FORDELER: Den israelske høyrepolitikeren Natan Sharansky mener israelske politikere ikke ser de potensielle fordelene ved de demokratiske reformene demonstrantene krever i Egypt. Foto: Ap

Sharansky kritiserer Israels frykt for Egypt

Den israelske høyrepolitikeren Natan Sharansky, som selv var dissident i Sovjetunionen, kritiserer israelske politikeres frykt for folkeopprøret i Egypt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg tror det som skjer på arabiske gater, i Tunisia og i Kairo, er et svært godt tegn, sier Sharansky i et intervju på 25-årsdagen for at han ble løslatt fra et sovjetisk fengsel og byttet mot en sovjetisk spion.

Les også: Israel ber Vesten støtte Mubarak

Han mener israelske politikere lar frykten komme i veien for de potensielle fordelene av de demokratiske reformene som demonstrantene krever i Egypt.

Frykter for fredsavtalens fremtid

Både statsminister Benjamin Netanyahu og andre israelske politikere har uttrykt frykt for at et islamsk eller demokratisk styrt Egypt vil oppheve fredsavtalen fra 1979 som har ført til stabilitet på Israels sørlige grense.

Les også: - Frykter irakisk utvikling i Egypt

- Israel kan tjene på dette. Derfor er jeg kritisk til at israelske politikere ikke forstår, sa Sharansky, som er medlem av Likud og står Netanyahu nær.

Han skjønner bekymringen som Netanyahu har uttrykt for at fredsavtalen med Egypt kan undergraves om president Hosni Mubarak faller og erstattes av en regjering ledet av Det muslimske brorskap.

Demokratiske vinder

Islamistene har alltid vært imot fredsavtalen, og om de kommer til makten, er risikoen større for Israel enn for andre vestlige land, sier Sharansky.

Likevel ser han muligheten for at det blir et bredere demokratisk styre, og at demokratiske vinder kan spre seg til land som ennå ikke har inngått fredsavtaler med Israel, inkludert de palestinske områdene. I det lange løp vil dette tjene Israels sikkerhet, tror han.

Sharansky har vært statsråd i Israel, som han kom til i 1986 etter å ha sittet ni år i fengsel i Sovjet for sitt arbeid for menneskerettigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder