SKIP: Dette er et av skipene som planlegger å dra fra Libanon til Gaza. Foto: AP

Ser tre alternativ for Gaza-skip: - Død, fengsel, eller nå frem

(VG Nett) En av aktivistene som skal være om bord i et av skipene som er planlagt gå fra Libanon til Gaza med hjelpeforsyninger, tror turen kan ende i døden.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi skal reise til Gaza, og ærlig talt ser jeg for meg tre alternativ: Død, fengsel, eller så når vi frem. Hvis Allah vil, når vi frem, sier Iman Tawil Sa'ad i et intervju, som er lagt ut hos den israelske TV-kanalen Arutz Sheva, med Al-Jazeera.

Hun er en av 50 kvinner som har planer om å være med det ene skipet på turen fra Libanon til Gaza - dersom de to skipene i det hele tatt setter kursen sørover.

ALT OM MIDTØSTEN

- Gjør det som må til

Så langt skal det ikke være satt noen dato for avreisetidspunktet. Skipene må i utgangspunktet også innom Kypros før de kan reise videre ettersom Libanon og Israel ikke har noen diplomatiske bånd til hverandre. Ifølge nyhetsbyrået AFP er det usikkert hvorvidt Kypros kommer til å sende skipene videre til Israel. Tirsdag opplyste myndighetene der at de opprettholder et forbud mot at skip reiser til Gaza fra Kypros.

Organisatorer bak turene har derimot sagt at de kan komme til å sette kursen direkte mot Gaza, uten å dra innom Kypros.

LES OG SE VIDEO: Disse jentene skal bli elitesoldater

Israelske myndigheter er ikke udelt positive til skipene, selv om de nylig lempet på blokaden mot Gaza.

- Vi har rett til å inspisere skipene og forhindre at våpen kommer inn til Gaza. Dersom en flåte kommer fra Libanon, så vil vi måtte ta stilling til det. Kommer de i fred, vil de bli behandlet på en fredfull måte. Hvis ikke, vil vi gjøre det som må til, sier den israelske hærsjefen Gabi Ashkenazi, ifølge PressTV som siterer den israelske nyhetsnettsiden Ynet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ANGREP: Israelske marinesoldaer tok seg om bord i Gaza-konvoien 31. mai. Foto: Reuters

Ni drept

Også iranske skip kan være på vei. Blant annet har Røde Halvmåne i Iran sagt at de mot slutten av uken planlegger å sende to skip med nødhjelpsutstyr og hjelpearbeidere. Reisen er forventet å ta rundt 14 dager.

VG NETT MØTTE ISRAELSK OFFISER: - Frykter nye nødhjelpsskip

31. mai i år, før Israel lempet på blokaden, var flere skip på vei mot Gaza med det aktivistene om bord hevdet var nødhjelp. Israelsk militære mente derimot at det kunne være våpen og terrorister om bord, og raidet et av skipene. Ni sivile aktivister døde i raidet, som skjedde i internasjonalt farvann. Flere personer, inkludert israelske soldater, ble såret.

Etter dette har Israel opplevd et massivt press fra verdenssamfunnet, noe som altså resulterte i at de nå lemper på Gaza-blokaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder