BARRIERE: Candace Ladd (35) demonstrerer for å sikre en bedre fremtid for datteren Raelyn Hearn (15). Hun mener presidenten har gjerdet seg inne i håp om at rasisme-demonstrasjonene skal gå over av seg selv - men nekter å la det skje. Foto: Thomas Nilsson / VG

Rekordstor demonstrasjon i Washington: – Denne gangen tar det ikke slutt

WASHINGTON (VG): Demonstrasjonene etter George Floyds død avtar på ingen måte selv om de nå er inne i sin niende dag. I Washington er oppmøtet rekordstort. – Dette kommer til å fortsette, sier demonstrantene til VG.

 • Thomas Nilsson
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Andreas Løf
 • Jonathan Simchai Hansen

Et høyt metallgjerde er satt opp rundt Det hvite hus i forbindelse med lørdagens demonstrasjoner. Området rund presidentboligen er også tungt bevoktet av nasjonalgarden.

Inne i bygget sitter USAs president Donald Trump, som ifølge nyhetsbyrået AP ikke har noen arrangementer på kalenderen sin i dag. Via Twitter har han gitt en kort og enkel beskjed til demonstranter og politi:

– LOV OG ORDEN!

Like utenfor metallgjerdet treffer VG på Candace Ladd (35), en av titusener av demonstranter som har samlet seg til det som beskrives som den største «Black Lives Matter»-demonstrasjonen hittil.

Hun sier metallgjerdet er mer ruvende i virkeligheten enn på TV, og mener det er en god illustrasjon på hvordan presidenten har håndtert protestene.

– Han har satt opp en barriere mot folket. Han gjerder seg inn og håper dette går over av seg selv. Men han må forstå at rasisme er en sykdom som har pågått i landet vårt i mange år. Du kan ikke ignorere en sykdom, sier hun.

Med seg har 35-åringen ektemannen sin og yngstedatteren Raelyn Hearn (15). Sistnevnte er grunnen til at hun velger å demonstrere.

– Hun er fremtiden, og jeg vil at hun skal se dette. Jeg vil at hun skal vokse opp og kunne si til sine barn og barnebarn en dag at hun var med på dette, sier Ladd.

– Kommer til å fortsette

Ni dager har gått uten at protestene ser ut til å gi seg. I stedet har de spredd seg videre til en rekke andre land, med blant annet omfattende demonstrasjoner i de europeiske storbyene London og Paris lørdag. I Norge har det vært store demonstrasjoner både i Oslo og Stavanger.

Ladd sier det er inspirerende å se støtten fra andre land.

– Det viser hvor viktig dette er. Dette er første gang det har vært så mange land, så mange forskjellige samfunn og folkeslag, som samtidig roper at svartes liv betyr noe. Dette er den største sivilrettsbevegelsen siden 60-tallet, sier hun.

George Floyd er ikke den første afrikansk-amerikanske mannen som har dødd etter overdreven maktbruk fra politiet. Dødsfallene til Eric Garner, Michael Brown, Alton Sterling, Philando Castile og Breonna Taylor utløste alle demonstrasjoner i amerikanske storbyer.

Denne gangen er det imidlertid noe spesielt, mener Ladd.

– Det har vært drap, det har vært protester, folk blir sinte og så har det gått over. Vi har hatt alle disse hashtagene. Men denne gangen er det annerledes. Når du ser noen ligge på bakken i ni minutter med kneet til en politimann på nakken. Du ser han rope på sin mor. Han sier han ikke kan puste. Han blir behandlet som et dyr, sier hun.

– Jeg tror dette er katalysatoren. Dette kommer til å fortsette, sier 35-åringen.

NASJONALGARDEN: Borgermesteren har bedt Trump fjerne nasjonalgarden fra byen, men lørdag var de likevel på plass. Foto: LUCAS JACKSON / X90066

Kan være største noensinne

Naj (26) har også merket seg gjerdet rundt Det hvite hus.

– Trump har lovet å sette opp en vegg hele sin presidentperiode. Nå har han endelig fått det. Men bare la han gjøre det, dette er bare en dekorasjon, sier han til VG.

26-åringen tar i bruk stygge ord når han skal beskrive hva han syns om den amerikanske presidenten.

– Før pleide jeg å bli sint av alt han sa. Men nå blir jeg ikke sint lengre. Alt han sier er tull. Han har ingen sympati, ingen medfølelse. De setter opp en vegg i frykt for det hellige budskapet om at svarte liv betyr noe, sier han.

LEI: Naj (26) sier til VG at han har demonstrert mot rasisme mot svarte i mange år, og er lei av å ikke se noen endring. Foto: Thomas Nilsson / VG

Det er imidlertid ikke bare rundt Det hvite hus folk er samlet. Demonstrasjoner pågikk i nesten hele byen, blant annet U Street-korridoren, ved Lincoln-statuen, Freedom Plaza og Capitol hill.

Utover kvelden og natten fortsatte mindre planlagte demonstrasjoner gjennom gatene i downtown Washington. Det er imidlertid foreløpig ikke meldt om vold og sammenstøt med politi.

Myndighetene i Washington ventetpå forhånd rekordhøyt oppmøte. Militærminister Ryan McCarthy fortalte at de ventet mellom 100.000 og 200.000 mennesker i demonstrasjonene, skriver ABC.

Politiet mente demonstrasjonen kunne bli Washingtons største i historien, uansett slag.

– Vi har mye offentlig informasjon som tilsier at demonstrasjonene lørdag kan bli en av de største vi noensinne har hatt i byen, sa politimester Peter Newsham, ifølge BBC.

Ordfører kritiserte Trump

Demonstrasjonene mot rasisme pågår også i en rekke andre storbyer i kjølvannet av at George Floyd ble drept under en pågripelse. En politimann er nå siktet for forsettlig drap, og tre politimenn er siktet for medvirkning til forsettlig drap. I Washington har det til tider vært ampert mellom diverse lokale styrker og demonstrantene.

Det nådde sitt foreløpige toppunkt da fredfulle demonstranter ble jaget vekk fra området rundt Det hvite hus mandag. Føderale styrker brukte blant annet tåregass for å jage dem vekk, slik at president Donald Trump kunne gå til en kirke i området og la seg fotografere med en bibel.

Byens ordfører Muriel Bowser har denne uken kritisert Donald Trump for hvordan han har behandlet demonstrantene i byen, skriver BBC. Bowser har bedt Trump trekke tilbake nasjonalgarden fra byen, og overlate jobben til det lokale politiet.

Denne uken valgte Bowser å male hele gaten som går i retning Det hvite hus med setningen «Black Lives Matter». Samtidig ga hun plassen foran Det hvite hus et nytt navn: «Black Lives Matter Plaza», til støtte for demonstrantene.

Demonstranter AP har snakket med hyller Bowser og ropte tilnavnet «Visepresident Bowser» til henne i det hun passerte dem tidligere lørdag.

Art Lindy, en 56 år gammel bygningsarbeider, sier til nyhetsbyrået at han er fornøyd med måten hun har svart Trump på.

– Hun har gjort en fantastisk jobb med å stå imot den føderale makten, sier han.

Les også

 1. Verdensmesteren: Rasisme tvang meg til å lære karate

  Formel 1-kongen Lewis Hamilton (35) har vært en av de klareste sportsstemmene i rasisme-debatten.
 2. Video viser brutal pågripelse i USA

  I Indianapolis har befolkningen lenge sett seg lei politiets bruk av makt.
 3. Storbyer kutter støtten til politiet – her er demonstrantenes krav

  Krav om budsjettkutt i politiet og lovendringer for å redusere politivold begynner å få medvind i USA, der…

Mer om

 1. Rasisme-opprøret
 2. Rasisme
 3. Donald Trump
 4. USA

Flere artikler

 1. Det hvite hus: Protestene er blitt roligere takket være Trumps grep

 2. Saksøkes for maktbruk utenfor Det hvite hus - justisminister Barr forsvarer beslutningen

 3. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

 4. Spent stemning etter velgermøte i Oklahoma: – Vi ble angrepet av Trump-supportere

 5. Trump raser mot å male «Black Lives Matter» på Fifth Avenue

Fra andre aviser

 1. Erna Solberg: – Skjønner at folk trosser smittevernrådene

  Bergens Tidende
 2. Ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA

  Bergens Tidende
 3. Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

  Bergens Tidende
 4. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende
 5. USAs gater fulle av demonstranter tross portforbud

  Bergens Tidende
 6. Demonstrasjoner over hele USA. CNNs hovedkontor angrepet.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder