TRUER: Terrorgruppen al-Shabaabtruer norske og internasjonale bistandsarbeidere.Foto: AFP

Shabaab truer norske bistandsorganisasjoner

Væpnede islamister har stormet kontorene til flere internasjonale hjelpeorganisasjoner i Somalia. Norske organisasjoner fortsetter imidlertid arbeidet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Opprørerne krever at hjelpeorganisasjonene forlater områder som kontrolleres av den islamistiske al-Shabaab-bevegelsen.

Kontorene til i alt 16 hjelpeorganisasjoner, blant annet UNICEF og flere andre FN-organisasjoner, i tillegg til flere europeiske humanitære organisasjoner, ble mandag oppsøkt av væpnede al-Shabaab-medlemmer som krevde at organisasjonene umiddelbart måtte avslutte virksomheten og forlate områdene som kontrolleres av islamistene.

les også: Voktet kongen - døden som terrorist

Fortsetter arbeidet

Al-Shabaab opplyser selv i en kunngjøring at Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp (KN) er blant organisasjonene som er rammet. Men begge organisasjonene, som driver hjelpearbeid flere steder i Somalia, avviser at de har blitt berørt av mandagens aksjoner.

- Vi har registrert uttalelsene som har kommet, men vi vet ikke hva som ligger i denne saken, sier Rolf Vestvik, kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen, til NTB. Organisasjonen følger nå utviklingen nøye.

- Det er viktig for oss å understreke at Flyktninghjelpen er en nøytral humanitær organisasjon som gir nøytral humanitær bistand til de som har behov for det. Ut over det har vi ingen kommentar, sier Vestvik.

Odd Evjen, fungerende seksjonsleder for Øst-Afrika i Kirkens Nødhjelp avviser også opplysningene om deres kontorer er raidet.

- Vårt arbeid er intakt. Men situasjonen er litt uavklart og jeg kan ikke si så mye mer ennå, sier han.

- Tvang folk bort

I byen Baidoa forteller øyenvitner at tre pansrede kjøretøy med væpnede menn omringet kontorene, deriblant kontoret til UNICEF og Verdens helseorganisasjon (WHO) i tillegg til flere europeiske hjelpeorganisasjoner.

- Jeg så mange militssoldater som gikk inn og tvang folk bort, forteller en mann til nyhetsbyrået Reuters.

Islamistene skal nå ha tatt kontroll over kontorene. Stormingen er bekreftet av sikkerhetskilder og ansatte i hjelpeorganisasjonene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kritisk situasjon

Al-Shabaab beordret alle kontorene til å stenge og avslutte virksomheten i landet. De anklager organisasjonene for å være partiske i konflikten og at arbeidet de driver er i strid med islamistisk lovgiving.

- Organisasjonene fremmer sekularisering og umoral, og de degraderer de demokratiske verdiene i et islamsk land, heter det i en uttalelse fra al-Shabaab.

Situasjonen i Somalia er kritisk etter over 20 år med borgerkrig. I tillegg er de sentrale og sørlige delene av landet rammet av hungersnød, og ifølge FN står en kvart million mennesker i fare for å dø av sult. Flere millioner somalier er på flukt fra krig og tørke.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder