I KINA SPISER DE HUND: Men det gjør de i Korea også. Disse hundene ble fraktet av en hundekjøttselger i Sør-Korea søndag, forbi en rekke dyrevernere som demonstrerte mot den omstridte matretten. Foto: AP Foto:
I KINA SPISER DE HUND: Men det gjør de i Korea også. Disse hundene ble fraktet av en hundekjøttselger i Sør-Korea søndag, forbi en rekke dyrevernere som demonstrerte mot den omstridte matretten. Foto: AP Foto:

Disse hundene skal spises

UTENRIKS

(VG Nett) Hvis sørkoreanerne spiser hundekjøtt i dag, skal det ifølge tradisjonen hjelpe dem mot varmen og forbedre viriliteten. Disse fire hundene er blant dem som snart kan havne på middagsbordet til sørkoreanske familier.

Publisert: Oppdatert: 19.07.10 13:48

I går var det flere demonstrasjoner mot at det fremdeles spises hund i det asiatiske landet. Ifølge tradisjonen er det nemlig ekstra bra å spise den tradisjonelle matretten i dag, ifølge AP.

Å spise hund akkurat idag skal hjelpe for viriliteten resten av sommeren og gjøre at de takler den voldsomme heten bedre.

Det er mange nordmenn som reagerer på at hund blir en matrett. Noe av grunnen er at de norske tradisjonene er forskjellige fra de sørkoreanske, sier Geir Helgesen, direktør for Nordisk institutt for Asiastudier i København.

- Vi behandler gjerne kuer og griser forferdelig, men ikke bikkjer, fordi det er menneskets beste venn. Koreanerne har aldri sett på det sånn, for dem er det å ha hund som kjæledyr ganske nytt. Derfor er det ganske mange som har et ambivalent forhold til hunder; det er både mat og kjæledyr, sier han.

- Veldig bra kjøtt

Han har selv vært i flere land i Asia og sett hundekjøttindustrien på nært hold.

- Jeg har selv relativt nylig fått servert hundekjøtt to ganger. Det er egentlig veldig bra kjøtt, velsmakende, godt og magert, sier Helgesen.

Han sier hundekjøttet gjerne blir servert i en suppe med mye grønnsaker, skåret i tynne, tynne skiver.

- Det er veldig mørt og magert og ikke så krydret, så hvis nordmenn fikk det servert ville de nok si at det var fantastisk bra, helt til de fikk vite at de spiste hund, mener han.

Reegnes som en delikatesse

Ifølge Wikipedia spiser de hund i flere land, blant annet Kina, Øst-Timor, Ghana og Korea. Sør-Korea er blant dem som har fått hard kritikk for matretten. Ifølge en rapport skrevet av dyrevernsorganisasjonen Animal Asia, blir mellom én og to millioner hunder spist i Korea hvert år.

Der regnes hundekjøtt som en delikatesse, selv om det ifølge Helgesen ikke er så veldig utbredt.

Egentlig forbudt å selge

Saken fortsetter under bildet


Sør-Korea gjorde egentlig salg av hundekjøtt forbudt i 1984, men det håndheves ikke spesielt godt, skal vi tro dyrevernorganisasjonene i landet. Helgesen tror forbudet kan ha blitt vedtatt litt for syns skyld.

LES OGSÅ:- Kinas kulinariske hovedstad

- Da det skjedde i 1984 visste Sør-Korea at de skulle ha OL i Seuol i 1988. Dette med bikkjer var kontroversielt. Derfor lagde de en regel for å forhindre kritikk fra Vesten. Men de har ikke samme oppfattelsen av det som vi har, så det har ikke særlig stor betydning.

Skal hjelpe eldre menn

Hundekjøtt er ifølge Helgesen ikke noe du får i sørkoreanske frysedisker. Mens en vanlig middag på en sørkoreansk restaurant kan koste rundt 100 kroner, koster kanskje hundekjøttet 300. Det har rykte på seg for å hjelpe mot den voldsomme heten i sommermånedene og øke viriliteten. Kanskje er det derfor det ifølge Helgesen er flest eldre menn som spiser den omstridte retten.

LES OGSÅ:Prins Henrik spiste hund

- Det er nok de mer tradisjonelle folkene som bor på landet og som er i 70-årene som spiser kjøttet. Jeg tror at en moderne person i Sør-Korea vil si at de ikke spiser hundekjøtt og at det er noe som tilhører fortiden, sier han.

Han påpeker at det bor rundt 50 millioner mennesker i Korea, noe som tyder på at det langt nær er alle som har tatt seg en bit av menneskets beste venn.

Ikke pudler og schæfere

Det er imidlertid hverken pudler eller schæfere du får dersom du bestiller deg en hund i Asia.

- De ligner hunder vi kjenner til, det er slanke, mellomstore hunder med kort pels. Men dette er hunder som er spesielt oppdrettet til å bli kjøtt, det er ikke sånn at noen kommer og slår og spiser hunden din dersom du ikke har den i bånd, sier han.

- Mishandles

Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer sterkt på måten hundene behandles.

LES OGSÅ:Serverer hundekjøtt under fotball-VM

- Jeg har blant annet intervjuet en som jobber mye mot hunde- og kattemarkedene, hvor dyrene blir plassert i små bur og behandles som om de ikke er levende i det hele tatt. Det er også slik at dyrene mishandles under avlivingen, sier hun til VG Nett.

Hun mener koreanerne ikke kan forsvare seg med at det er tradisjon.

- Tradisjon kan blinde oss, men vi skal ikke akseptere dette. Det er gjerne sånn at alle som mishandler dyr forsvarer seg med tradisjon - også i Norge forsvares visse typer dyremishandling med tradisjon. Det er ikke på noen måte en god unnskyldning for å mishandle dyr, sier hun.

Her kan du lese mer om