MARKERING: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim la for noen uker siden ut en krans til minne om tsunamiofrene på Khao Lak-stranden i Thailand. Foto: Trond Viken/Scanpix

Få spor etter tsunamien fem år etter

Fem år etter tsunamien er det få spor igjen etter de massive ødeleggelsene i Thailand og Indonesia. Ikke bare er det meste gjenoppbygd, dødsbølgen førte også til en fredsavtale.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

På strendene i Phuket, Krabi og Phang Nga i Thailand er turistene tilbake for fullt, og i storbyen Banda Aceh på nordtuppen av Sumatra yrer det av liv igjen.

For en som var vitne til de massive ødeleggelsene i dagene etter tsunamien, er det nesten vanskelig å tro. Da rådet totalt kaos etter de enorme flodbølgene som slo inn over kystområdene rundt Indiahavet om morgenen 2. juledag.

LES OGSÅ:Solheim minnet norske tsunamiofre

Tusener av lik

I Thailand lette fortvilte foreldre etter forsvunne barn i jungelen og i ruinene av elegante badehoteller, mens tusener av lik ble samlet inn fra strendene og lagt på rekke og rad rundt templene i den trykkende tropiske heten.

Og i Banda Aceh hadde bølgen lagt byen fullstendig i grus fra havkanten til sentrum, der vrakgodset bølgen skjøv foran seg, lå i mange meter høye hauger som enorme korker i gatene. Lass etter lass med lik ble kjørt på lastebiler til massegraver rundt byen.

I Indonesia døde rundt 170.000 mennesker, på Sri Lanka 30.000 og i Thailand over 8.000, et flertall av dem utenlandske turister. Også India og land så langt borte som Somalia på østkysten av Afrika ble hardt rammet.

84 nordmenn og over 540 svensker var blant de døde, nesten alle i Thailand.

Knyttet bånd

Mange nordmenn som var berørt av tsunamien, enten som pårørende eller som overlevende, reiser til Thailand i romjulen for å markere femårsdagen for katastrofen.

Mange har knyttet nære bånd til thailendere som uselvisk stilte opp for utlendinger som hadde mistet familie, enda de selv også var rammet av tragedien, med tusener av egne døde og livsverk som butikker og kafeer i ruiner.

Det blir noen offisielle markeringer, og enkelte minnesmerker er igjen, som for eksempel den store politibåten som ble skylt over en kilometer inn på land. Men ellers er thailenderne mer opptatt av å legge det tragiske bak seg.

Alle steder der bølgen rammet, fra Patong på Phuket til Phi Phi-øyene og særlig Khao Lak, badestrendene halvannen time nord for Phuket der de fleste norske turistene omkom, er alt nesten tilbake til det normale.

De fleste av hotellene er gjenoppbygd - de står faktisk enda tettere enn før, det yrende folkelivet i butikkene og restaurantene er tilbake, og utenlandske reiseselskaper frakter minst like mange turister til badeferie som før tsunamien.

Velorganisert

Svært overraskende er det kanskje ikke at det meste er tilbake til det normale.

Etter de første dagene med sjokk viste nemlig Thailand seg som et rimelig avansert og velorganisert samfunn som greide å takle de enorme utfordringene stort sett på egen hånd.

Massegraver ble unngått, de aller fleste av de døde ble identifisert, til dels med hjelp fra norsk politi, og både evakueringer, medisinsk hjelp og katastrofeberedskap viste seg å være på høyden.

Det som manglet, var et beredskapssystem for tsunamier. Men i de siste årene er det bygd opp et omfattende høyteknologisk varslingssystem rundt Indiahavet som skal sørge for at folk ikke blir tatt på senga av en ny tsunami.

Banda Aceh

Mer imponerende er det at gjenoppbyggingen er kommet så langt som den har i Banda Aceh, der det i ukene etter tsunamien så ut som en enorm høvel hadde høvlet bort alt på gulvnivå i halve byen.

Foruten en moské og et par solide murbygninger, var det bare bøyde rør som stakk opp av sementgulvene og de oppflisete plankehaugene som var igjen.

I de fem årene som er gått, er det imidlertid bygd 130.000 nye og sikrere boliger til erstatning for dem som ble borte, og det er bare noen hundre familier som fortsatt bor i brakkene som ble satt opp av humanitære organisasjoner.

En uventet, men velkommen gevinst av tsunamien var fredsavtalen som ble inngått mellom opprørsbevegelsen GAM og regjeringen i Jakarta etter at tsunamien hadde slukket begge parters krigslyst.

I dag har Aceh-provinsen utstrakt selvstyre, og tidligere geriljakrigere, blant dem guvernøren, sitter i ledende posisjoner. Dagens problem er at den utgående provinsforsamlingen innførte sharialov som blant annet åpner for steining som straff for utroskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder