SPIONDØMT: Frode Berg i retten i Moskva. Foto: Jørgen Braastad, VG

Lovendring som kan hjelpe Frode Berg vedtatt

VILNIUS (VG) Parlamentet i Litauen vedtok torsdag loven som kan legge til rette for utleveringen av Frode Berg. Hans norske advokat tror Berg snart er hjemme.

 • Stian Eisenträger
 • Jostein Matre

– Det var som forventet, men det er viktig at nok et hinder på veien mot at Frode Berg kommer hjem er passert. Vi regner med at det gjenstår kun dager før en utveksling skjer, sier Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til VG.

I midten av oktober skrev det litauiske nyhetsbyrået BNS at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland.

Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Risne forklarer at han ikke kjenner detaljene i hva som nå skal skje, men er inneforstått med at det gjenstår formaliteter, blant annet i form av at den litauske benådningskommiteen skal møtes.

Ifølge BNS er det forventet å skje onsdag. Først i etterkant av det vil Litauen og Russlands presidenter kunne signere en utvekslingsavtale.

– Når presidentene har signert vil jo disse menneskene være frie, og da regner jeg med at en utveksling kan skje i løpet av timer, sier Risnes.

Bare to stemte mot

Det var også i midten av oktober det ble klart at Dainius Gaizauskas, som leder sikkerhets- og forsvarskomiteen i det litauiske parlamentet, 15. oktober la frem et lovforslag som kan legge til rette for spionutvekslingen.

Lovforslaget har vært oppe til behandling i det litauiske parlamentet to ganger, og var oppe til votering for tredje gang torsdag formiddag. Etter en kort debatt om forslaget, ble det altså endelig vedtatt.

76 stemte for forslaget. Bare to av parlamentsmedlemmene stemte mot, mens åtte stemte blankt. Det til tross for at flere høylytt viste sin motstand før avstemningen.

les også

Tidligere offiser i Litauens spesialstyrker til VG: Slik kan en spionutveksling finne sted

FORNØYD: Gabrielius Landsbergis er medlem i sikkerhets- og forsvarskomiteen i det litauiske parlamentet. Foto: Stian Eisenträger

Glad

Gabrielius Landsbergis (Kristendemokratene), som er medlem i sikkerhets- og forsvarskomitteen i det litauske parlamentet er fornøyd med resultatet.

– Jeg er glad for at loven er vedtatt. Nå har vi konkludert i saken.

– Når tror du en fangeutveksling med Russland vil skje.

– Det kan jeg ikke kommentere, sier han til VG.

Den spiondømte nordmannen har sittet fengslet i Lefortovo-fengselet i Moskva siden desember 2017, og ble tidligere i år dømt til 14 års fengsel for å ha overlevert 15.000 euro til en russisk kontakt, i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland.

SUKSESS: Agne Sirinskiene forventer at utvekslingen av fanger mellom Russland og Litauen vil skje så snart som mulig. Foto: Stian Eisenträger

– Utveksling så fort som mulig

Agne Sirinskiene er medlem i det litauiske parlamentets sikkerhets- og forsvarskomité, og tilhører samme parti som Dainius Gaizauskas, komitélederen som fremmet lovforslaget. Han var imidlertid på utenlandsreise i dag, og dermed fikk Sirinskiene i oppdrag å presentere lovforslaget før avstemningen. Hun er meget fornøyd med at den ble vedtatt med overveldende flertall.

– Loven regulerer prosedyrene rundt utvekslinger og vil være bra for litauere som er fengslet i utlandet. Loven er nå vedtatt av parlamentet, og vi håper presidenten vil signere den så raskt som mulig, sier Sirinskiene til VG.

– Hvor raskt vil vi få se den første fangeutvekslingen?

– Utveksling av fanger er avhengig av to parter, men jeg forventer at det vil skje så snart som mulig, sier Sirinskiene til VG.

PARLAMENTARIKER: Laurynas Kasciunas (stående i midten) er nestleder i sikkerhets- og forsvarskomiteen. Foto: Stian Eisenträger

Kritisk

Laurynas Kasciunas er nestleder i sikkerhets- og forsvarskomiteen. Han sier til VG at lovendringen kan bety at forholdene for å få til utleveringer er bedret.

– Samtidig er vi fremdeles kritiske til prosessen rundt lovendringen, fordi vi mener presidenten allerede har de nødvendige fullmakter til å benåde og utveksle utenlandske fanger. Men kanskje han vil synes det er enklere nå med den nye loven.

– Hvor snart tror du vi vil se den første fangeutvekslingen med Russland?

– Det er et spørsmål for presidenten, ikke en parlamentariker, svarer han.

Opposisjonen har også reagert på en formulering i loven hvor Litauen i praksis vil innrømme at litauerne som er involvert i en utveksling var agenter.

SPENNING: Øyeblikket da Litauens parlament i Vilnius, også kjent som Seimas, stemte over lovforslaget som kan hjelpe Frode Berg ut av russisk fengsel. Foto: Stian Eisenträger

Vurderer benådning

24. oktober, dagen før 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Finnmark, opplyste menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva til nyhetsbyrået Interfax at de har foreslått å benåde Frode Berg. Hun er selv medlem i benådningskommisjonen.

Samme dag svarte Russlands utenriksminister på spørsmål om når Frode Berg kan komme hjem:

«Når som helst», sa Sergei Lavrov.

les også

Russlands utenriksminister: Frode Berg kan komme hjem når som helst

President Vladimir Putins talsperson bekrefter at de vurderer en søknad om benådning fra Frode Berg.

– Han soner en dom på 14 år i fengsel for spionasje og har sendt inn en søknad om benådning til Russlands president. Vi har mottatt søknaden og den blir behandlet etter det gjeldende regelverket, sa Dmitrij Peskov under en pressekonferanse onsdag ifølge nyhetsbyrået Ria.

TAUS: Statsminister Erna Solberg besøkte Litauens hovedstad Vilnius tidligere denne uken. Hun hadde en samtale med Litauens president, men har ikke villet kommentere om Frode Berg var tema. Foto: Stian Eisenträger

Presidenten må signere

For at loven som i dag ble vedtatt i det litauske parlamentet formelt skal tre i kraft kreves en signatur fra president Gitanas Nauseda. Han er i dag på offisielt besøk til Italia og Vatikanet.

Presidenten vil signere loven på mandag, mens benådningskommisjonen i Litauen vil møtes onsdag, bekrefter presidentens talsperson ifølge BNS.

Kommisjonen vil vurdere 123 benådningssøknader, men talspersonen vil ikke nevne navn.

Anbefalningene fra benådningskommisjonen er ikke bindende for presidenten, som avgjør i siste instans.

Nikolaj Filiptsjenkos advokat bekrefter overfor BNS at den spionasjedømte russeren som sitter fengslet i Litauen har søkt om benådning.

Les også

 1. Russisk aktor: Frode Berg i søkelyset siden 1992

  Spiondømte Frode Bergs advokat, Brynjulf Risnes, er usikker på hva den russiske statsadvokaten Milana Digajeva mener når…
 2. Erna Solberg taus om samtale med Litauens president

  VILNIUS (VG) Statsminister Erna Solberg vil ikke kommentere hvorvidt Frode Berg og en eventuell utvekslingsavtale med…
 3. Russisk kommisjon anbefaler å benåde spiondømte Frode Berg

  KIRKENES/VILNIUS/OSLO (VG) Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger er brennsikker på at frigivelsen nærmer seg.

Mer om

 1. Litauen
 2. Russland
 3. Spionasje
 4. Vilnius
 5. Moskva
 6. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Slik jobber han med lovendringen som kan hjelpe Frode Berg ut av fengsel

 2. Litauens forsvarsminister til VG: – Norges bidrag til NATO-styrken er veldig, veldig viktig

 3. To russere benådet – kan være klare for utveksling med Frode Berg

 4. Underskrift gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg

 5. Litauen bekrefter: Amerikansk etterretning deltok i operasjonen som fikk Frode Berg fri

Fra andre aviser

 1. Litauen har vedtatt ny lov som kan få Frode Berg hjem

  Aftenposten
 2. Litauens president har benådet to spiondømte russere

  Fædrelandsvennen
 3. Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg

  Aftenposten
 4. Reuters: Russland har fått henvendelse om benåding av Frode Berg

  Bergens Tidende
 5. Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg

  Aftenposten
 6. Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder