– Mette, Mette, Mette!

KØBENHAVN/OSLO: Socialdemokratiets Mette Frederiksen (41) blir Danmarks yngste statsminister.

– Jeg vil ikke bare være en statsminister for alle dem som har stemt på oss. Jeg vil være en statsminister for hele Danmark, sier Mette Frederiksen fra talerstolen.

Til sangen «Don't stopp me now» ble hun tatt imot med trampeklapp og ellevill jubel på Socialdemokratiets valgvake på Christiansborg

– Danmark har behov for en sosialdemokratisk regjering, sang partifellene hennes, og ropte:

– Mette, Mette, Mette!

Rundt 98,9 prosent av stemmene er talt opp, og resultatet viser at den røde blokken får 91 mandater, mot 75 mandater hos den blå blokken, melder Dansk Radio.

– Kjære sosialdemokrater, kjære dansker – dere har satt sammen et nytt folketing, sier Mette Frederiksen når hun ankommer valgvaken. Partiet får 25,9 prosent oppslutning.

– Dere har valgt at Danmark skal ha et nytt flertall, at Danmark skal ha en ny retning, og at Danmark skal ha en ny regjering, sa Frederiksen til vill applaus på valgvaken.


Frederiksen kaller valget en historisk seier, og gratulerte sine samarbeidspartier med et godt valgresultat:

– Velferd, klima, fremtid, barn – tenk på alt det vi kan gjøre sammen. Vi har sammen skapt et håp om at vi kan forandre Danmark. Det er en historisk seier.

Kjære unge, dere har gjort dette til det første klimavalget. Kjære alle dere som jobber som pedagoger, assistenter og foreldre – dere gjorde at dette ble barnas valg for første gang. Valget har handlet om velferd og svaret fra dere dansker har vært entydig – i kveld setter vi velferd først i Danmark.

Takket Lars Løkke Rasmussen - som erkjente nederlaget

Frederiksen brukte også talen på å takke sittende statsminister Lars Løkke Rasmussen for den innsatsen han har gjort som statsminister. Han erkjente valgnederlaget rundt klokken 22.30:

– I morgen skal jeg ta en tur og hilse på hennes majestet Dronningen. Slik saken står nå, vil et flertall peke på Mette Frederiksen, og så må hun få en sjanse til å danne regjering. Det tror jeg ikke blir lett for henne, sier Løkke til TV2 på vei inn til det danske folketinget.

Nederlaget til tross: Løkke Rasmussen har levert et godt resultat for sitt parti:

Venstre vokser med nærmere fire prosent, og får 23,4 prosent. De puster Socialdemokratiet i nakken, og har på ny blitt det nest største partiet i Danmark.

PÅ «BORGEN»: Her er Mette Frederiksen på valgvaken - hun blir Danmarks yngste statsminister. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG

Skår i gleden

«Danmark behøver en sosialdemokratisk regjering», synger sosialdemokratene på partiets valgvake på Christiansborg.

Like før midnatt var det full fest hos sosialdemokratene mens de på at deres partidronning skulle komme og innkassere valgseieren.

Men seier til tross – det er et skår i gleden:

Socialdemokratiet, som er søsterpartiet til norske Arbeiderparti, ser ut til å lande et valgresultat rundt 26 prosent. Det er dårligere enn hva partiet fikk i 2015, da Helle Thorning-Schmidt tapte og gikk av som statsminister.

Frederiksen kommenterte tilbakegangen slik:

– Jeg skulle gjerne ha sett at vi gikk frem. Det er områder hvor vi går tilbake. Til dem som har gått fra Socialdemokratiet: Vi vil gjøre alt vi kan for å på ny fortjene deres støtte.

Frederiksen er avhengig av støtte fra Enhetslisten, De Radikale og Socialistisk Folkeparti (SF) – der de to siste har doblet seg i oppslutning fra valget i 2015.

SITTENDE STATSMINISTER: Lars Løkke Rasmussen fra Venstre er statsminister. Men nå ser det ut til å ryke for ham. Foto: Mads Claus Rasmussen / RITZAU SCANPIX

Vanskelige forhandlinger

Frederiksen skal nå gå i gang med forhandlingene med de andre partiene i rød blokk. Det blir ingen enkel oppgave:

De radikale og SF har nesten doblet sin oppslutning, mens Enhetslisten holder stand rundt åtte prosent, og vil ha store gjennomslag for å gi sin støtte til Socialdemokratiet.

Mens SF og Enhetslisten ligger lengre til venstre for Socialdemokratiet og har kommet med tøffe krav om en ny retning på innvandringspolitikken og på klima, ligger de Radikale til høyre for Socialdemokratiet i den økonomiske politikken.

Mette Frederiksens parti har heller ikke fått det store folkelige mandatet i ryggen som de kanskje hadde håpet på, som ville gitt dem mer tyngde i forhandlingene.

– Diskusjonen har vært stor om forhandlingene hun skal gjøre med partiene hun skal utgjøre det parlamentariske grunnlaget med, sier Esben Schjørring, kommentator i den danske avisen Altinget.

Diskusjonen har handlet om at forhandlingene blir vanskelige.

– Det blir de også, men ikke så umulige som noen har sagt. Jeg merker meg at de radikale i kveld ikke har snakket noe særlig om utlendingspolitikk, men klima og forbedring av velferd. Det store slaget står på den økonomiske politikken. Hele den røde blokken virker realistiske og pragmatiske. Men forhandles skal det, sier kommentatoren.

les også

Aps Kjersti Stenseng vil ikke kopiere Mette Fredriksens innvandringspolitikk

Gjør det ikke mye bedre enn forgjengeren

Det har ikke bare vært avgjørende for Frederiksen at hun skulle bli statsminister, men også at hun skulle forbedre partiets resultat mot hennes forgjenger Helle Thorning-Schmidt sitt resultat fra 2015, forklarer Schjørring.

– De får ett mandat mer, selv om stemmeprosenten faktisk har falt litt. Hun kunne stått sterkere, men det avgjørende er at hun ikke står svakere, sier han.

Thorning-Schmidt var partiets leder ved forrige valg, og hun satt som statsminister fra 2011–2015. Hennes forgjenger har hatt kallenavnet «Gucci-Helle» og blitt beskyldt for å ha lite kontakt med grasrota, mens Frederiksen har hatt større troverdighet som arbeiderklassejente.

– Det et problem for Frederiksens sosialdemokratiske historie når hun heller ikke slår Thorning-Schmidt. Bildet av et mer ekte arbeiderorientert sosialdemokrati står ikke så sterkt som jeg tror hun og folkene rundt henne har håpet. Det blir interessant å se hvordan partiet reagerer på lengre sikt. Men det følger også mye karisma og oppslutning til ledelsen med en fremgang og statsministerpost. Mye kommer an på hvordan de kommende forhandlingene er, sier Scjørring.

les også

Rasisme-tiltalte Rasmus Paludan kan få plass i Folketinget

Får ikke plass i Folketinget

Kollapsen på borgerlig side i Danmark skyldes først og fremst at Dansk Folkeparti har halvvert sin oppslutning.

Partiet får 8,7 som er en nedgang på over 12 prosentpeong. Dansk Folkeparti er det partiet som går aller mest tilbake i det danske valget.

Med nær 99 prosent av stemmene talte, viser det seg at partiet Stram Kurs, ledet av høyrenasjonalisten Rasmus Paludan kommer ikke over sperregrensen, og heller ikke Paludan selv blir folketingskandidat.

– Mitt høyeste ønske er ikke å komme på Folketinget, men å forhindre Danmarks totale undergang. Det vil jeg kjempe for inntil jeg dør. Det håper jeg selvsagt at blir av alderdom om mange år, sa Paludan på Stram Kurs’ valgvake.

Som VG har omtalt har Paludan politibeskyttelse 24 timer i døgnet.

Heller ikke Kristendemokraterne blir en del av det danske folketinget.

Det nye Klaus Riskær Pedersens parti, som bærer partistifterens navn, gikk til valg på å avskaffe inntektsskatt og selskapsskatt. Han oppløser partiet på valgkvelden, da målingen viser at han får under en prosent oppslutning.

– Velgerne har talt, sier han til danske TV2.

STØRST: Mette Frederiksens Socialdemokratiet har over 26 prosent oppslutning etter at over 90 prosent av stemmen er talt opp. Med det kan hun bli statsminister. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder