En demonstrant flagger med et amerikansk flagg ved Hongkongs tekniske universitet onsdag. En gruppe demonstranter forskanser seg fremdeles på universitetsområdet. Foto: Vincent Yu / AP

Senatet i USA vedtok støtte til demonstrantene i Hongkong

Det amerikanske Senatet har vedtatt et lovforslag som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong. Kina svarer med å kreve at USA umiddelbart slutter med å blande seg inn i situasjonen.

  • NTB
  • Ingrid Hovda Storaas

Senatet truet samtidig med å trekke tilbake den særskilte økonomiske statusen som Hongkong har. Det kan ses som kritikk mot Kinas håndtering av protestene i det delvis selvstyrte området.

De folkevalgte ble også enige om tiltak for å hindre salg av tåregass, gummikuler og annet utstyr som har blitt brukt av politi og soldater for å slå ned på demonstrasjonene som har lammet Hongkong de siste månedene.

Lær mer om bakgrunnen for opptøyene i Hongkong i onsdagens episode av podkasten Verdens gang:

Kina og myndighetene i Beijing fordømmer lovforslaget, og kaller det et klart brudd på internasjonal lov.

– Det ignorerer fakta og sannheten, tar i bruk doble standarder og blander seg åpenlyst inn i Hongkongs interne anliggender og Kinas andre innenrikssaker, sier Geng Shuang, som er talsperson for Kinas utenriksdepartement, skriver Reuters.

Les også: Norske studenter hjem fra Hongkong: – Visste ikke hvor det var trygt

Geng sier at dersom USA ikke slutter med å blande seg inn i situasjonen, vil de få negative konsekvenser tilbake, som i en boomerang-effekt.

Bakgrunn: Kina-forsker: Uvanlig spent situasjon i Hongkong

Sanksjoner

Senatets «Hong Kong Human Rights and Democracy Act» legger opp til en årlig vurdering av handelsstatusen USA har innvilget Hongkong.

Lovforslaget inneholder også sanksjoner mot ledere i Hongkong og Kina som begår menneskerettighetsbrudd, inkludert utlevering av borgere til Fastlands-Kina for rettsforfølgelse. Det var forslag om en slik utlevering som utløste masseprotester i Hongkong 9. juni.

– Senatet har sendt en tydelig beskjed til borgere i Hongkong som kjemper for frihet. Vi kommer ikke til å stå og se på at Kina undergraver deres uavhengighet, sa den republikanske senatoren Marco Rubio etter at lovforslaget ble vedtatt.

VG-leder: Kritiske timer i Hongkong

Representantenes hus og Senatet må nå bli enige om ordlyden i lovforslaget før det kan vedtas og deretter signeres av president Donald Trump – som foreløpig ikke har kommentert hvorvidt han støtter en slik avtale.

Flere artikler

  1. Kina-forsker: Uvanlig spent situasjon i Hongkong

  2. Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkong-politikk

  3. Hongkong: Politiet sier rettssikkerheten er «nær kollaps»

  4. Hongkong-demonstrasjoner: Demonstrant skutt av politiet

  5. Hongkong: Politi kledd som demonstrant avfyrte skudd

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder