KREVDE OMVALG: President Recep Tayyip Erdogan fikk det som han vil: Det blir omvalg i gigantbyen Istanbul. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Raser mot Erdogan – omvalg i Istanbul

President Recep Tayyip Erdogans parti AKP nektet å godta nederlaget. Nå raser opposisjonen mot beslutningen om å holde omvalg i Tyrkia.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

«Det er kontroverser her, det er er åpenbart. Det er uregelmessigheter her, det er åpenbart. Å rette opp korrupsjonen i valget vil renvaske valgkommisjonen og lindre hjertene til det tyrkiske folk.»

Erdogans tale i helgen ble holdt med klar adresse til det omstridte valget i Istanbul, der Erdogans parti nektet å godta valgtapet, og som til slutt endte med at opposisjonens kandidat ble innsatt som borgermester i påsken.

Les også: Opptelling viser at Erdogans parti tapte Istanbul, likevel takker han velgerne

Men ukevis med press og klager fra AKP, frontet av Erdogan selv, ga til slutt resultater, da valgkommisjonen mandag kveld ga etter og kunngjorde at det vil bli holdt omvalg i Istanbul.

Kilder i Tyrkia forteller VG om en svært spent stemning. Gjennom natt til tirsdag ble det banket på kasseroller i bydeler i hele den tyrkiske gigantbyen. Det er et tegn på at man mener det er blitt jukset, og at makten forsøkes stjålet.

Opprørspoliti er oppstilt i hovedgaten Istiklal, klare til å stanse en eventuell demonstrasjon. Etter folkeavstemningen i 2017 brøt det også ut protester, men det endte med at demonstrantene ble arrestert neste morgen:

Den nylig innsatte borgermesteren Ekrem Imamoglu fra det sekulære opposisjonspartiet CHP, holdt på natten en flammende tale til tusenvis av tilhengere. Han fordømmer vedtaket om å annullere valget han vant, og kaller det forrædersk.

– De prøver å ta tilbake valget som vi vant. Kanskje dere er skuffet, men gi aldri opp, sa han til tusener av tilhengere i Istanbul etter at vedtaket var gjort.

Foto: MURAD SEZER / X90138

Mens AKP vant valget 31. mars i landet som helhet, gikk partiet på smertefulle nederlag i i landets to viktigste byer – hovedstaden Ankara og den største og rikeste byen, Istanbul. I begge byer har AKP og dets forgjenger Velferdspartiet styrt i 25 år – helt siden Erdogan selv ble borgermester i Istanbul i 1994.

BAKGRUNN: Slik gikk Erdogan på krigsstien for å vinne lokalvalget

Ifølge det statlige nyhetbyrået Anadolu, mener AKP og dets alliansepartner, det ultranasjonalistiske partiet MHP, at 40.000 irregulære velgere fikk delta i valget, som AKP tapte med under 14.000 stemmer. Skylden legges på Erdogans hovedfiende, Gülen-nettverket. Tilhengerne av den mystiske imamen Fethullah Gülen har av Erdogan fått skylden for kuppforsøket i juli 2016.

Les mer: Nå organiserer Erdogans utstøtte seg i Norge

Mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. Omvalg i Istanbul etter lokalvalg

 2. Opposisjonen vant i Istanbul

 3. Ekstase i Istanbul etter Erdogan-nederlag: Brakseier til opposisjonskandidat

 4. «Tyrkias demokratiske håp»: Her er mannen som utfordrer Erdogans makt

 5. Valgkaos i Tyrkia: Erdogan nekter å gi fra seg Istanbul

Fra andre aviser

 1. Omvalg i Istanbul etter at Erdogans parti tapte lokalvalg

  Aftenposten
 2. Erdogan tar Tyrkia ett steg nærmere diktaturet

  Aftenposten
 3. «Forrædersk» annullering av valget i Istanbul. – Erdogan kan ha noe i ermet.

  Aftenposten
 4. Knusende nederlag for Erdogan i Istanbul

  Aftenposten
 5. Han vant ordførervalget, men resultatet ble underkjent. Søndag kan Ekrem Imamoglu påføre Erdogan et nytt nederlag.

  Aftenposten
 6. Erklærer seier, men kan likevel gå på stort nederlag

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder