PARLAMENTET: Lovforslaget behandles i det russiske parlamentet, Dumaen. Blir forslaget godkjent kan 12-åringer havne i fengsel. Foto: AFP

Putin vil ha 12-åringer i fengsel

MOSKVA (VG Nett) Politikere i Vladimir Putins parti vil senke den kriminelle lavalder og sette 12-åringer i fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Et lovforslag er under arbeid i det russiske parlamentet, Dumaen.

Forslaget blir støttet av innenriksdepartementet, som politiet sorterer under, mens menneskerettighetsfolk roper varsko.

For de mest alvorlige kriminelle handlingene, som drap, voldtekt og kidnapping, ønsker politikerne å sette 12-åringer i fengsel. Generelt ønsker de å senke den kriminelle lavalderen fra 16 til 14 år - men altså med unntak ned til 12 år for de mest alvorlige forbrytelsene.

Jubler over forslaget

- Vi er allerede i gang med å utvikle et lovforslag, og det skal så settes ned en arbeidsgruppe for jobbe videre med det, sier nestleder i Dumaens komité for grunnloven, Vladimir Panevezjskij til tv-kanalen Dozhd. Han tilhører Putin-partiet Forente Russland.

TETT PÅ NETT - SPØR OM RUSSLAND OG VALGETVGs Ole Kristian Strøm svarer på dine spørsmål fredag kl 12.30

I innenriksdepartementet er det full jubel for forslaget:

- Vi finner i praksis 12-13 år gamle drittsekker som Gud selv ville ha beordret bak murene. De bare ler av oss, fordi de vet at de ikke kan straffes, sier en kilde i politiet til tv-kanalen.

100.000 mindreårige begår hvert år forbrytelser som de ikke blir dømt for, fordi de er for unge, viser statistikk fra det russiske innenriksdepartementet.

- Jo tøffere, jo bedre

Jevgenij Bunimovitsj, som jobber med barns rettigheter, mener at man heller bør satse på tiltak for å unngå kriminalitet blant ungdom:

- Fra sovjettiden er det en holdning her i landet at jo tøffere tiltak, jo bedre. Men all erfaring viser at unge som settes i institusjon, blir gjengangere. Vår oppgave er ikke så mye å straffe, som å rehabilitere, mener han.

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. I mange av USAs delstater finnes det ingen kriminell lavalder hvis man blir funnet skyldig i overlagt drap. I stater som har satt en grense, er den fra seks til 14 år. I England og Wales er den kriminelle lavalder ti år. Det ble den etter at to tiåringer drepte en treåring i 1993.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder