PÅ STARTSTREKEN: Wenche Stensvold og Johnny Stensvold før New York Marathon. Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen ,

Wenche har hatt kreft seks ganger. Søndag løp hun New York Marathon

– Det største jeg har opplevd

NEW YORK (VG) Legene trodde ikke Wenche Stensvold (40) ville overleve sykdommen. Søndag fullførte hun New York Marathon sammen med broren som reddet livet hennes.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Wenche Stensvold ble rammet av akutt myelogen leukemi i 2004, og har senere fått fem tilbakefall. Legene hennes trodde flere ganger at hun ikke kom til å overleve. I 2009 fikk Stensvold påvist blodkreft for sjette gang, og det ble begynnelsen på en ny type utfordringer.

– Vi fant ut at vi måtte finne på noe, sette oss et mål og utfordre oss selv, sier broren Johnny Stensvold.

Da VG møter søskenparet er det to tydelig spente løpere som har fått startnummer på brystet. De er klare for å løpe New York Marathon. Men det har ikke vært noen selvfølge at de to skulle nå skulle gjøre seg klare til å tilbakelegge 42 kilometer gjennom New Yorks gater.

– 42 kilometer er ganske langt for denne kroppen. Det er en utfordring, men jeg gleder meg skikkelig, sier Wenche Stensvold til VG.

Les også: Kreftforsker: – Røyking er dødeligere enn vi trodde

Trengte frisk benmarg

Stensvold som tidligere har vært profesjonell sykkelrytter er vant til å presse seg til det ytterste. I 2002 satte hun norgesrekord på 10 kilometer tempo. I 2004 lå hun utslått av blodkreft. Cellegift og stråling herjet med kroppen. Etter det første tilbakefallet trengte Wenche frisk benmarg. Hele familien testet seg, og broren Johnny var en match, og ble hennes benmargsdonor. I tillegg redder blod fra 375 blodgivere livet til Wenche.

AKTIVT LIV: Stensvold som tidligere har vært profesjonell sykkelrytter er vant til å presse seg til det ytterste. Foto: Arkivfoto: Magnar Kirknes , VG

– Det er stort for oss, for han er tross alt min donor. Jeg kaller ham min bedre halvdel, selv om vi er søsken. Hadde det ikke vært for ham hadde jeg ikke vært her i dag, og da er det stort å gjøre noe sånt som dette sammen, sier Wenche Stensvold til VG.
Sammen har de to søsknene gjennomført både beinharde motbakkeløp og Birkebeineren på sykkel. Det neste måtte bli maraton, og gjerne i New York.

Siden desember har Wenche presset seg gjennom beinharde treningsøkter. Både intervaller, langturer, styrke og balansetrening har vært nødvendig for at hun skulle komme i form til styrkeprøven.

– Ingen av legene mine trodde jeg skulle gjøre noe sånt som dette. Jeg har noen utfordringer med helsen etter alle behandlingene, sier Wenche.

– Hun har en sinnssyk treningsglede, og jeg vet alltid hvor hun henter energien fra, sier Johnny Stensvold.

KOMMENTAR: Gi kreftpasienter en rettferdig sjanse

Aktiv mot kreft

Solen har enda ikke rukket å stå opp, men gatene begynner å fylles med horder av mennesker i treningstøy. Like før bussen skal frakte Wenche og Johnny til startområdet er de spente, men klare. Sammen med drøyt 20 andre nordmenn skal de løpe 42 kilometer gjennom New Yorks gater for Aktiv mot kreft.

– Jeg har krysset mange mållinjer som proff- og landslagssyklist, og jeg har mange resultater jeg er fornøyd med. Den mestringsfølelsen er veldig god. Men den første gangen jeg var med på en konkurranse etter at jeg fikk kreft, den var mye større. Det var ubeskrivelig, sier Stensvold til VG.

Wenche har fått høre av fysioterapeuter at hun ikke bør løpe mer enn ti kilometer på hardt underlag. Behandlingen har gjort at nerver har kommet i klem i bekkenet. Høyre fot er ikke like sprek som den en gang var, men det betyr ikke at Wenche Stensvold har blitt mindre glad i å trene.

Og hun liker en utfordring.

– Jeg tror idrettshjernen har vært veldig viktig for meg, og den er jeg så heldig at jeg har fremdeles. Jeg har vært også heldig som ikke har slitt med fatigue etter kreftbehandlingen, forteller hun.

Les også: Vestfoldinger for oftest kreft

– Jeg hylte av smerte

Under den tøffe behandlingen Wenche gjennomgikk var hun noen ganger så sliten at hun måtte mobilisere krefter for å orke å krype til badet for å gå på do eller dusje. Noen perioder var også svært smertefulle.

– Jeg hylte av smerte, men jeg ville ikke ha morfin. Legene var oppgitt, og mente jeg burde ta imot smertelindring. Men jeg ropte «smerte er godt og jeg har masse mer på lager». Det hadde jeg med meg fra idretten, forteller hun.

Underveis i behandlingene spurte legene hva Wenche ville gjøre videre. De hadde prøvd ut det meste, og fremtidsutsiktene var ikke lyse. Alt hun ville var å leve.

– Jeg skal kjempe, jeg skal leve, det var mottoet mitt, sier Wenche og legger til:
– Jeg er glad i livet.

Les også: Blodprøve kan oppdage eggstokkreft tidligere

Kramper i åtte kilometer

For Wenche blir New York Marathon som å løpe i løpedronning Grete Waitz’ fotspor. Waitz’ og Helle Aanesen startet organisasjonen Aktiv mot kreft i 2007. Målet var å jobbe for tilrettelegging av trening som en del av behandling mot kreft. Waitz har vunnet New York Marathon ni ganger, men i 2011 døde hun av brystkreft.
– Det er på en måte Gretes løp, og det er stort for meg som har vært igjennom så mye, og vært så heldig å overleve, å få gjøre dette, sier Wenche Stensvold.

Hun forteller at maratonen har gått over all forventning, til tross for at hun slet med kramper i lårene de siste åtte kilometerne.
Allikevel løp hun over målstreken på fire timer, nitten minutter og seks sekunder.

– Det var en fantastisk opplevelse og jeg er superfornøyd. Jeg var spent på om jeg i det hele tatt skulle klare det. Jeg hadde nerver som om jeg skulle syklet verdensmesterskap.


Broren Johnny Stensvold, som har konkurrert innenfor løping de siste 10–15 årene, fullførte New York Marathon på tre timer, fire minutter og seksten sekunder. Det var noe saktere enn det som var målet etter at han fikk en knekk etter 30 kilometer.

Wenche Stensvold er overveldet over opplevelsen.

– Jeg hadde ikke klart det uten han. Han har jo faktisk reddet livet mitt. Jeg kjente at jeg ble veldig rørt underveis, det er stort at vi kan gjøre sånne ting sammen. Jeg har syklet fem verdensmesterskap, men jeg føler dette er det største jeg har gjort.

Og søsknene Stensvold er sikre på at New York Marathon ikke er siste styrkeprøve.

– Vi begynner å tenke på det på veien hjem. Det er en lang flytur, men vi må jo finne på noe, avslutter Stensvold.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder