ØDELAGT: Bygninger er dekket med gjørme i byen Minamisanriku nord i Japan, hvor myndighetene ikke har oversikt over 10.000 mennesker. Foto: Ap

ØDELAGT: Bygninger er dekket med gjørme i byen Minamisanriku nord i Japan, hvor myndighetene ikke har oversikt over 10.000 mennesker. Foto: Ap

Mangler oversikt over 9500 personer i kystby

(VG Nett) I byen Minamisanriku i Japan er 9500 mennesker ikke gjort rede for, ifølge den statlige kringkastingen NHK.

  • Mats Bleikelia
  • Arild Færaas
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Til sammen har byen om lag 17.000 innbyggere.

Redningsarbeidet etter det voldsomme jordskjelvet og tsunamien i Japan pågår med full styrke, og det kommer stadig nye opplysninger om omfanget av naturkatastrofen, melder NTB.

LIVE: Følg utviklingen i vårt live-studio

Ting kan tyde på at antall omkomne er mye høyere enn «mer enn trolig 1000 omkomne» som japanske myndigheter meldte om tidligere lørdag. 1600 er det siste tallet nå.

Følg med her for løpende oppdateringer og chat med vår journalist!

Sky News melder nå at 9500 mennesker ikke er gjort rede for i Minamisanriku.

VGTV: Se ødeleggelsene fra lufta

Skjelvet og tsunamien førte til enorme ødeleggelser, og store områder er uten strøm og kommunikasjon. Men det er også lykkelige utfall i katastrofen. Japans statsminister, Naoto Kan, sa lørdag at 3000 personer har blitt reddet.

LES MER: Japan flyttet seg 2,4 meter

Norge klar til å hjelpe

VENTER: Norge er klare til å hjelpe Japan, men venter til landet selv er klare for å motta hjelp, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Johannes Jansson

- Vi kan mobilisere på få timers varsel, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til VG Nett.

Norge har tilbudt redningshunder som kan brukes i søk etter savnede etter jordskjelvet. Samtidig har Japan har uttalt at de først og fremst ønsker bistand fra andre land i regionen.

- Den største trusslen mot hjelpearbeidet er er kork på flyplassen. Fra min tid i Røde Kors har jeg sett mange eksempler på at det kommer inn hjelp utenfra som blir stående i kø og ikke kommer ut.

Det er fortsatt noen nordmenn som Utenriksdepartementet ikke har kontroll over om er i sikkerhet.

Les også: - Et av historiens dyreste jordskjelv

UD kartlegger

Støre peker på viktigheten av å lytte til Japans ønsker når det gjelder organiseringen av hjelpearbeidet.

- Ikke noe land i verden er så trenet på dette som Japan.
Samtidig jobber UD med å kartlegge alle nordmenn i området.

- Vi jobber med å få en så komplett oversikt som mulig. Vi har gjort rede for så nær som alle. Vi tror og håper at grunnen til at vi ikke har fått tak i alle er at de befinner seg i områder uten telefonsamband, sier han.

Eksplosjon i atomkraftverk

EKSPLOSJON: Her eksploderer en bygning på atomkraftverket Fukushima. Foto: AP


I tillegg til de enorme ødeleggelsene jordskjelvet og tsunamiene har gjort i Japan, fryktes det nå hva de radioaktive utslippene ved kjernekraftverket Fukushima 1 kan føre til.

Om det skulle bli en fullstendig nedsmelting av reaktoren, vil mange japanere bli utsatt for radioaktivitet. Allerede er det lekket ut radioaktivt materiale, og over 20.000 personer er evakuert i to mils reaktor fra reaktorene. Fire personer skal også være skadet etter eksplosjonen ved kraftverket. Årsaken er at alle 13 dieselgeneratorer som fungerer som nødstrøm for å kjøle ned reaktorene, sviktet.

CNN melder at japanske myndigheter nå planlegger å distribuere iodin, en motgift mot radioaktiv stråling.

STATENS STRÅLEVERN: - Ingen fare for radioaktivt nedfall i Norge

VGTV: Her eksploderer det på kjernekraftverket

Femte største skjelv

Jordskjelvet som traff utenfor Japans kyst kvart på sju fredag morgen, norsk tid, er det femte sterkeste som er målt siden 1900. Det hadde en styrke på 8,9 og skjedde 140 kilometer øst for Sendai, og 370 kilometer nordøst for Tokyo. Det er ifølge US Geological survey det femte sterkeste jordskjelvet som er registrert siden år 1900.

Flere tsunamier ble utløst som følge av jordskjelvet som skjedde 20 kilometer under jordoverflaten. Øst for millionbyen Sendai traff en ti meter høy tsunami.

Fredag ble det også sendt ut tsunamivarsel til nesten alle land rundt Stillehavet. Men heldigvis ble ikke bølgene som traff Hawaii, Fillippinene og de andre landene særlig store. Men i Crescent city i California ble en person drept etter at han hadde prøvde å ta bilde av tsunamien som var to meter høy der.

SE BILDEGALLERI FRA JAPAN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder