DØMT TIL DØDEN: Nordmennene Tjostolv Moland (t.v) og Joshua French. Foto: PRIVAT

Sjekket inn i Kongo i navnet til norsk firma

Tilbød «annerledes og rå turer»

Tidligere polfarer (40) investerte

Tjostolv Moland og Joshua French brukte firmanavnet til en tidligere norsk spesialsoldat og polfarer da de sjekket inn på hotellet i Kongo.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det aktuelle firmaet driver et eventbyrå, som ifølge hjemmesiden spesialiserer seg på «annerledes, spennende og rå turer rundt omkring i verden».

40-åringen som driver firmaet er godt etablert innen eventbransjen, og har organisert både fjellklatring i Kilimanjaro i Kenya, og turer til både Nordpolen og Sydpolen.

Les også:French meldte ID-kortet fra Forsvaret tapt

Da Moland og French sjekket inn på Hotell Riviera i Kisangani i Kongo i slutten av april brukte de dette firmanavnet, og ikke navnet på Molands ugandiske firma Special Intervention Group (U).

At Moland og French brukte et annet firmanavn, og førte opp feilaktige passnumre, ble gjenstand for stor etterforskning i Kongo.

- Jeg liker svært dårlig at de brukte dette firmanavnet. Det er vanskelig for meg å kommentere hvorfor de gjorde dette, men det var helt åpenbart uten samtykke fra meg, skriver 40-åringen i en e-post til VG.

Den tidligere spesialsoldaten skriver på nettsiden til firmaet sitt at han har samarbeidet med flere kjente norske fjellklatrere og polfarere.

Satset penger

Ifølge den tidligere spesialsoldaten hadde han brutt med Moland og French før de dro til Kongo, men han bekrefter at han hadde samarbeidet med dem.

Mannen skal ha investert 300 000 kroner i Afrika-prosjektet til SIG Uganda. Ifølge 40-åringen skal samarbeidet ha begrenset seg til «prosjektfasen».

Les også:French har fått malaria

- Jeg ble kontaktet av Moland og French som hadde et forretningskonsept for eventer med militært tilsnitt i Uganda. Etter å ha fått overlevert den endelige prosjektbeskrivelsen valgte jeg å trekke meg ut av prosjektet fordi jeg følte at konseptet ikke passet inn i forretningsvirksomheten min, skriver mannen.

- French og Moland presenterte seg som tidligere offiserer fra Forsvaret, med rent rulleblad og bakgrunn fra både Hans Majestet Kongens Garde og Telemark Bataljon. Jeg hadde på dette tidspunktet ingen grunn til å tvile på at dette var skikkelig folk, fortsetter han.

Les også:Moland syk av malaria

- Tidlig i prosjekteringen overførte jeg 300 000 til Moland og French. Dette var penger som skulle settes inn på en lukket klientkonto øremerket event i Uganda. Pengene var også en forutsetning for å få alle nødvendige tillatelser fra Ugandiske myndigheter.

- Etter at jeg trakk meg ut av prosjektet i slutten av 2008 krevde jeg pengene tilbakeført. Jeg har til dags dato kun fått tilbake en liten del av disse pengene.

Våren og høsten 2008 deltok han i planleggingen av prosjektet. VG er kjent med at mannen også tok en tur til Uganda for å legge planer sammen med Moland og French.

Dro til Uganda

- Jeg ble invitert på en tre dagers visningstur i Uganda for å se på mulighetene. Her ble jeg vist rundt i Kampala, vi så på kjøretøy, hoteller, restauranter og helikopter samt visning på lodgen, skriver mannen.

- Som ved alle andre turer og opplevelser er det viktig å sjekke ut innholdet. Dette er eneste gangen jeg har vært i Uganda, og for ordens skyld har jeg aldri vært i Kongo, fortsetter han.

Les også:- Nordmann investerte i krigsrollespill

Moland og French har flere ganger beskrevet arrangering av avanserte former for «krigslek» som deler av deres forretningsidé i Uganda.

Ifølge TV2 skulle arrangementet få navnet «Event Sierra». Ti rike klienter skulle trenes som spesialsoldater i syv dager, før oppholdet etter planen skulle avsluttes med en virkelighetsnær spesialoperasjon som innbefattet både en gruppe statister som skulle være fiender, og transport med helikopter.

- Støtter forklaringen

Advokat Morten Furuholmen, som representerer Tjostolv Moland og Joshua French, har ikke diskutert firmanavnet eller overførselen av 300 000 kroner med sine klienter.

- Derfor kan jeg ikke kommentere disse opplysningene ytterligere. De ville starte et eventbyrå som kunne tilby et sett ulike tjenester, så dette bygger bare opp under det de to har forklart tidligere, sier Furuholmen til VG.

Les også:Ukjent vitne skal ha hørt tre skudd

Les også

 1. Joshua French har fått malaria

  Begge nordmennene som er fengslet i Kongo har nå malaria. Det opplyser Kari Hilde French, mor til Joshua French.
 2. Joshua French meldte ID-kortet fra Forsvaret tapt

  Kort tid før han dimitterte fra Telemark Bataljon, gikk Joshua French til politiet og meldte sitt militære ID-kort tapt.
 3. - Nordmann investerte 350.000 i Kongo-fangenes krigs-eventer

  (VG Nett) En tidligere norsk spesialsoldat skal ha investerte 350.000 kroner i French og Molands Afrika-prosjekt.
 4. Ugandisk avis: - Moland og French satte opp base i Kampala

  (VG Nett) Moland og French omtales som leiesoldater i en ugandiske avis etter de norske reportasjene om SIG Uganda.
 5. Malaria-syk Moland nekter å dra på sykehus

  KISANGANI/OSLO (VG Nett) Tjostolv Moland får nå malariamedisin intravenøst inne i fengselet.
 6. Ukjent Kongo-vitne: - Hørte tre skudd

  KISANGANI (VG) Etindi Mobila oppholdt seg i nærheten da Tjostolv Moland og Joshua Frenchs sjåfør ble drept.
 7. Beslaglagt brev tilbyr trening for Nkunda

  (VG Nett) I et brev, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, tilbys trening av soldater for opprørsgeneral Laurent…
 8. - Urealistisk at presidenten skulle ønske elitestyrke

  (VG Nett) Tidligere statssekretær i Kenya, Koigi wa Wamwere, utelukker at president Mwai Kibaki skulle ha ønsket en egen…
 9. - Moland og French planla elitestyrke i Afrika

  (VG Nett) Joshua French og Tjostolv Moland skal ha planlagt å trene opp en elitestyrke på 120 soldater i Afrika.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder