JAGERFLY: Flere slike russiske Sukhoi Su-24-jagerfly har deltatt i luftangrep mot IS i Syria. Dette bildet er tatt i forbindelse med en militærøvelse ved grensen mot Kasakhstan i 2008.

JAGERFLY: Flere slike russiske Sukhoi Su-24-jagerfly har deltatt i luftangrep mot IS i Syria. Dette bildet er tatt i forbindelse med en militærøvelse ved grensen mot Kasakhstan i 2008. Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

TV-kanal: Russiske fly bomber IS ved Palmyra

Syriske soldater har med russisk luftstøtte gjort store framskritt på slagmarken vest for den IS-kontrollerte byen  Palmyra, melder Hizbollahs fjernsynskanal tirsdag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge Al-Manar får de syriske regjeringssoldater luftstøtte fra russiske fly.

Rapporten kommer dagen etter at president Vladimir Putin kunngjorde at flesteparten av Russlands styrker skal trekkes ut fra Syria.

IS erobret den syriske oldtidsbyen fra regjeringsstyrker i mai i fjor. Noen måneder senere halshogde terroristene den 82 år gamle arkeologoen Khaled Assad, som var sjef for oldtidsmyndighetene i byen, som også står på UNESCOs verdensarvliste.

I fjor ble det også kjent at flere monumenter, blant annet den kjente triumfbuen, har blitt sprengt i stykker av terrorgruppen.

Bakgrunn: Russland: – Har begynt tilbaketrekning fra Syria

«Oppdrag fullført»

Den russiske presidenten tok stormaktene på senga da han kunngjorde en delvis tilbaketrekking fra Syria denne uken.

– Oppdraget er fullført, kunngjorde Putin da han beordret brorparten av Russlands styrker til å forlate landet.

Russland har sagt at flesteparten av styrkene skal ut, men rundt 800 soldater blir igjen til rekognosering og beskyttelse av flybasen i Latakia og marinebasen i Tartus.

Russerne beholder sine avanserte rakettsystemer i det krigsherjede landet, og luftangrepene mot IS og «andre terrorister» skal ifølge russiske medier fortsette.

Håper på positiv effekt

Ordren mottas med glede fra en rekke hold på femårsdagen for starten på den blodige konflikten i Syria tirsdag.

– Dette er en betydningsfull utvikling. Vi håper den vil kunne ha en positiv effekt på framgangen i forhandlingene i Genève, sier FNs Syria-mekler Staffen de Mistura på dag to i en ny runde med samtaler om en politisk løsning på krigen.

Også fra den syriske opposisjonen er tonen sjeldent optimistisk: Putins retrett vil kunne bane vei for en slutt på president Bashar al-Assads diktatur og forbrytelser, sa talsmann Salim al-Muslat for forhandlingsdelegasjonen i Genève.

Syriske flyktninger: Her vaskes 20 dager gamle Bayan over en sølepytt

Ekspert: Infridd viktige mål

Da Russland kastet seg inn i Syria-krigen på regimets side i fjor høst, var Moskvas offisielle begrunnelse at IS og andre terrorister må nedkjempes.

Det har på ingen måte skjedd, for brorparten av Russlands bomber har rammet andre væpnede grupper som kjemper mot regimet. En betydelig russisk styrke blir dessuten igjen i Syria – og tirsdag kom det meldinger om at russiske kampfly har bombet IS-stillinger vest for byen Palmyra.

Men russerne har like fullt innfridd viktige mål med krigen i Syria, påpeker seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI.

– Putin har vist at Russland er stort og mektig og må tas på alvor, sier Wilhelmsen til NTB.

Sett denne? Vil sette inn et av verdens største bombefly mot IS

Press på Assad

Russland har hatt flere mål med krigsdeltakelsen i Syria.

– Ett av dem har vært å styrke Assad og sørge for at han har en klar røst og plass ved forhandlingsbordet. Det har man oppnådd, og man har styrket Assads posisjon på bakken, sier Wilhelmsen til NTB.

Nå vil russisk tilbaketrekking trolig kunne øke presset på Assad og tvinge regimet til å lempe på kravene i forhandlingene med opposisjonen, påpeker forskeren.

– Samtidig unngår de at det innføres regimeskifte utenfra i Syria, noe som er en stor grunn til at Russland er der i utgangspunktet, sier Wilhelmsen.

Les også: Russland stanser tvangsreturer til Syria

Fortsatt IS-kamp

De første bombeflyene som nå hentes hjem til Russland, lettet tirsdag fra russernes flybase i Hmeymim på den syriske middelhavskysten. Under en seremoni her bedyret viseforsvarsminister Nikolaj Pankov ifølge russiske medier at luftangrepene mot IS og «andre terrorister» fortsetter.

Det tolker Wilhelmsen som et uttrykk for at Russland fortsatt er oppsatt på et pragmatisk samarbeid med USA om en bredere internasjonal koalisjon i kampen mot IS.

– Det har Putin hele tiden sagt at han ønsker seg, sier NUPI-forskeren.

Se tallene: USA fyller opp Midtøsten med våpen

– Handlet ikke om IS

Russland-forsker Mette Skak ved Aarhus Universitet mener den delvise tilbaketrekkingen viser at Russlands hovedærend i Syria aldri har vært å nedkjempe IS.

– Det som rettferdiggjør at Russland nå trekker følehornene til seg, er at den syriske presidenten Bashar al-Assad står sterkere, og Putin synes han har gjort nok for presidenten, sier Skak til nyhetsbyrået Ritzau.

Da russiske krigsfly begynte å bombe Assads mange fiender 30. september i fjor, var regimet hardt presset av opprørere på flere fronter. Med massiv russisk lufthjelp gjenerobret regjeringsstyrkene strategiske områder før en begrenset våpenhvile trådte i kraft 27. februar.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder