INNRØMMER NAIVITET: Rundt 300 svensker skal ha kriget i Syria og Irak. Statsminster Stefan Löfven mener svenskene har vært naive. Foto: Jørgen Braastad , VG

Löfven: Sverige har vært naive

Sverige har vært naive i sitt syn på islamsk ekstremisme, sier statsminister Stefan Löfven, og viser til den fare hjemvendte fremmedkrigere kan utgjøre for landets sikkerhet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Svensk sikkerhetspoliti anslår at rundt 300 svensker har kriget i Syria og Irak, og at rundt 120 av dem siden har returnert til Sverige.

– Sverige har nok vært naive når det gjelder dette, sier Löfven.

– Kanskje det har vært vanskelig for oss å akseptere at det midt ibland oss fins dem som sympatiserer med IS, sier han.

Storstilt jakt

Svensk politi jakter nå på irakiskfødte Mutar Muthanna Majid, som ifølge svenske medier har returnert til Sverige etter å ha kriget for islamistgruppen IS i Syria.

Les også: Slik kan kampen mot IS føres

Onsdag slo det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) alarm og opplyste at Majid trolig planlegger å gjennomføre terroraksjoner i Europa.

– Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i et politidokument avisa Expressen har fått tilgang til.

Hevet trusselnivå

Sverige hevet onsdag trusselnivået fra tre til fire som følge av opplysningene om Majid, som ifølge Aftonbladet kan ha rundt ti allierte i Sverige.

Politikilder opplyser til avisen at de frykter at Majid og en eller flere medhjelpere vil slå til mot såkalt myke mål, det vil si steder der mange sivile oppholder seg.

– Målet er trolig Sverige eller Tyskland, men mest sannsynlig Sverige, heter det i et internt politidokument som avisen har fått tilgang til.

Utreder nye tiltak

Statsminister Stefan Löfven kommenterte torsdag trusselbildet under en pressekonferanse, der han samtidig varslet nye tiltak i kampen mot terrorisme.

Interaktiv grafikk: Dette er asylbrannene som ryster Sverige

Blant tiltakene som skal vurderes er planting av datavirus i PC-er og nettbrett for å overvåke mistenkte, som man i dag har problemer med å avlytte fordi de benytter krypteringsteknologi i sin kommunikasjon, blant annet på Skype.

Ifølge Löfven skal det også utredes om det skal åpnes for mer kameraovervåking, særlig rundt redaksjonslokalene til svenske medier, rundt religiøse forsamlingshus og ved flyktningmottak.

Sverige vil også være pådriver i EU for å innføre kontroll av biometriske data i pass, som for eksempel fingeravtrykk, ved Unionens yttergrenser.

– Sverige skal aldri mer bli et fristed for terrorister, sa Löfven torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder