TO AV MANGE: Klokken to natt til lørdag, strømmet mennesker fortsatt til minnesmerket for å legge ned blomster. Sabina Aro (27) og Nimo Yussuf (25) hadde tatt med seg lys. Foto: Magnus Braaten VG

Innbyggerne i Åbo fortviler: – Håper ingen jeg kjenner er skadet

ÅBO (VG) De som bor i den finske byen har lagt ned lys og blomster der gjerningsmannen trolig begynte det brutale knivangrepet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det var her, helt i hjørnet av Salutorget, at marerittet begynte i sentrum av Åbo fredag ettermiddag.

Med kniv gikk den unge gjerningsmannen løs på tilfeldig forbipasserende på torget, før han løp videre mot Trätorget bare noen hundre meter lenger unna.

Politiet mottok den første meldingen om hendelsen klokken 16.02. Tre minutter senere var gjerningsmannen skutt i beinet og pågrepet.

Bakgrunn: Dette vet vi om gjerningsmannen

Da VG kom til Åbo like før klokken ett natt til lørdag, stod omkring 20 personer samlet rundt lys og blomster lagt ned til heder for angrepets ofre. Mange forbipasserende stoppet opp og viste sin respekt, mens ansamlingen lys og blomster fortsatte å vokse.

En politipatrulje på stedet forteller til VG at lysene er lagt ned der man mener knivangrepet begynte fredag ettermiddag.

Låst inne på restaurant

Blant dem som har lagt ned et lys, er Sabina Aro (27). Hun satt på restauranten Hoof da meldingene fra bekymrede venninner tikket inn på mobilen hennes.

– Servitørene på restauranten ga raskt beskjed om at lokalet var låst og at ingen slapp verken inn eller ut før situasjonen var avklart. Vi fulgte saken på en TV inne på restauranten. Da vi omsider fikk forlate stedet, måtte vi love at vi gikk rett i en taxi, forteller 20-åringen.

Hun forteller at hun var svært redd under hendelsen, og tårene presset seg frem. Det gjør oså Heidi Öhmans (19) tårer når hun prater med VG.

– Disse angrepene har dessverre blitt en del av hverdagen i Europa, men det er først når det skjer i din egen by, at du virkelig kan forstå hvor grusomt det er. Jeg kan ennå ikke fatte hva som har hendt, sier Öhman.

BLE VÆRENDE: Heidi Öhman (19) var lenge redd for at noen av hennes venner var skadet av gjerningsmannen. Hun ble værende på Salutorget i lang tid natt til lørdag. Foto: Magnus Braaten VG

29 år gamle Stella Ollikkala passerte tilfeldigvis Salutorget bare noen minutter etter at gjerningsmannen hadde løpt derfra. Der ble hun møtt av et blodig syn.

– Det var et vanvittig sjokk, men det er først når jeg har fått med meg hendelsesforløpet i ettertid at jeg skjønner hvor brutalt det egentlig var, sier hun.

– Jeg bor bare 100 meter herfra og passerer torget flere ganger hver dag. Dette er det siste stedet jeg kunne ha forestilt meg at noe slikt skulle skje. Det skremmer meg.

MINNESMERKE: Det er samlet lys og roser på Salutorget. Foto: Magnus Braaten VG

Også Lauri Narhi (20) bor like i nærheten og syklet forbi bare minutter før angrepet.

– Jeg kunne like gjerne ha vært der. Hvem som helst kunne ha vært der. Jeg håper ingen jeg kjenner har blitt skadet, sier han.

Ukjent motiv og identitet

På en pressekonferanse fredag kveld opplyste politiet i Finland at de ennå ikke har fått bekreftet gjerningsmannens identitet. De omtaler han likevel som ung og av utenlandsk opprinnelse.

Det er heller ikke kjent hvilket motiv han hadde for handlingen, og politiet vurderer angrepet på nåværende tidspunkt til ikke å være en terrorhandling.

Politiet har sikret seg kniven som mannen brukte, og har også lokalisert en bil som var etterlyst i forbindelse med angrepet.

Ifølge den finske rikskringkasteren Yle har politiet i løpet av kvelden hentet flere personer inn til avhør for å avklare om de har tilknytning til knivangrepet.

Finlands president Sauli Niinistö har fordømt angrepet og kaller det hele «en feig gjerning». Det er varslet en ny pressekonferanse om hendelsen lørdag klokken 13.00 norsk tid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder