BREXIT: Grensebyen Newry i Nord-Irland har tette bånd til Irland. Mickey Brady (68) folkevalget for partiet Sinn Fein i Newry. Foto: Harald Henden, VG

Sinn Fein-politiker til VG: – Folk kommer ikke til å godta en grense

NEWRY (VG) Mickey Brady nøler ikke et sekund når VG spør hva han synes om Boris Johnson. Sinn Fein-politikeren i Nord-Irland kaller Johnson en smart idiot, og skryter uhemmet av EU.

– Boris vil si at en kråke er svart i dag, og hvit i morgen. Han er en værhane, og hans moralske kompass er ødelagt, sier Mickey Brady og legger til:

– Han spiller idiot i noen situasjoner men er klar over det. En smart idiot.

Boris Johnson og Mickey Brady er og vil helt forskjellige ting. Brady er sosialist og irsk, aldri britisk! Han vil ut av Storbritannia, gjenforenes med Irland og bli i EU.

VG treffer ham på kontoret i Newry i Nord-Irland. Fasaden gir assosiasjoner til en stengt nattklubb. Lamellene er trukket for og TV-skjermen i vinduet blinker vilkårlig grønt. Plakaten nederst til høyre på fasaden har imidlertid et klart budskap: BREXIT MEANS BORDERS.

Folk i Newry lever for tiden i limbo fordi fremtiden til grensen mellom Nord-Irland og Irland er ukjent på grunn av brexit.

Les mer om grensestriden, som kalles «the backstop». VG har møtt Mark. O. Cunningham som forteller at Nord-Irland-grensen igjen er betent på grunn av brexit.

les også

Grensen til besvær: EU og Storbritannia blir ikke enige om grensen Mark krysser hver dag

SINN FEIN: Partiet blir beskrevet som den politiske fløyen til IRA – en irsk paramilitær bevegelse som kjempet for et samlet Irland mellom 1968–1998. De siste årene har gruppen «nye IRA» dukket opp, men folk i Newry sier gruppen har liten innflytelse. Foto: Harald Henden, VG

– Ingen vil tilbake til den tiden

Etter brexit er Nord-Irland ikke lenger en del av EU, mens Irland i sør ér det. Hva slags kontroll det blir av mennesker, varer eller lastebiler som krysser grensen der EUs marked slutter og Storbritannias grense starter, er noe alle snakker om, også Brady.

– Folk her kommer ikke til å godta, og er heller ikke forberedt på en ny grense. Den er sømløs i dag og sånn må det fortsette.

Brady er gammel nok til å huske både grensen og militæret da det var konflikt i Nord-Irland i 30 år. Ingen vil tilbake til den tiden.

– Jeg tror ikke brexit kan utløse vold i den skalaen vi hadde før, men protester og sivil ulydighet kommer til å skje hvis det blir en grensekontroll, sier han.

DEN BRYSOMME GRENSEN: En trailer i Dundalk i Irland på vei mot Nord-Irland. Gruppen «Border Communities Against Brexit» demonstrerer jevnlig på grenseovergangene. Foto: PAUL FAITH / AFP

Nødvendig med EU-støtte

40.000 jobber kan forsvinne i Nord-Irland på kort tid om Storbritannia forlater EU uten avtale, ifølge det nordirske departementet for økonomi.

I samme slengen forsvinner pengestøtten fra EU, og det er det som bekymrer Mickey Brady mest.

– EU gav oss tre milliarder kroner fra 2007 til 2013, og pengene gikk til å lage arbeidsplasser og utvikle Nord-Irland. Den konservative regjeringen i London kommer ikke til å prioritere oss etter brexit - de har nok med seg selv, sier Brady.

Han ramser opp flere prosjekter som er betalt med EU-penger: Et samfunnshus med aktiviteter som er åpent hver dag, toglinjen mellom Belfast og Dublin som stopper i Newry, og at døtrene hans har fått studiestøtte gjennom Erasmus-programmet.

Etter planen skal EU støtte Nord-Irland med ytterligere 3,2 milliarder kroner frem til 2020. Pengene skal gå til fiske, landbruk, miljø og velferd, men brexit kan føre til endringer.

– Økonomisk er brexit en katastrofe for oss. I Newry er folk bønder og området er ruralt. De fleste driver småbruk og de kommer til å bli rammet hardt, sier 68-åringen. Arbeidsledigheten her er allerede 25 prosent.

– Hva tror du skjer kvelden 31. oktober, som er datoen for brexit?

– Det er jo halloween, kommer det tørt og kontant fra Brady. Her i Newry skal vi feire med fyrverkeri. Kommer det noen døde sjeler tilbake håper jeg de ikke dreper økonomien vår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder