FILIPPINENE: EN lang kø tok form utenfor en butikk som selger masker den 31 januar, etter at den filippinske regjeringen bekreftet det første smittetilfellet av coronaviruset. Foto: ELOISA LOPEZ / X06751

Første corona-dødsfall utenfor Kina

En 44 år gammel mann omkom natt til søndag norsk tid på Filippinene. Det er det første rapporterte corona-dødsfallet utenfor Kina.

  • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over 115 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) i Filippinene kommer den 44 år gamle mannen fra Wuhan i Kina.

Mannen ble lagt inn på sykehuset etter å ha vist symptomer på smitte den 25 januar, med feber, hoste og sår hals, ifølge AP.

– Pasienten var stabil og viste tegn til bedring. Men tilstanden forverret seg de siste 24 timene, sier helsedepartementet, ifølge nyhetsbyrået.

En 38 år gammel kvinne som var sammen med mannen, også fra Wuhan, har også testet positivt for viruset. Hun ligger i isolat på sykehus i Manila, ifølge byrået.

Dette er er de to eneste smittetilfellene det har blitt meldt om i Filippinene, ifølge WHO.

Alle andre dødsfall som kan knyttes til corona-viruset har vært i Kina. Der har 304 personer omkommet.

Strenge restriksjoner i ny by

Kinesiske myndigheter har satt inn en rekke tiltak for å begrense spredningen av viruset, og oppdaterer jevnlig tallene over antall smittede, døde og friske. Totalt 304 personer har dødd etter å ha blitt smittet i Kina.

Les også: Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: - En farlig strategi

Tidlig søndag morgen norsk tid, har kinesiske myndigheter innført nye, strenge restriksjoner i byen Wenzhou for å begrense corona-smitten, melder AFP.

Kun én innbygger per husstand vil få lov til å gå ut hver andre dag for å kjøpe nødvendige varer. Byen har tidligere stengt offentlige steder som kinoer og museer, og stoppet offentlig transport.

Wenzhou ligger i Zheijang-provinsen, som har det største antallet corona-smittede etter Hubei-provinsen, med 599 smittetilfeller.

Det er registrert corona-smittetilfeller i til sammen 27 land:

Nye reiserestriksjoner

USA har vedtatt å å forby kinesere adgang til landet på grunn av Wuhan-viruset, til streng fordømmelse fra Kina.

Også Australia og Israel har innført forbud mot innreise for kinesiske borgere og andre som kommer fra Kina, mens Vietnam stanser alle flygninger fra Kina og Russland innfører visumplikt

Nå vil New Zealand også nekte innreise til alle utenlandske borgere som kommer fra Kina, på grunn av smittefare fra corona-viruset.

Det annonserte myndighetene søndag, skriver Reuters.

– Vi har fått råd fra helsemyndigheter at mens det fortsatt er usikkerhet rundt hvordan viruset smitter bør vi ha en føre var-tilnærming, sier statsminister Jacinda Arden i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået.

Innreiseforbudet vil vare i opp til 14 dager, og det vil kontinuerlig tas nye vurderinger med 48 timers mellomrom. Det gjelder for alle utenlandske reisende som har reist fra eller via Kina etter den 2. februar.

De som har permanent oppholdstillatelse i New Zealand og deres familiemedlemmer vil ikke nektes innreise, men det vil kreves at de isolerer seg i 14 dager etter at de er tilbake i New Zealand.

Folkehelseinstituttet i Norge vil ikke sette personer som har vært i kontakt med smittede i Kina i karantene på sykehus. Men de oppfordrer dem til å holde seg hjemme.

Mer om

  1. Virus
  2. Coronaviruset
  3. Kina
  4. Sykdom

Flere artikler

  1. Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: – En farlig strategi

  2. Stadig mer isolert Kina fordømmer USAs reiserestriksjoner

  3. WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

  4. Wuhan: Vil coronateste 11 millioner på ti dager

  5. Analyse: Nær 200.000 kan være virussmittet i løpet av ti dager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder