TUNGT: Massimo Marzi tårker tårer foran ruinene av huset til naboene. Her døde en mor og hennes sønn, som var på besøk fra Roma. Foto: Mattis Sandblad

Nå begynner sorgen etter jordskjelvet:
– Fremtiden? Jeg vet ikke

Dødstallet fortsetter å stige i Italia

Frykter plyndring i ruinene

SAN LORENZO A FLAVIANO/OSLO (VG) I begynnelsen handlet det om å redde folk ut av ruinene. Nå begynner innbyggerne i de jordskjelvrammede områdene i Italia å ta sorgen inn over seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG I ITALIA: Mattis Sandblad (foto) og Jostein Matre

– To personer omkom der. To andre der. En mor og hennes sønn der, og et eldre ektepar der borte.

Se sjokkbildene: Her forsvant byen

Massimo Marzi peker først på et sammenrast hus, så et annet, før han snur seg og peker på et tredje og et fjerde. Å snakke om de åtte som døde i den lille landsbyen San Lorenzo A Flaviano, der han selv er president for den lokale velforeningen, er tungt.

Tårene kommer.

– Jeg beklager, unnskylder 69-åringen seg med mens han tar av solbrillen og tørker dem bort.

– Jeg kan fortelle dere masse detaljer, men dere må føle det vi føler for å forstå. Uten å føle det nytter det ikke å skjønne hva vi går gjennom nå.

Landsbyen har ikke mer en 20 fastboende familier. Noen flere på sommeren, men ingen å miste. Nå er likevel åtte av dem borte, og store deler av landsbyen ligger i ruiner.

– Hva jeg tror om fremtiden? Jeg vet ikke, sukker Marzi.

Mer orker han ikke å si om det nå.

RYDDER: Hjelpemannskaper rydder gatene i landsbyen Rio. Foto: Mattis Sandblad

Dødstallet stiger

Dødstallet etter det kraftige jordskjelvet som rammet det sentrale Italia onsdag ble fredag morgen oppjustert til 278, mens 387 skadde får behandling på sykehus, opplyser sivilforsvaret.

Se videoen: Her blir tiåringen hentet ut av ruinene

Redningsmannskapene jobber fortsatt på spreng i et håp om å redde flere av dem som er fanget i ruinene, men talsmann for brannvesenet Lorenzo Botti innrømmer at håpet om å finne flere overlevende nå minsker time for time.

VG-kommentar: «En av Italias vakreste byer jevnet med jorden»

Italias statsminister Matteo Renzi har så langt bevilget 50 millioner euro til gjenoppbygging av de jordskjelvrammede områdene, men han får kritikk for å ikke gjøre nok, melder NTB.

Frykter plyndring

Rundt oss driver ryddemannskap og fjerner sønderknuste biler. En er fylt opp med betong fra huset som veltet over den. Taket ligger trolig på gulvet av bilen. På et hus kan man se rett inn på en flatskjerm TV, som henger på veggen. Ytterveggen er borte. Møbler henger halvveis ut av flere hus. Ødeleggelsene er enorme.

Marzi forteller at de frykter folk skal komme og plyndre i ruinene. Derfor har naboene gått sammen om å patruljere om natten. Natt til i dag stoppet de fremmede biler. Personene inne i bilene nektet å åpne for dem, og kjørte raskt bort.

– Vi har fått tilbud om å bo i teltleir, men det vil vi ikke. Vi vil være nær hjemmene våre. Derfor har vi bedt sivilforsvaret om å gi oss et mobilt utetoalett og andre ting her. Foreløpig har vi ikke fått det, sier han.

VG forklarer: Derfor opplever Italia oftere jordskjelv enn andre

Noen få hundre meter unna Marzis landsby ligger tvillinglandsbyen Rio. Der var de heldige. Ingen omkom.

HJALP TIL: Anacleto Perotti var blant de første som startet å redde ut folk fra sammenraste bygninger i landsbyen Rio. Foto: Mattis Sandblad.

66 år gamle Anacleto Perotti forteller at han våknet av bulder og brak fra jordskjelvet mitt på natten. Det første han tenkte var å komme seg ut av huset sammen med kona.

– Straks vi var ute skjønte jeg at jeg måtte hjelpe andre. Når slike ting skje må man tenke med hjernen. Man må handle. Følelsene får komme senere, sier han, mens ryddemannskaper fjerner ruiner fra gaten bak ham.

Les også: Italia erklærer unntakstilstand

Perotti er glad for at han tenkte klart i en kaotisk situasjon. Sammen med andre fikk han reddet ti av naboene ut av husene deres før profesjonelle redningsmannskaper kom til fjellandsbyen noen timer senere. Trolig reddet de liv.

– Først nå, nesten to og et halvt døgn etterpå, begynner følelsene å komme, forklarer Perotti, før han legger til:

– Jeg er glad det ikke skjedde tidligere i sommer når det var mye mer folk her i Rio. Da kunne det blitt en massakre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder