ryke.

– Når det gjelder revidering av tyrkiske sikkerhets- og terrorlover så kunne det styrket vårt demokrati på mange måter. Men, i den situasjonen Tyrkia er nå, der folk dør i angrep fra både PKK og ISIL, så er det en politisk umulighet både for regjeringen og opposisjonen å la seg presse utenfra på det området, sier Akgün.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder