TUNG UTRUSTET: Medlemmer av fransk politis spesialstyrker ankommer Bataclan en halvtime etter at skytingen begynte. Foto: Martin Bureau , Afp

New York Times: Paris-terroristene fikk operere uhindret i lange strekk

Første politimann som ankom Bataclan drepte en av terroristene, men trakk seg tilbake for å vente på spesialstyrker. Da de kom hadde skytingen pågått en halvtime.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiets tidslinje over de groteske terrorangrepene i Paris i november har tidvis vært uklar. Etter hvert som stadig mer blir kjent av hendelsesforløpet har det kommet fram at terroristene hadde lange strekk av tid hvor de fikk operere uten å møte motstand fra politiet, skriver New York Times.

Den første politimannen som ankom konsertstedet Bataclan – der 90 mennesker ble drept – var der et drøyt kvarter etter at angrepet begynte. Han stormet lokalet, kun bevæpnet med tjenestepistolen, og kan ha bidratt til å redde liv da han skjøt en av gjerningsmennene. Tilsynelatende traff han bombebeltet til terroristen, som eksploderte.

Paris-terroristene:Fra festløver til jihadister

Etter det trakk han seg tilbake for å avvente spesialstyrkene, ifølge New York Times. Det dreide seg om Brigades de Recherche et d'Intervention (BRI) tilsvarende den norske Beredskapstroppen, også kjent som Delta. Det var denne gruppen som senere deltok i den dramatiske beleiringen av terrorleiligheten i Saint-Denis der politiet avfyrte over 5000 skudd.

– Tung maskin

Da BRI endelig ankom Bataclan, en halv time etter at skytingen begynte, hadde terroristene hatt god tid på seg.

For politiet var kvelden fredag den 13. november et mareritt. En rekke koordinerte angrep foregikk samtidig over store områder i Paris, og president Hollande var på stadionen der de første selvmordsbomberne gikk til angrep.

Se bildet: Her får Hollande vite at Paris er under angrep

Overfor New York Times peker franske eksperter på et tungrodd politisystem som en av årsakene til at responstiden var såpass lang. Hierarkiske beslutninger og lange kommunikasjonslinjer gjør at beslutninger tar tid.

– Politiet er en stor maskin, og en relativt tung en. Når informasjonen kommer fram tar det relativt lang tid å mobilisere spesialenheter, sier Christian Mouhannam, lederen for en forskergruppe på lov og rett, ved Centre national de la recherche scientifique, Frankrikes største offentlige forskningsinstitusjon.

Overfor den amerikanske avisen hevder han og flere av kollegene hans at fransk politi er sentralisert og er lite ute og patruljerer. Når situasjoner som den i Paris oppstår er prosedyren å trekke seg tilbake og tilkalle spesialister som de i BRI.

Reddet av skjold

Da spesialstyrkene til slutt ankom Bataclan ble de møtt av et grusomt syn. Mens personellet i BRI beveget metodisk gjennom konsertlokalet så de et titalls lik og sårede, og hver gang overlevende kom mot dem risikerte de at en av dem kunne være en av selvmordsbomberne.

Politiet: – Ikke en lyd, masse blod og 7-800 livredde mennesker på gulvet

Til slutt fant de to resterende selvmordsbombere som hadde barrikadert seg i en korridor med om lag 20 gisler. Da BRI stormet korridoren gjemte de seg bak et skjold som ble truffet av dusinvis av skudd. Begge terroristenes selvmordsvester detonerte, og på mirakuløst vis overlevde gislene.

Fra spesialstyrkene ankom Bataclan tok det to timer før marerittet var over.

KULEHULL: Spesialpoliti fra BRI viser fram skjoldet som holdt dem trygge da de gikk til aksjon mot de to siste terroristene i Bataclan. Foto: Kenzo Tribouillard , Afp

Foreløpig ingen granskning

De kaotiske timene angrepene i varte Paris kan ha avslørt hvor uegnet systemet er til å håndtere raske og koordinerte angrep. Foreløpig er det ikke annonsert om politiets håndtering vil bli gjenstand for noen offentlig granskning.

I Norge kom 22. Juli-kommisjonen med en knusende dom over norsk politi og deres respons på terrorangrepene i Oslo og på Utøya i 2011.

Også her ble sviktende kommunikasjonslinjer og lang responstid trukket fram som store svakheter.

22. juli-kommisjonen: Slik kunne terroristen vært stanset

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder