KRITISK: I 1998 kolliderte lokfører Brian Borg med en lastebil i nærheten av der to nordmenn mistet livet lørdag. Foto: Ernst van Norde/ Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Dansk eks-lokfører reagerer på dårlig sikkerhet: – Det skal være bom overalt

Dødsulykken i Danmark er en av flere alvorlige togulykken i området på 21 år, to av ulykkene har vært dødelige. Transportminister Benny Engelbrecht kaller nå inn Folketinget.

Lørdag mistet en far (34) og sønn (7) livet etter en kollisjon med et tog i Trustrup i Danmark. Mor (32) og datter (6) overlevde møtet med toget. Lokføreren er preget av hendelsen og får hjelp.

Planovergangen har ikke bom, men skilt, blinkende lys og lyd som advarer mot at et tog kommer. Det er likevel ikke ideelt ifølge den tidligere lokføreren Brian Borg.

– Sett fra der jeg har sittet som lokfører vil jeg at det skal være bom overalt. Det burde heller ikke tatt så lang tid å få satt opp en bom her, sier Borg til VG.

les også

To nordmenn omkom i Danmark

I 1998 kolliderte Borg med en lastebil i samme området. Sammenstøtet skjedde ved en planovergang, heller ikke her var det bom.

I 2010 omkom en 37 år gammel dame etter at en personbil kolliderte med et tog på strekningen mellom Trustrup og Kolind. Ulykken skjedde ved en planovergang uten bom, bilen ble slept flere hundre meter.

Manglende bommer blir en del av etterforskningen etter ulykken.

En oversikt laget av det danske nyhetsbyrået Ritzau viser at lettbanen i Århus har vært involvert i minst 22 ulykker siden den åpnet for passasjerer i desember 2017 – hvorav 17 gjelder sammenstøt med biler. 

les også

Nabo om ulykkesovergangen: – Lysene har ikke virket

Fikk PTSD

Toget Borg kjørte krasjet med en 21 år gammel mann. Han kom fra ulykken med livet i behold, men med hjerneskader.

Ulykken preger fortsatt Borg, og har gjort at han har måttet slutte i jobben som lokfører.

– Jeg har fått PTSD etter ulykken. Jeg har også vært involvert i andre ulykker som lokfører. Det har gjort at jeg ikke kan kjøre tog mer, og jeg klarer heller ikke nærme meg togstasjoner.

ULYKKESSTEDET: Her mistet en norsk mann og hans sønn livet lørdag. En kvinne og ei ung jente overlevde ulykken og er på sykehus. Foto: Per Øxenholt / Ritzau Scanpix

Kaller inn Folketinget

I en mail til VG skriver transportminister Benny Engelbrecht at de i Danmark er svært opptatt av sikkerheten på skinnene, og at ulykker som dette ikke bør kunne skje.

les også

Christopher (23) hjalp mor og datter ut av ulykkesbilen i Danmark

Han sier videre at det derfor er viktig å komme til bunns i årsaken til ulykken, og at man må avvente Havarikommisjonens undersøkelser.

– Vi kan ikke nøye oss med å ha fokus på denne overgangen, og jeg vil derfor etter sommeren innkalle Folketingets partier til en drøfting av den generelle sikkerheten ved jernbaneovergangene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder