IKKE ALLE VAR ENIGE: Noen av demonstrantene som møtte opp utenfor rettslokalet i Kairo lørdag, kom for å vise sin støtte til ekspresidenten. De reagerte på domsavsigelsen. Foto: Marco Longari, Afp, NTB Scanpix

Professor: Dommen mot Mubarak er historisk

(VG Nett) Mubarak er den første arabiske lederen som har blitt dømt av sitt eget folk.

Jorid Nordmelan
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I dag ble det klart at Egypts tidligere president Hosni Mubarak må sitte resten av livet i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i sammensvergelse for drap, maktmisbruk og korrupsjon.

INNESPERRET: Hosni Mubarak satt innesperret i et bur under domsopplesningen. Foto: Reuters TV

Folkemengden som møtte opp utenfor rettslokalet i påvente av domsopplesningen ønsket dødsstraff og demonstrerte med plakater og bilder av flere av de 850 personene som ble drept under de ikke-voldelige demonstrasjonene i Egypt i fjor.

Nils A. Butenschøn, som er direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter og professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over domsavsigelsen.

- Det ville vært for dramatisk å dømme ham til døden, samtidig som det ville vært for dramatisk å frikjenne ham. Straffen er helt på sin plass, mener han, og sier til VG Nett at det er viktig å tenke på at Mubarak ikke bare er hatet i Egypt.

- For at alle i landet skal kunne forsone seg med straffen er det viktig at han ikke ble dømt til døden, han har tross alt noe støtte i samfunnet også. Et uttrykk for det er for eksempel at Mubaraks tidligere statsminister, Ahmed Shafiq, nå er en av de to mest populære presidentkandidatene i forkant av valget senere i juni.

Viktig presidentvalg

16. og 17. juni er det ny runde i det egyptiske presidentvalget, og det står mellom Shafiq og Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap.

- VIKTIG FOR EGYPT: Det mener direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter og Professor i internasjonal politikk ved UiO, Nils A. Butenschøn. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB Scanpix

- Presidentvalget blir viktig, og utfallet av det kan være avgjørende for hvordan det nye regimet vil forme seg, spår Butenschøn.

- Den mest populære av de to er Mursi, som ønsker at sharia skal være grunnlag for egyptisk lovgivning. Hvis han vinner blir det interessant å følge med på om Det muslimske brorskap vil forsøke å ta over kontrollen over både det utøvende, lovgivende og dømmende maktapparatet, eller om de eventuelt vil bevege seg mot en modell som minner om det tyrkiske sekulære regimet. Det har også vært snakk om at han muligens vil velge en kristen som visepresident, og hvilket følge det får for sharialovføringen vet vi jo ikke, sier han, og legger til at dommer over Mubarak er interessant å se på i valgsammenheng.

- Rettergangen har fått mye kritikk for å ikke være fri og rettferdig, og det er jo for så vidt også et kjent problem at det egyptiske rettssystejmet ikke når opp til den standarden som vi i Norge har for eksempel. Men det er viktig at dommen faktisk ble gitt av en domstol, og at fremtiden hans ikke ble avgjort på bakrommet. Det er et viktig signal, og kan styrke oppbyggingen av et sterkere rettssamfunn i Egypt.

Sikkerhetssjefene frikjent

Etter at dommen ble lest opp brøt det umiddelbart ut opptøyer i salen. Flere av de oppmøtte var fortvilte over at Mubaraks seks tidligere sikkerhetssjefer ble frikjent for anklagene om drap.

- Et viktig element i denne saken er at flere var tiltalt for samme forbrytelser, og at innenriksminister Habib al-Adly også ble dømt til livstid sammen med Mubarak. Han var kanskje den aller mest forhatte i Mubaraks regime, sier Butenschøn.

- Derfor var folk sinte over frikjennelsen av sikkerhetssjefene, de samarbeidet tett med al-Adly.

(Saken fortsetter under bildet)

BLE FRIKJENT: Mubaraks sønner Alaa og Gamal hører på domsavsigelsen lørdag. De ble frikjent for tiltalepunktet om korrupsjon. Foto: Afp


- Mubaraks sønner ble også frikjent, folk ble ikke sinte over det, da?

- Ikke i like stor grad vil jeg anta, for sønnene hans ble bare frikjent for punktet om korrupsjon. De har flere tiltalepunkter rettet mot seg som det ikke har kommet noen dom på enda - de er ikke sluppet fri, sier Butenschøn, og legger til at han tror det ville blitt opplevd som svært urettferdig for mange egyptere dersom Mubaraks sønner ble frikjent.

- De oppfattes som medskyldige i Mubarak-dynastiets maktbruk.

Den arabiske vår ikke avsluttet

Opprøret og demonstrasjonene i Egypt i fjor hadde stor smitteeffekt og spredte seg kjapt til andre arabiske land. Opptøyene og omveltningene i det arabiske samfunnet har blitt kalt «den arabiske våren».

- Egypt er det viktigste av de arabiske landene, og Mubarak var den viktigste lederen. Egypternes håndtering av saken er derfor ikke bare viktig for egypterne selv, men for andre arabere også. Presidentvalget blir påfølgende like viktig, mener Butenschøn, og avslutter med at den arabiske våren ikke kan oppsummeres før det er overstått.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder