Foto: BYRMO CAROLINA/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN

Tegnell om kritikk fra Norge: – Litt besviken

Anders Tegnell skal ha vært skuffet over kritikken fra norske FHI. Det viser eposter den svenske avisen Expressen har fått tilgang på.

 • Henrik Røyne

Artikkelen er over 43 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

I e-postene mellom statsepidemiolog Tegnell og smitteekspert John Giesecke blir kritikk fra FHI et tema mellom de to. Frode Forland i FHI kritiserte i mai Tegnell og Giesecke.

Forland sa de burde vise mer ydmykhet når de snakker om smittehåndteringen til andre land. I forkant av at artikkelen publiseres, sender Forland et forvarsel til Tegnell og Giesecke på mail.

Foto: Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jeg ber om unnskyldning. Jeg har iblant hatt en litt skråsikker holdning når jeg burde ha vært mer forsiktig, svarer Giesecke.

Tegnell er derimot mer hardtslående i sin tilbakemelding.

Reagerte på kritikk

– Jeg vet ikke om du Frode har helt koll på hvordan spesielt visse medier i Sverige bedriver nærmest en heksejakt på mediene. Det gjør oss noen ganger mer aggressive enn om vi hadde hatt en rolig debatt, skriver han.

I en senere e-post fra Tegnell kommer det frem at han fremdeles føler seg sviktet over uttalelsene til Forland:

– Litt besviken på Frode som i forrige uke klagde over at Johan kritiserte Norge, sier han til en annen ansatt i Folkhälsomyndigheten.

Giesecke var statsepidemiolog i Sverige i ti år, og frem til han gikk av med pensjon i 2014 var han forskningssjef for det europeiske smittevernsbyrået ECDC. Han understreker til VG ovenfor at tonen hele tiden har vært hyggelig i kontakten med de norske helsemyndighetene.

I forbindelse med coronapandemien ble han hyret inn som konsulent for Folkhälsomyndigheten, som tilsvarer FHI i Norge. Han har flere ganger vært kritisk til Norges håndtering av pandemien.

Anbefalte mot skolestenging

Ifølge e-postene Expressen har fått innsyn i, sendte Giesecke en anbefaling 27. mars om at skolene i Sverige skulle holde åpent etter påsken:

– Jeg synes vi skal droppe å stenge videregående- og høgskolene etter påsken. Det spiller ingen epidemiologisk rolle, skriver han i en e-posten til Tegnell og Carlson.

Dette, og andre tiltak, har gjort at Sverige skiller seg ut fra andre land i verden på hvordan de håndterer corona-pandemien. Der nesten hele den vestlige verden har valgt å stenge ned, har de valgt å holde mesteparten av samfunnet åpent.

I stedet for å stoppe smitten helt har de heller forsøkt å dempe smittetrykket. Så langt er de likevel et av landene i Europa med flest dødsfall per innbygger, med nesten 6000 døde ifølge VGs oversikt.

SE OGSÅ: Flere studiesteder i landet avlyser nå fadderuken for å minske faren for smittespredning. Det mener UiO-faddersjef kan virke mot sin hensikt. – Folk vil møtes uansett.

Ikke bevisst strategi

Likevel er tallene på nye smittede i Sverige på vei ned. I et intervju med UnHerd sa Tegnell nylig at en større grad av immunitet må være noe av årsaken.

Johan Giesecke nekter likevel for at e-postene som ble publisert i Expressen underbygger påstandene om at Sverige har hatt en bevisst strategi om flokkimmunitet fra begynnelsen:

– Ikke i det hele tatt, svarer han VG.

Reagerer på e-poster

Den svenske immunologen Henrik Brändén har skrevet et innlegg på Facebook der han reagerer på innholdet i e-postene som Expressen har publisert.

– Som helhet gir dette meg en ubehagelig undring om hvor grensen egentlig går mellom å «bygge arbeidet på solid vitenskapelig grunn», og å skyte fra hoften, skriver han.

KRITISK: Immunolog Henrik Brändén reagerer på innholdet i e-postene. Foto: privat

Ifølge Brändén viser de første e-postene til Giesecke at han allerede var overbevist om at flokkimmunitet var en mulig strategi, allerede før han begynte å jobbe for Folkhälsomyndigheten under pandemien.

– Jeg har ikke sett noe tegn på at FHMs strategi skulle være å oppnå flokkimmunitet. Mye av kommunikasjonen deres i mars og april tyder likevel på at de antok at flokkimmunitet var nært forstående, sier han til VG.

Mer om

 1. Sverige
 2. Coronaviruset
 3. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. Norsk ekspert om Tegnells påstander: – En gjettekonkurranse

 2. Mener «alle» følger Sveriges omstridte coronastrategi - norske eksperter er kritiske

 3. Flere enn 5000 coronadøde i Sverige: – Et forskrekkelig høyt tall

 4. 23 forskere og leger ut mot Tegnell – ville ha tiltak som i Norge

 5. Gotland er ute – her øker smittetallene i Sverige

Fra andre aviser

 1. Tegnell var «besviken» over norsk kritikk. Interne e-poster gir innsyn i svenske eksperters tankegang.

  Aftenposten
 2. Svenske fagfolk: – Ikke gjør som oss

  Bergens Tidende
 3. Færre dødsfall. Mindre smitte. Dette mener Tegnell at Sverige har gjort riktig.

  Aftenposten
 4. Debatt: – Erna Solberg lyktes, Löfven gjorde det ikke

  Bergens Tidende
 5. Tegnell mener forskere sprer unødig fryktom barn som smittespredere rett før skolestart

  Aftenposten
 6. Svenskene sjekket postnummer og fødeland til de koronadøde. De fant et urovekkende mønster.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no