- Historisk FN-resolusjon kan gi håp til flere land

For første gang i historien har FN gitt klarsignal til bruk av makt mot myndigheter som angriper egen befolkning. Det kan gi håp til folk i andre undertrykkende regimer, sier menneskerettighetsekspert.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har kalt torsdagens resolusjon i FNs sikkerhetsråd for historisk.

- Sikkerhetsrådet går her lenger enn noen gang tidligere i å autorisere bruk av makt for å forsvare folket mot angrep fra egen regjering, sier Nils A. Butenschøn, direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, til NTB.

Vanligvis er det hensyn til internasjonal fred og sikkerhet som brukes som begrunnelse når FN autoriserer militære operasjoner, som for eksempel ved invasjonen av Afghanistan i 2001.

Folkemord

Spørsmålet om verdenssamfunnet bør gripe inn militært for å beskytte sivile mot overgrep fra egne myndigheter, har vært et dilemma for FN lenge. I 2005 sluttet FNs hovedforsamling opp om et prinsipp om at verdenssamfunnet har et ansvar for å beskytte sivile mot slike overgrep - med militære midler om nødvendig. Bakgrunnen var blant annet folkemordene i Rwanda i 1994 og Srebrenica i Bosnia året etter. Men det har vist seg vanskelig å gjennomføre det i praksis. Verdenssamfunnet har blitt stående og se på mens sivile er blitt slaktet ned i Sri Lankas borgerkrig og av militærjuntaen i Burma.

Butenschøn sier det gjenstår å se i hvilken grad resolusjonen vil ha overføringsverdi til andre land, men sier han tror den vil skape en viss presedens.

- Samtidig er situasjonen i Libya svært kritisk, og det er en sjelden situasjon hvor både Den arabiske liga og FNs menneskerettighetsråd støtter intervensjonen. Men i en ideell verden burde dette få betydning for en rekke andre land som Burma, Sudan, Sri Lanka og Israel for den saks skyld, sier Butenschøn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEDER: Muhammar Gaddafi i Libya. Foto: AP

Persisk paradoks

Han mener resolusjonen helt klart gir moralsk støtte til befolkninger i andre land som kjemper mot egne myndigheter.

- Det blir spennende å se hvilke konsekvenser denne resolusjonen vil få for i første omgang Bahrain, hvor regimet også har brukt makt mot egen befolkning. Det er også litt paradoksalt at flere av de arabiske kongedømmene i Persiabukta har sagt ja til å delta i aksjonen, samtidig som flere av dem, som Jordan og Saudi-Arabia, dels har lignende spenninger selv, påpeker han.

Resolusjonen ble vedtatt med ti av femten stemmer i Sikkerhetsrådet. Kina, Russland, India, Brasil og Tyskland unnlot å stemme. Butenschøn sier det er en svakhet ved resolusjonen at de fem ikke står bak resolusjonen.

- Samtidig er det historisk at man faktisk har fått gjennom en resolusjon som går så langt i å angripe et lands suverenitet, for dette er land som er sterkt imot at man skal blande seg inn i andre lands indre anliggender, påpeker han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder