HAR KRISEBEMANNING: Avdelingsdirektør Per Strand (t.v.) og direktør Ole Harbitz i Statens strålevern holdt tirsdag ettermiddag en pressekonferanse, hvor de orienterte om status for atomkrisen i Japan. Strålevernet har nedsatt en krisestab som jobber kontinuerlig med å innhente informasjon om utviklingen ved Japans atomkraftanlegg. Foto: Patrik Eian Fjeldstad

Statens strålevern: - Alt er mulig nå

GRINI (VG Nett) Den siste hindringen er brutt før en atomlekkasje. - Det er grunn til å være engstelig, sier strålevernsdirektør.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Situasjonen er alvorlig og uoversiktlig. Det er bekreftet at deler av inneslutningen til reaktor 4 er brutt, og dermed kan alt skje, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern til VG Nett.

VGTV: Slik gikk det galt i atomkraftverket

- Er det også fare for at det kan oppstå en eksplosjon inne i reaktoren nå?

- Alt er som sagt mulig nå, sier Per Strand.

Tett på nett: Statens strålevern svarer på dine spørsmål kl. 19

- Titanic sank jo

Strålevernet innkalte tirsdag til pressekonferanse i Grini næringspark, hvor strålevernet holder til.

På pressekonferansen ble det blant annet understreket at en større eksplosjon i atomkraftverket heller ikke vil ha alvorlige konsekvenser for Norge.

VGTV: Se alle videoer fra Japan

Sammen med avdelingsdirektøren var også direktør for Statens strålevern, Ole Harbitz, til stede på pressekonferansen. Han sier det som ikke skulle skje, nå har skjedd.

- I teorien skal denne inneslutningen holde eventuell forurensing på plass. Men det er bare i teorien. Vi vet jo ikke i detalj hva som skjer. Altså, Titanic sank jo, ikke sant. Og de endelige konsekvensene av denne ulykken har vi ikke sett, sier Harbitz.

VGTV: Se Statens stråleverns pressekonferanse

- Grunn til å være engstelig

Også stråleverndirektøren frykter at situasjonen i Japan vil forverre seg.

- Det er lov å håpe at dette går bra, men det er grunn til å være engstelig for ny og negativ utvikling, sier Harbitz.

Les også: Full krangel om hvor alvorlig atomkrisen er

Artikkelen fortsetter under bildet

STRÅLESJEKKES: En evakuert person blir testet for unormalt høye radioaktive nivåer ved et testsenter i Koriyama by i Fukushima-området tirsdag. An evacuee is screened for radiation exposure at a testing center Tuesday, March 15, 2011, in Koriyama city, Fukushima prefecture, Japan, after a nuclear power plant on the coast of the prefecture was damaged by Friday's earthquake. Foto: AP


Statens strålevern sier til VG Nett at de tror at det vil bli stilt kritiske spørsmål om plasseringen av de seks reaktorene når man har fått kontroll over situasjonen.

- Japan var forberedt på både jordskjelv og tsunami, men jeg tror ikke de var forberedt på dette samtidig. Det er et tankekors at dette kraftverket og flere andre ligger nærmest nede på stranda. Dermed ble altså flere viktige sikkerhetssystemer ødelagt av bølgen, sier Harbitz.

- Ingen forutså omfanget

- Hvor overrasket er dere i Statens strålevern over omfanget av denne ulykken?

Les også: - Atomkrisen nærmer seg «Tsjernobyl-nivå»

- Vi har hatt i våre planer at en reaktor ett sted i verden vil kunne bli rammet, men ingen har vel lagt planer for at så mange reaktorer på ett anlegg vil kunne bli rammet, sier Ole Harbitz til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under grafikken

NEDSMELTING: Slik vil en nedsmelting i reaktorene ved Fukushima-Daiichi-anlegget utarte seg. Foto: Svenska Grafikbyrån/TT/Tom Byermoen


Tirsdag ettermiddag krangler atommyndighetene i Frankrike og Japan om hvor alvorlig situasjonen er.

Atommyndighetene krangler

Franske myndigheter kom tidligere tirsdag med alvorlig nytt om situasjonen ved Fukushima 1-anlegget i Japan.

Det nasjonale atomsikkerhetsbyrået ASN uttalte til AFP at forseglingen på reaktor 2 var brutt. Det betyr at det strømmer radioaktivt materiale ut i luften rundt atomanlegget.

SAMLESIDE: LES ALT OM KATASTROFEN I JAPAN

Meldingen ble umiddelbart avvist av japanske myndigheter, som sier at forseglingen til kapselen som ligger rundt brenselskjernene, fortsatt er inntakt.

IAEA usikre

Noe senere kommer det internasjonale atomsikkerhetsbyrået (IAEA) med informasjon som er i strid med de japanske meldingene. Ifølge IAEA er det ting som tyder på at forseglingen er brutt, men man er ikke sikre.

- Eksplosjonen som skjedde klokken 06.10 tirsdag morgen lokal tid, kan ha påvirket integriteten til sikkerhetskapselen, skriver IAEA på sine nettsider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder