KAN BLI SVEKKET: Den moderate presidenten Hassan Rouhanis posisjon kan bli svekket dersom parlamentet blir mer konservativt. Foto: IRAN'S PRESIDENTIAL OFFICE

Valget i Iran: – Det er kun et skuespill

Fredag gikk iranerne til valgurnene, men det konservative Vokterrådet nekter omtrent 7000 kandidater å stille til valg.

– Det blåser konservative vinder i landet, og det kommer til å gjenspeiles i dette valget, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI, til VG.

Hvert fjerde år velges en ny nasjonalforsamling (majlis) som kan foreslå og vedta lover, og fungerer som en vaktbikkje for regjeringen.

Ved forrige valg vant de moderate og reformvennlige som er for økt frihet og engasjement med Vesten.

Denne gangen er det derimot veldig annerledes.

Les også: Det er lite spenning knyttet til utfallet, skrev VGs utenrikskommentator på torsdag.

– Vokterrådet har silt vekk omtrent halvparten av dem som ønsket å stille, mest moderate og reformvennlige kandidater. De reformvennlige har reagert med ikke å stille kandidater i Teheran og en del andre steder, fortsetter Lodgaard.

Det ventes en stor seier til de konservative da mange iranere boikotter valget, skriver BBC.

COVID-19 TIL IRAN: Midt oppe i valgkampen kom nyhetene om at coronaviruset har kommet til Iran. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det 18 bekreftede tilfeller og to dødsfall. Foto: ATTA KENARE / AFP

– Valget er kun et skuespill

Norsk-iranske Ehsan Tutunchian (37) er lege i Norge og tilhenger av den iranske motstandsbevegelsen (NCRI). Han mener det er umulig å reformere landet.

– For oss eksiliranere er valg i Iran kun et skuespill, sier Ehsan til VG.

The Economists demokrati-indeks 2019 kommer Iran på en 151. plass med en totalscore på 2,38 av 10. Til sammenligning er Norge på førsteplass med en score på 9,87.

På kategorien om hvorvidt valgene i landet er åpne og demokratiske får Iran 0 poeng. Noen av kriteriene som avgjør dette er om partier eller kandidater blir nektet å stille til valg, om alle har stemmerett og om folk kan stemme uten å være redde for liv og helse.

Iran blir klassifisert av The Economist som et strengt autoritært regime.

Også nyhetsstedet Fair Observer kategoriserer dagens valg som udemokratisk.

– Folk har vært sinte lenge. Både på grunn av ting som sitter dypt og nyere hendelser, som da militæret skjøt ned det ukrainske passasjerflyet i januar, sier Ehsan videre.

OPPFORDRER ALLE TIL Å STEMME: Selv om den øverste lederen Ali Khamenei mener det er en religiøs plikt å stemme er det ventet lav valgdeltagelse i dag. Foto: AFP/HO/IRANIAN PRESIDENCY

Kan avgjøre hvem den neste øverste lederen blir

I tillegg til nasjonalforsamlingen skal det velges medlemmer som erstatter avdøde medlemmer av det såkalte Ekspertrådet. Dette organet utpeker og holder overoppsyn med Irans øverste leder.

– Ekspertrådet ble sist valgt i 2016, kort tid etter at atomavtalen trådte i kraft, og sitter i åtte år. Den nåværende sammensetningen er derfor moderat og relativt reformvennlig. Det betyr at dersom Ali Khamenei faller fra innen 2024, kan den neste øverste lederen bli mer moderat enn den nåværende, forklarer Lodgaard.

Uforsonlige krefter mellom USA og Iran.

– De konservative kreftene har medvind, hovedsakelig på grunn av at USA trakk seg fra atomavtalen. De uforsonlige kreftene i Iran og USA har spilt i hendene på hverandre og styrket seg, sier Sverre Lodgaard.

2020 kan bli et farlig år, da også med tanke på forholdet mellom USA og Iran.

– Det nye parlamentet vil være veldig lojale til ayatolla Khamenei og være strenge mot USA, sier Roozbeh Mirebrahimi, en politisk analytiker, til New York Times.

Dette er kun den første runden av valget – andre runde starter i mai med de kandidatene som kvalifiserer seg etter dagens valg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder