Heller ikke mandag klarte Boris Johnson å få nok støtte til å skrive ut nyvalgt i Storbritannia. Tirsdag prøver han igjen – med en litt annen taktikk. Foto: Arkivfoto: Toby Melville / AP / NTB scanpix

Underhuset avviser nyvalg – Johnson vil prøve igjen

Boris Johnson klarte ikke å samle nok støtte i Underhuset til forslaget om å holde britisk nyvalg 12. desember. Statsministeren vil prøve på nytt tirsdag.

 • NTB-Fredrik Ljone Holst

Nederlagene ser ikke ut til å ha noen ende for Johnson. For tredje gang var det flere stemmer for regjeringens forslag enn mot – 299 mot 70 – men det var likevel ikke nok. De øvrige representantene avsto fra å stemme.

Det hadde Labour-ledelsen bedt sine folk om i et internt notat Reuters fikk tilgang til. Partiet ville ikke støtte regjeringen, men åpnet for at «kolleger som ønsker det, kan stemme mot forslaget».

Opposisjonen har så langt holdt igjen fordi de ville sikre seg mot en avtaleløs brexit før de gikk med på holde valg. Mandag ble det klart at EU vil gi britene den utsettelsen Johnson motvillig måtte be om, men det var altså likevel ikke nok til å få gjennom et valgvedtak.

Valgloven krever to tredels flertall for å skrive ut nyvalg, mens regjeringen for tiden ikke engang kan være sikker på å få alminnelig flertall.

Vil endre valgloven

Johnson holder fast ved at dagens situasjon er uholdbar og sa at opposisjonen ikke lenger har noen grunn til å nekte å holde valg nå som brexit er utsatt. Han sa derfor umiddelbart etter mandagens nederlag at han vil legge fram et nytt forslag, men denne gangen vil han prøve en annen fremgangsmåte.

les også

Boris Johnson vil holde nyvalg 12. desember

I stedet for å be om nyvalg med hjemmel i valgloven, vil han endre loven. Dagens lov fastsetter ikke en konkret dato, men det vil Johnson endre med å tilføye én setning, som fastsetter nettopp 12. desember som valgdag.

Fordelen med det nye forslaget er at det kun kreves alminnelig flertall for endre valgloven. Risikoen – og en grunn til at regjeringen ikke har villet gjøre det tidligere – er at et lovforslag innebærer en mer omfattende prosedyre, der det også kan komme endringsforslag underveis.

Både Liberaldemokratene og det skotske nasjonalistpartiet ønsker å innføre stemmerett for 16-åringer dersom man først skal endre valgloven. Signalene fra mandagens debatt er likevel at de ikke vil sette foten ned på det punktet.

les også

EU gir britene ny utsettelse

Skeptisk opposisjon

Tidligere på dagen sa en regjeringskilde til Sky News at det nye forslaget vil være «omtrent likelydende» med et forslag fra Liberaldemokraten og SNP, som ville fastsette 9. desember som valgdato. Etter debatten mandag kveld ga opposisjonen klart uttrykk for at de vil lese forslaget nøye fordi de ikke stoler på statsministeren.

Det nye forslaget skal debatteres i Underhuset tirsdag. Det må også gjennom Overhuset og få dronningens samtykke før det trer i kraft. Dermed kan regjeringen igjen havne i tidsnød.

Les også

 1. Brexit-forvirret? Dette kan skje nå

  Boris Johnson ber EU om brexit-utsettelse etter en dramatisk dag i Underhuset. Hva betyr det?

Mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson
 3. EU
 4. Britisk politikk

Flere artikler

 1. Forslag om nyvalg avvist i parlamentet – igjen

 2. Får Boris Johnson viljen sin i dag?

 3. Corbyn støtter nyvalg i Storbritannia

 4. Stygt brexit-nederlag for Johnson – vedtok ny utsettelse

 5. Eksperter om brexit-drama: – Boris går for nyvalg

Fra andre aviser

 1. Underhuset avviser nyvalg – Johnson vil prøve igjen

  Fædrelandsvennen
 2. Forslag om nyvalg avvist i Parlament igjen

  Bergens Tidende
 3. Johnsons ønske om nyvalg avvist i Underhuset

  Bergens Tidende
 4. Overhuset gir grønt lys for brexitutsettelse

  Bergens Tidende
 5. Underhuset vedtok brexitutsettelse – avviste nyvalg

  Bergens Tidende
 6. Underhuset sier ja til nyvalg i Storbritannia 12. desember

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no