EKSTREMT: Gårdsbygninger ligger omgitt av flomvann utenfor Bangkok. Flommen i Thailand har fått prisen på ris til å stige kraftig. Foto: Adrees Latif, Reuters

Oxfam: - Dystert forvarsel med ekstremvær

Stigende matpriser som følge av uvær og tørke kan være et dystert forvarsel om hva som skjer når klimaendringene virkelig setter inn.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det skriver hjelpeorganisasjonen Oxfam i en ny rapport, samtidig som nærmere 200 land samles til nye klimaforhandlinger i Sør-Afrika.

LES OGSÅ: Stadig vanskeligere å nå klimamålet

Flere titalls millioner mennesker er drevet ut i fattigdom i løpet av de siste par årene som et resultat av høye priser på hvete, mais og andre matvarer, ifølge Oxfam. Prisøkningene skyldes ekstreme værforhold mange steder i verden.

- Dette vil bare bli verre etter hvert som klimaendringene skjer raskere, og landbruket merker presset, sier Kelly Dent fra den britiske organisasjonen.

Hun peker på at ekstremvær ofte rammer fattigfolk på flere forskjellige måter. De kan bli nødt til å takle høyere matpriser samtidig som været har tatt knekken på husdyr eller ødelagt bygninger.

Sult i Somalia

I fjor fikk ble de viktige jordbrukslandene Russland og Ukraina rammet av hetebølge, tørke og skogbranner. Dermed steg hveteprisen på verdensmarkedet med mellom 60 og 80 prosent over en periode på flere måneder.

Også tørken på Afrikas Horn i år har naturlig nok påvirket matproduksjonen. Prisen på sorghum, en kornsort som vanligvis klarer seg med lite vann, lå 393 prosent over normalen i Somalia i sommer.

Landet er rammet både av tørke, krig og fravær av en fungerende regjering, og flere titusen mennesker har dødd av sult det siste halvåret.

Flom i Thailand

Til forskjell fra Øst-Afrika er det uvær og flom som har vært problemet i Thailand og Vietnam i det siste. Resultatet er at de lokale risprisene har gått i været.

Verdensbanken anslo tidligere i år at 44 millioner mennesker i utviklingsland er blitt drevet ut i fattigdom på grunn av økende priser på mat. Indeksen som viser prisnivået globalt nådde en topp i februar, men ligger fortsatt i dag 19 prosent høyere enn i fjor høst.

Samtidig som dyr mat rammer fattige mennesker direkte, kan utvikling også få betydelige politiske konsekvenser. Mange eksperter mener høye matpriser har vært én av årsakene til opprørene i mange arabiske land i år.

- Må kutte utslipp

FNs klimapanel kom nylig med en ny rapport som konkluderte med at menneskeskapte klimaendringer allerede har ført til mer ekstremvær.

Hvis ikke forskerne bommer med sine prognoser, så blir situasjonen verre i årene som kommer. Oxfam ber landene som er samlet i den sørafrikanske byen Durban om å avslutte stillingskrigen som lammer forhandlingene og bli enige om tiltak som får ned utslippene av klimagasser.

- Den giftige blandingen av høyere priser og lavere kjøpekraft har ført mange mennesker ut i en krise i år. Hvis vi ikke handler i Durban, så kan dette mønsteret bli enda verre, sier Kelly Dent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder