MYE RART: President Vladimir Putin holder torsdag sin årlige pressekonferanse foran tusen journalister i Moskva. Foto: AFP ,

Putin om Sepp Blatter: – Burde få Nobels fredspris

Følg Putins årlige pressekonferanse ** Fortsetter luftkrig i Syria

Når Russlands mektigste mann åpner dørene for en åpen spørsmålsrunde, er det ikke måte på hvilke spørsmål som ramler inn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I fjor slapp de inn berusede journalister, Putin fyrte seg mot Vesten og NATO fikk passet påskrevet. Torsdag formiddag holder Russlands mektige leder sin ellevte elleville maratonpressekonferanse foran 1 400 håpefulle journalister i Moskva.

Alt fra spørsmål om FIFA-korrupsjon, Syria-krig til hans privatliv ble diskutert.

En journalist åpnet seansen med å påpeke at den sittende presidenten så veltrent ut. En annen lurte på Putins synspunkter på den suspenderte FIFA-presidenten Sepp Blatter:

– Han er en velrespektert mann. Han er en som burde få Nobels fredspris, sier Putin.

Russland er neste nasjon til å arrangere fotball-VM – i 2018.

Dette er noen av temaene som ble viet en del tid under den mange timer lange seansen:

SYRIA-BIDRAGET

Etter at russerne fløy inn luftstøtte til al-Assad-regimet i slutten av september, har det vært stilt spørsmål rundt hvilke motiver Putin har i det krigsherjede landet.

Russland har hele tiden sagt at formålet med bombetoktene har vært å knuse IS, selv om andre, til særs USA, har hevdet noe helt annet.

I et forsøk på å unngå fremtidige konflikter mellom Russland og vestlige luftstyrker har det blitt ytret ønske om å innlemme russerne i den amerikanskledede koalisjonen.

Putin har vist seg villig til å inngå inn i en slik koalisjon, uten at en slik avtale ennå er formalisert.

Presidenten bekreftet også at de vil fortsette luftkampene i Syria inntil en politisk løsning er på plass. Om hvordan den syriske krisen skal løses, svarte han følgende:

– Det er det syriske folket som selv må bestemme hvem som hvem som styrer landet, sier Putin, som er en nær venn av den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Les: Nå går Putin ned i lønn

Under følger noe utvalgte tema som det ventes at Putin vil adressere på dagens pressekonferanse.

TYRKIA-STRIDEN

I slutten av november kom meldingen om at et russisk kampfly hadde blitt skutt ned ved den tyrkiske grensen i Nord-Syria. Saken fikk bred internasjonal og utløste full ordkrig mellom de to partene.

Russerne hevdet på sin side at tyrkerne skjøt ned kampflyet for å beskytte en påstått oljehandel med IS. I kjølvannet av disputten har russerne også sanksjonert med å nekte landets selskaper å hente inn tyrkisk arbeidskraft – noe som også har rammet fotballklubbene.

– Nedskytningen av det russiske flyet var en fiendtlig handling. De forsøkte å dekke det over, sier Putin og raser mot samtidig mot tyrkerne som tok kontakt med NATO og ikke russerne etter nedskytningen i november.

Sett denne? Putin kontaktet Elton John etter homo-spøk

BEVISET?: Russiske myndigheter offentliggjorde tidligere i desember det de hevdet er bilder som viser vogntog lastet med olje på grensen mellom Syria og Tyrkia. Det er uklart når disse satellittbildene er tatt. Foto: Reuters, Handout ,

RUSSISK-RUBEL-NEDGANG (ekstern lenke)

Den russiske valurten fortsetter å svekkes mot den amerikanske dollaren, og nå spår Verdensbanken en betydelig økning i Russlands fattigdomsrate – for første gang siden finanskrisen i 1998-99, ifølge Bloomberg.

Dette er den verste tilbakegangen for russisk økonomi siden Putin først kom til makten for 16 år siden. En årlig inflasjon på 15 prosent i november og den største lønnsnedgangen siden 1999 ligger som tunge skyer over den russiske økonomien.

–Vi har blitt tvunget til å gjøre om våre beregninger for statsbudsjettet fordi oljeprisen er halvert, sa Putin – og innrømmet at russisk økonomi er veldig avhengig av prisene på olje og gass.

– Men nå ser vi en viss stabilisering.

Les: Derfor har Putin «våpenarm»

TUNGE TIDER: Bildet viser en uttakskontor for fremmed valuta. Den russiske rubelen har svekket seg mot den amerikanske dollaren den siste tiden. Foto: AFP ,

ØST-UKRAINA

Siden april 2014 har prorussiske separatister holdt fort i Lugansk og Donetsk i Øst-Ukraina og dannet to såkalte folkerepublikker i området. Dette kom som et resultat av misnøye med den nyinnsatte regjeringen som ble satt inn kort tid etter Maidan-opptøyene i 2014.

Før den tid hadde russerne allerede annektert Krim-halvøya, og Putin har nektet hardnakket på at russiske soldater støtter opprørsstyrkene i Øst-Ukraina. Over 8000 mennesker har blitt drept i konflikten etter flere trefninger de siste årene.

En fredsavtale som ble inngått i Minsk 2015 er den eneste våpenhvileavtalen som noenlunde er blitt respektert.

Onsdag ble det kjent at Putin har beordret at frihandelsavtalen mellom Russland og Ukraina blir opphevet fra 1. januar 2016.

Torsdag fulgte presidenten opp med å si at de ikke planlegger noen ytterligere sanksjoner mot sine naboer, og at russerne ønsker at Minsk-avtalen blir overholdt. Putin bedyret at en løsning på konflikte er nødvendig, så lenge den ikke går på bekostning av innbyggere i Øst-Ukraina.

Han innrømmer dog, for føste gang, at russerne har militært personell i Ukraina.

– Vi sa aldri at det ikke var noen folk der som utførte særskilte oppgaver, deriblant på det militære området. Men det betyr ikke at det var russiske styrker der, merk dere forskjellen, sa Putin.

På spørsmål fra en ukrainsk journalist var han positiv til fangeutveksling mellom landene.

– Ukraina har gitt blaffen i avtalen med oss og går helt og holdent over til EU. De krever nå at alle importvarer skal ha EU-standard. Skal de altså kaste alle vårer varer ut av markedet?

–Vi har ingen planer om sanksjoner mot Ukraina, det vil jeg understreke. Men Ukraina kommer ikke til å få noen fordeler på det russiske markedet, de vil heller ikke bli dårligere behandlet enn andre.

Les: Slik er livet i opprørernes by

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder