REDDET: Disse migrantene og flyktningene fikk i april hjelp fra den italienske kystvakten utenfor Sicilia.

REDDET: Disse migrantene og flyktningene fikk i april hjelp fra den italienske kystvakten utenfor Sicilia. Foto: Handout Reuters

Nytt EU-forslag: Automatisk asylfordeling i nye kriser

EU-kommisjonen foreslår en automatisk fordeling av asylsøkere i fremtidige migrasjonskriser. Men det skal være mulig å betale seg ut av det.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter full kollaps i det europeiske asylsystemet i fjor fremmer EU-kommisjonen nå forslag til reform. De såkalte Dublin-reglene skal endres – også for Norge.

I fremtidige kriser foreslår Kommisjonen at et automatisk fordelingssystem skal slå inn dersom et land mottar mer enn sin «rettferdige del» av migranter og flyktninger.

– Det er ingen vei utenom. Når et land blir overveldet, må det være solidaritet og en rettferdig fordeling av ansvaret, sier Kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

– Enten håndterer vi dette sammen, eller så klarer vi ikke å håndtere det i det hele tatt. Om ikke det er solidaritet her, vil det om kort tid heller ikke finnes solidaritet andre steder, sier han til pressen i Brussel.

Syriske Noor (26) er lam i beina: Risikerer livet på ferd mot Europa

Kan også punge ut

Ifølge forslaget skal en «normal» kvote beregnes for antall personer et land skal motta. Beregningen skal gjøres for hvert enkelt Dublin-land ut fra størrelse og økonomi.

Mottar landet over 150 prosent av normalen, vil en automatisk fordeling mellom de andre landene tre i kraft for å dele på byrdene.

Fordelingen skal etter forslaget skje etter en fast nøkkel som tar hensyn til økonomisk styrke og innbyggertall sammen med tidligere innsats for å ta imot asylsøkere.

Land som ikke ønsker å ta imot noen, får muligheten til å betale seg ut av det.

Men det kan bli en heftig regning, for Kommisjonen foreslår å sette en avgift på 250.000 euro per fordelte asylsøker landene nekter å ta imot.

Overlevende forteller: Tror over 500 båtflyktninger druknet i Middelhavet

Gjelder også Norge

Norge har vært en del av Dublin siden 2001. Forslaget som nå skal til behandling i EU-landene og i EU-parlamentet, gjelder dermed også for Norge.

– Island, Norge, Sveits og Liechtenstein tar ikke del i vedtak som endrer Dublin-avtalen og må godta utvikling av den uten unntak, heter det fra Kommisjonen, som videre gjør det klart at en eventuell nekt kan bety slutten på samarbeidet.

Les også: UDI brukte over 76.000 kroner på taxi i fjor - hver dag

Reglene i dagens Dublin-samarbeid betyr at asylsøkere skal søke i landet de først kommer til i Europa. Det har lagt en stor byrde på Hellas og Italia, og i fjor falt systemet sammen.

Da det kom over 1,2 million flyktninger og migranter til Europa, tok de fleste seg videre nordover på kontinentet uten registrering.

– Systemet er ikke laget for å håndtere denne situasjonen, sier Timmermans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder