STORE DEMONSTRASJONER: En av mange demonstranter fra Sudan. Her utenfor Tysklands ambassade. Omtrent 5000 demonstranter raser i gatene i Sudan som følge av den islam-kritiske filmen. Foto: ASHRAF SHAZLY, AFP PHOTO, NTB SCANPIX

Tusenvis på vei mot USAs ambassade i Sudan

Sammenstøt i flere land

NUPI-forsker: Dette kan fort komme ut av kontroll

(VG Nett) Tusenvis av rasende demonstranter samlet seg fredag utenfor USAs ambassade i Sudan.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ifølge NTB ligger ambassaden utenfor hovedstaden Khartoum, og folk satte kursen mot stedet i busser og biler. For å hindre at de nådde fram til ambassaden, brukte sikkerhetsstyrker tåregass mot folkemengden.

Demonstranter kommer i busser

Reuters skriver at over over 5000 personer ankommet området i busser og biler. Ambassaden er godt bevoktet, men demonstrantene har startet flere små branner på en plass i nærheten av bygningen.

Demonstranter har brutt seg inn i Tysklands ambassade i Khartoum i Sudan, etter at en rekke islamske rettslærde oppfordret til demonstrasjoner fredag.

Også den britiske ambassaden er under angrep. Samtidig meldes det om sammenstøt mellom politiet og rasende demonstranter i Libyas hovedstad Tripoli.

Bilder fra Al Jazeera viser at demonstranter har tent på ambassadeområdet. Bilder viser hvitkledde menn i kjortler som vifter med flagg med den islamske trosbekjennelsen. Kraftig svart røyk stiger opp fra ambassadeområdet, og vinder er knust.

Ifølge Reuters har demonstrantene tatt ned Tysklands flagg, og erstattet det med et islamsk flagg.

Rundt 5000 demonstranter skal være samlet ved ambassaden. De kastet stein mot ambassaden, og stormet deretter portene. Sudansk politi svarte med tåregass for å forsøke å holde dem tilbake.

- Alle ambassadeansatte i Sudan skal være i sikkerhet, sier den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle til avisen Bild.de.

Storbritannia bekrefter

Storbritannias ambassade ligger like ved den tyske. Det britiske Utenriksdepartementet bekrefter at politiet i Sudan står overfor en demonstrasjoner utenfor ambassaden, skriver AP.

- Vi kan bekrefte meldingene om en demonstrasjon utenfor Storbritannias ambassade i Khartoum. Sudanesisk politi er på stedet, heter det i en uttalelse fra departementet.

De kan ikke svare på hvor mange ansatte som befinner seg i ambassaden, eller om alle er gjort rede for.

ADVARER: Politi i Sana i Jemen skjøt med vannkanoner mot demonstrantene. Foto: REUTERS

Skjøt med vannkanoner

Protestene mot den islam-kritiske filmen har fortsatt i en rekke land fredag.

I Sana i Jemen forsøkte 2000 demonstranter å komme seg frem til USAs skriver AP. De hadde med seg plakater og ropte slagord mot filmen.
- Depoter USAs ambassadør! Død over Amerika, død over Israel, sto det på en plakat.

Fredag ettermiddag meldte nyhetsbyrået AFP at politiet hadde åpnet ild mot demonstrantene for å hindre dem i å nå frem til ambassaden. Senere ble det klart at de har fyrt av varselskudd og skutt med vannkanoner.

Lokale medier meldte at amerikanske spesialsoldater er fløyet inn for å vokte ambassaden. Sikkerhetsstyrker har sperret av områdene rundt.

Brukte tåregass

Fredag samlet også demonstranter igjen i Kairo etter gårsdagens voldsomme protester.

De kastet stein kastet stein mot politistyrkene, som avfyrte tåregassgranater tilbake mot demonstrantene, skriver Reuters.

- Det er alle muslimers plikt å drepe Sam Bacile og alle andre som deltok i filmen, står det på en plakat en av demonstrantene holdt opp.

Samtidig pågikk det fredelige protester i Indonesia og Malaysia.

SAMMENSTØT: Det er demonstrasjoner i flere arabiske land fredag. Her roper politimenn advarsler mot demonstrantene som har samlet seg nær den amerikanske ambassaden i Kairo fredag. Foto: REUTERS

Frykter fredagsbønn

- Jeg tror det vi vil se store demonstrasjoner i mange land. Jeg tror styresmaktene i de fleste land vil mane til en fredelig demonstrasjon, men dette kan fort komme ut av kontroll, sier forsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, til VG Nett.

Ifølge CNN har folk tatt til gatene i mer enn ti nasjoner. USA fryktet at demonstrasjonene ville toppe seg etter fredagsbønnen, melder nyhetsbyrået AFP.

- Vi følger nøye med på hendelser som kan føre til flere demonstrasjoner. Vi regner med at de vil fortsette, sier talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

Bakgrunn: USA-ambassadør og tre andre drept i Libya

- Kan utnytte sinnet

- Det som sies i fredagsbønnen, kommer til å gi retning til det som skjer videre, sier Lodgaard.

Amerikanske myndigheter har skjerpet sikkerhetstiltakene ved en rekke diplomatiske poster.

- Vi er i beredskap ved alle våre stasjoner i Midtøsten, og andre steder det er sjanse for demonstrasjoner etter fredagsbønnen, for å sikre at ingenting galt skal skje, sier en høytstående amerikansk tjenestemann.

I en felles uttalelse advarer FBI og USAs avdeling for innenlands sikkerhet om at protestene kan sette amerikanske interesser i fare, skriver CNN.

- Risikoen for vold kan øke både hjemme og utlandet etter hvert som filmen får mer oppmerksomhet. Vi vurderer det også slik at voldelige ekstremistgrupper i USA kan utnytte sinnet filmen har skapt til å øke rekrutteringen, heter det i uttalelsen.

VOLDELIG: Demonstranter bærer en mann som ble skadet under sammenstøt utenfor ambassaden i Kairo torsdag. Fredag er det ventet nye demonstrasjoner. Foto: REUTERS

Oppfordret til demonstrasjoner

Abdel Rahman el-Barr, en av lederne i Det muslimske brorskap, har fordømt angrepene på ambassaden og påpekt at de strider mot islamsk lov.

Bevegelsen ønsker imidlertid å fortsette protestene mot filmen og oppfordrer til en såkalt million-demonstrasjon på Tahrir-plassen i Kairo etter fredagsbønnen.

En talsmann for partiet forteller at demonstrasjonene vil gå fredelig for seg, skriver avisen al-Shorouq. Han understreker likevel at protestene er et uttrykk for «gatas sinne» over filmen «The Innocence of Muslims», som oppleves som en hån mot Muhammed, muslimenes profet.

- Folk er opprørte over filmen, og vil gi uttrykk for sin forbitrelse. Når du så har et lederskap som er lydhør overfor egen befolkning, blir det naturlig for lederskapet å si ja til markeringer, sier Lodgaard.

OPPTØYER: En demonstrant kaster granater med tåregass mot politiet i Kario torsdag. FOTO: AFP


200 skadet

Torsdag ble over 200 personer skadet i sammenstøtene.

I en uttalelse fredag oppfordrer Egypts president Mohammed Mursi demonstranten om å beskytte utenlandske ambassader og diplomater i landet.

Ifølge CNN ble fire personer drept under demonstrasjoner i Jemen torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder