ANKLAGER: Bernie Sanders' kampanje anklager Hillary Clintons kampanje for ulovligheter. Foto: Thomas Nilsson/VG, Reuters

Clinton-kampanjen om Sanders-angrep: – Uansvarlig og giftig

NEW YORK (VG) I dag står slaget om New York. Samtidig hardner det seg til i ordskiftet mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Uansvarlig og giftig» er tittelen i en pressemelding sendt ut av Hillary Clintons kampanjeleder Robby Mook.

Bakgrunnen er at Bernie Sanders-kampanjen mandag hevdet at pengeinnsamlingsavtalen mellom Hillarys kampanje og Det demokratiske partis nasjonale komité (DNC) er ulovlig.

I et brev til DNC anklager Sanders' kampanje blant annet Hillary-kampanjen og DNC for å lage et felles system for pengeinnsamling som ikke er i takt med gjeldende lovverk.

Lest denne? Bernie Sanders satte rekord i New York

Tidligere har det i all hovedsak vært de republikanske kandidatene som har fått oppmerksomhet hva gjelder bråk, men i det siste har det spisset seg til mellom de to som kjemper om å bli Demokratenes nominerte presidentkandidat.

Også under debatten i forrige uke var temperaturen høy.

Tettere nasjonalt

I dag, tirsdag, er det nominasjonsvalg i New York. I de siste meningsmålingene har Clinton ti prosentpoeng eller mer enn rivalen, og ligger dermed an til å vinne delstaten hun var senator for i åtte år.

Samtidig spiser Sanders seg stadig mer innpå nasjonalt, ifølge en ny meningsmåling fra Wall Street Journal og NBC News. Senatoren fra Vermont har nå 48 prosent oppslutning nasjonalt - fire prosent mer enn ved siste måling. Clinton har 50 prosent.

Likevel er det ifølge målinger nærmest umulig for Sanders å kunne klare å ta nominasjonen fra Clinton nå – ettersom hun leder med et stort antall delegater.

Les også: Sanker Sanders-stemmer fra Norge

MØTTE VELGERE: Dagen før nominasjonsvalget i New York møtte Hillary Clinton velgere på Manhattan. Til venstre er tidligere kongressmedlem Gabrielle Giffords, som ble skutt i 2011. Foto: Thomas Nilsson/VG

VG var mandag til stede på et arrangement med Hillary Clinton på Manhattan i New York der hovedtemaene var kvinners rettigheter og våpenkontroll. Der passet hun på å komme med et åpenbart spark mot Sanders.

– Det er lett å diagnostisere problemene. Det viktige er å løse dem.

Clinton har lenge kritisert Sanders for å ha planer som hun mener ikke er gjennomførbare i virkeligheten.

Lest denne? Vendela Kirsebom håper Trump aldri blir president

– Farlig

I talen på Hilton-hotellet ved Times Square kom Hillary også med spark mot de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Ted Cruz - for Trumps uttalelse om abort og Cruz' utspill om ekstra patruljering i muslimske nabolag.

– Testen for den neste presidenten er å vise positive resultater og kunne vise at den kan beskytte innbyggerne. Jeg synes at det vi hører fra Trump og Cruz er farlig, sa hun til stor jubel fra de oppmøtte.

HILLARY-FAN:Jinji Nicole fra New York hørte på Hillary Clintons tale mandag. Foto: Thomas Nilsson/VG

En av dem var Jinji Nicole fra New York.

– Det første jeg skal gjøre når jeg våkner er å dra til stemmelokalet. Jeg er spent og overveldet, sier hun til VG.

Skartveit kommenterer: Verden trenger Hillary

STEMMER PÅ HILLARY: F.v: Carolyn Chappelle (49) og Alysa Haas (46). Foto: Thomas Nilsson/VG

Nicole mener det ikke lenger er tvil om at det er Clinton som blir Demokratenes nominerte presidentkandidat, og er ikke redd for Bernie Sanders.

– Han har en plan og har kommet langt, men det er Hillarys tur nå. Jeg føler at hun er den rette til å gjøre jobben.

Venninnene Alysa Haas (46) og Carolyn Chappelle (49) er heller ikke i tvil om hvem deres stemme skal gå til.

– Det er fjerde gang jeg hører henne tale, men første gang så mye om kvinners rettigheter. Det var veldig inspirerende, for jeg føler at hun snakket til meg, sier Haas.

På republikansk side er det Donald Trump som etter alle solemerker kommer til å vinne i New York. På de siste meningsmålingene leder han med 30 prosentpoeng eller mer til nestemann.

KUNST: Utenfor Hilton-hotellet hvor Hillary Clinton talte på Manhattan ble det solgt tegninger av presidentkandidaten. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder