FORBINDELSER: Naser Yazdanpanah (rød ring) ble skutt mot få timer etter at han deltok i et opprop mot serieskytterens herjinger i Malmö. Da han kom hjem til skredder- og frisørsalongen i Lönngatan plasserte han plakaten i vinduet. Kort tid etter slo skytteren til. Foto: Fredrik Jonsson/Patrick Persson

Malmö-ofrene kan være håndplukket

MALMÖ (VG Nett) Politiet vet ikke om seriesnikskytteren i Malmö sikter på tilfeldige ofre. Noen har deltatt i den offentlige innvandringsdebatten. Andre kjenner hverandre.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

VG Nett har sett nærmere på ofrenes relasjon til hverandre, og funnet at noen kjenner hverandre, andre har engasjert seg offentlig i innvandringsdebatten. Noen av dem har kriminell bakgrunn.

Har du opplysninger om denne saken? Kontakt VG Netts journalister i Malmö her

Lørdag ettermiddag deltok skredderen Naser Yazdanpanah (58) fra Malmö i et manifest i Nydala mot skytterens terrorisering av byen. 3,5 timer senere ble han skutt mot hjemme i sin egen skredder- og frisørsalong.

Senere samme natt smalt det i glassverandaen i 2. etasje hjemme hos en innvandrerfamilie som for noen år siden stilte opp som flerspråklig familie i lokalavisen. Familien er den eneste i blokka med utenlandske navn.

BAKGRUNN: Snikskytter etterlater ofre over hele Malmö

- Vet ikke

Relasjonene mellom ofrene er nå en viktig del av etterforskningen til Skåne-politiet.

- Vi vet ikke om ofrene er tilfeldig valgt. Vi kan ikke si at de er det. Dette er blant de tingene vi nå ser nærmere på, sier Åsa Palmqvist til VG Nett.

Det var 10. oktober i fjor at Trez West Persson ble skutt i hodet og drept i en bil ved bydelen Rosengård i Malmö. Siden da har det vært 50 uoppklarte skyteepisoder i byen. I minst 15 av dem er det brukt skarpe skudd. Politiet uttalte mandag at de mistenker at samme gjerningsmann står bak. I minst seks av sakene er det brukt samme våpen.

Alle de åtte skuddskadede er innvandrere. Drapsofferet Trez satt sammen med en mann av utenlandsk opprinnelse.

LES OGSÅ: Utvider søket tilbake i tid

Svensk politi frykter at de står overfor en innvandrer-hater som bevisst jakter på mørkhudede, og har bedt folk med innvandrerbakgrunn å være forsiktige.

Mellom to av ofrene finnes det også en personlig forbindelse. Til VG Nett sier hamburgerselgeren Younes Cheikhi, som ble skutt mot 24. august, at han kjenner en av dem som var med 28-åringen som ble skutt på bussholdeplassen i Eriksfältsgatan 19. oktober. Mannen ble skutt i ryggen og kulen traff den ene lungen, fem centimeter fra ryggraden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SKUDDHULL: Den eneste innvandrerfamilien i denne oppgangen i Västra Skrävlingevägen i Husige oppdaget et skuddhull på balkongvinduet. Skuddene falt trolig ved midnattstider lørdag. Foto: Jessica Balksjö/Aftonbladet

- Jeg har aldri blitt truet eller skutt mot tidligere, sier Cheikhi til VG Nett.

LES OGSÅ: - Slik er skytteren i Malmö

Kan ha blitt forfulgt

Politiet sier at de ikke kan utelukke at gjerningsmannen fulgte etter Naser Yasdanpanah og kona Margareth da de dro hjem fra manifestasjonen lørdag ettermiddag - timer før Naser ble skutt mot.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HER TRAFF SKUDDENE: Naser Yazdanpanah ble skutt mot av det som trolig var serieskytteren lørdag kveld. Foto: Jan Johannesen/VG

- Det kan jo være at han har sett plakaten vi hadde laget på manifestasjonen. Den ble plassert i vinduet av salongen etterpå, sier Margareth Yazdanpanah til VG Nett.

På plakaten sto det: «Jorden er endast ett land».

- Hva tenker du om at din ektemann ikke nødvendigvis er et tilfeldig offer?

- Nei, hva skal man si? Vi var jo på manifestasjonen for å vise at vi var imot vold, så det som skjedde er jo et paradoks.

LES OGSÅ: Malmö-skytterens metode: Skyter gjennom vinduer

Integreringsdebatt

I tillegg til familien som bor i leiligheten som ble beskutt lørdag, har en av de to kvinnene som ble skutt gjennom kjøkkenvinduet sitt også involvert seg i integreringsdebatten.

Hun har på et debattforum uttalt seg om sikkerheten og tryggheten i ghetto-bydelen Rosengård.

I Rosengård har 85 prosent av de 22.000 innbyggerne utenlandsk bakgrunn, og bydelen er preget av svært mye kriminalitet.

VGTV: Når jeg lukker øynene ser jeg at noen skyter meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder