FORTSATT STATSMINISTER: Benjamin Netanyahu får trolig en tredje sjanse til å beholde statsministerjobben. Foto: GALI TIBBON / AFP

Går mot et tredje valg i Israel

Israel er mer splittet enn noensinne. Selv etter to valgrunder klarer ingen å danne regjering. Nå må det skje noe dramatisk for at det ikke skal bli nødvendig med en tredje valgrunde.

«Bare de modige klarte å holde tilbake trangen til å spy når de så Israels toppolitikere lansere sin valgkamp for 2020». Slik begynner kommentatoren Yossi Verter sin oppsummering i den liberale israelske avisen Haaretz.

Han er trolig ikke alene om å føle seg politisk utmattet: To ganger dette året har israelerne gått til urnene, uten at noen har klart å danne regjering. Torsdag kveld kastet opposisjonsleder i Israel Benny Gantz kortene – han har ikke klart å danne en koalisjon.

REPORTASJE: En av dem skal styre Israel. Nå vasker de skittentøy for åpen scene

Harde anklager

Yossi Verters analyse er at noe dramatisk må skje for at en av sidene skal klare å danne flertall: Enten ved at nåværende statsminister Benjamin Netanyahu tiltales for korrupsjonsanklagene som henger over ham; eller ved at det bryter ut en regional storkrig som Netanyahu kan bruke til sin fordel.

BAKGRUNN: Israels statsminister: «De vil ha meg i fengsel»

Nå må det israelske parlamentet, Knesset, på ny ta stilling til regjeringsalternativene, skriver Haaretz. Israels president Reuven Rivlin har bedt parlamentet om å finne en ny statsminister.

– Fra og med i dag og de neste 21 dagene er avgjørelsen om hvem som skal danne regjering i Knessets hender, sa Rivlin, ifølge NTB.

Finner ikke det israelske parlamentet en løsning, kan landet stå overfor sitt tredje valg på under ett år, det vil i så fall bli holdt i mars 2020.

HVEM VINNER: Til venstre utfordrer Benny Gantz, i midten Avigdor Lieberman som sitter på vippen, og til høyre sittende statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AMIR COHEN / X02077

Fikk sjansen

Etter at Netanyahu i forrige måned ikke klarte å danne en ny, styringsdyktig koalisjon, var det Gantz' tur til å ta over stafettpinnen. Men i likhet med Netanyahu har ikke opposisjonslederen klart å få flertallsstøtte fra nasjonalforsamlingens Knessets 120 seter, skriver NTB.

De siste ukene har Israel trappet opp sin harde respons både mot militante grupper i Gaza og mot Irans tilstedeværelse i nabolandet Syria. Faren for en regional konflikt er absolutt til stede, og det antas at det er sittende statsminister Netanyahu som vil kunne tjene på det rent politisk, selv om Gantz har bakgrunn som generalløytnant.

LES MER: Iran mot Israel på syrisk jord: Dette kan bli den nye storkrigen

Valget i september viste at hverken statsminister Benjamin Netanyahus Likud eller Gantz' parti Blått og hvitt fikk flertall, men snarere måtte gå i kompaniskap med det israelske vippepartiet til Avigdor Lieberman, som nekter å binde seg til noen av regjeringskoalisjonene.

Etter flere uker med forhandlinger med begge de to store sier Lieberman at han hverken kan gå for den ene eller andre løsningen. Tidsfristen for å klare å danne regjering utløper onsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder