Gjerningsmann forskanset seg - pågrepet av politiet

To sivile og en politimann drept

Ni personer såret

Folk gjemte seg på toaletter

PÅGREPET: En mann føres bort fra abortklinikken i håndjern etter å ha overgitt seg til politiet. Det er uklart hva slags skytevåpen han brukte i angrepet der tre personer ble drept. Foto: Rick Wilking , Reuters

Skyting på abortklinikk i Colorado - tre personer drept

NEW YORK (VG) Tre personer er drept og ni skadet etter at en mann begynte å skyte inne på en abortklinikk i Colorado i USA.

  • Marianne Vikås
  • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fire år gammel

Etter rundt fem timer er skytingen over ved en abortklinikk i Colorado Springs, sør for Denver i delstaten Colorado.

Ved 01-tiden norsk tid kom meldingen om at gjerningsmannen er pågrepet av politiet. Han skal ha overgitt seg selv.

Samtidig bekrefter politiet at tre personer ble drept i angrepet. To av dem var sivile og den tredje var en politimann. Ni personer er skadet etter skytingen, fem av dem politifolk.

115 politifolk rykket ut til stedet i jakten på gjerningsmannen.

Det er foreløpig uklart hva motivet til gjerningsmanne har vært.

En knapp time før pågripelsen hadde Colorado Springs-politiet, ved talskvinne Catherine Buckley, en pressebrief der hun fortalte at hennes kolleger nylig hadde vært i skuddveksling med gjerningsmannen. FBI er på stedet for å bistå det lokale politiet.

– Vi har vært i kontakt med en mistenkt ved at han skjøt mot våre folk, sa Buckley da.

Sjekker gjenstander

Samtidig sa Buckley at de sjekket gjenstander gjerningsmannen tok med seg i vesker til abortklinikken, men vil ikke gå inn på hva dette kan være.

Politiet ba innstendig folk i området om å holde seg unna området. Videobilder fra CNN viste personer som ble evakuert bort fra åstedet. Buckley bekrefter at de stadig evakuerte ut folk som har sittet fanget inne på abortklinikken.

REDDET: Denne kvinnene ble evakuert ut fra abortklinikken. Det er uklart hvor mange som fremdeles er fanget på innsiden, der gjerningsmannen forskanser seg. Foto: Rick Wilking , Reuters

Vet ikke om søsteren lever

Gazette melder at flere personer satt fanget på et toalett inne på abortklinikken mens skytingen pågikk, og at politiet kommuniserte med disse via mobiltelefon. Ifølge USA Today snek politiet seg inn i bygget og reddet ut seks eller syv som hadde gjemt seg på toalettene.

KLAPPJAKT: Store politistyrker jaktet på gjerningsmannen, som hadde forskanset seg inne på abortklinikken. Her blir personer eskortert bort fra åstedet. Foto: Daniel Owen , The Gazette/Ap

Washington Post har intervjuet Joan Motolinia, som forteller at hans søster er inne på klinikken. De hadde telefonkontakt etter skytingen.

– Hun fortalte at det var en fyr som skjøt, sier Motolinia, som bryter ut i gråt under intervjuet. Han forteller at han hørte skyting i telefonen. Søsteren la på, og han vet fremdeles ikke hvordan det har gått med henne.

TUNGT BEVÆPNET: Minst fire politifolk er skadet i skytingen på abortklinikken. Store polititistyrker, inkludert FBI, er involvert i aksjonen for å få tatt gjerningsmannen. Foto: Stringer , Reuters

Ifølge Gazette skal det ha blitt sagt over politiradio at gjerningsmannen hadde på seg en lang jakke og en jaktlue.

Sperret av område

Da den første skytingen og forskansingen pågikk sperret politiet veien forbi klinikken i begge retninger, og advarte om at området ikke er trygt. Selv gikk politiet ha gått i dekning ved et kjøpesenter like ved, melder ABC News.

– Vi så ut vinduet, og en politibetjent vinket oss inn igjen. De har stengt av hele området, sier Brigitte Wolfe, som driver en japansk restaurant i nærheten av klinikken, til Denver Post.

Det hvite hus opplyser at president Barack Obama er briefet om hendelsen.

Det er foreløpig uklart hvilket motiv gjerningsmannen hadde, men det er ikke første gang abortklinikker står i sentrum for voldelige angrep i USA.

I 2009 ble abortlegen George Tiller (67) skutt og drept i Wichita i delstaten Kansas på vei til kirken. Drapsmannen var en anti-abort-ekstremist. 16 år før han ble drept, ble Tiller skutt i begge armene av en kvinnelig abortmotstander, og i 1986 ble en bombe plassert på taket til klinikken hans, noe som ødela bygningen betraktelig.

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Antatt gjerningsmann identifisert etter skyting i Colorado

  2. Mulig motiv for angrepet på abortklinikken

  3. Massedrapsmann i Thailand barrikaderte seg på kjøpesenter

  4. Mistenkt pågrepet etter kjøpesenter-drapene i USA

  5. Eremitt-ekstremismen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder