WHO erklærer coronaviruset en «internasjonal folkehelsekrise»

Etter et flere timer langt hastemøte erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) det nye coronaviruset en «internasjonal folkehelsekrise».

 • Yasmin Sfrintzeris
 • Adriane Lilleskare Lunde
 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 124 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener viruset er en internasjonal folkehelsekrise.

Det opplyser WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus under en pressekonferanse torsdag kveld.

– Vi må handle sammen nå, for å hindre ytterligere spredning, sa han.

Natt til fredag meldte kinesiske myndigheter at 213 mennesker så langt har mistet livet som følge av viruset. De sier at de er klare til å samarbeide med WHO og andre land for å bekjempe viruset, og at de er sikre på at de skal klare det, skriver Reuters.

– Kina har selvtilliten og evnene som skal til for å vinne kampen mot det nye coronaviruset, sier talsperson for utenriksdepartementet Hua Chunying etter WHOs beslutning.

WHO-direktør Ghebreyesus roste kinesiske myndigheter gjentatte ganger for deres håndtering av viruset og for å ha hindret viruset i å spre seg utenfor landet i stor grad. Erklæringen skal ikke tolkes som at WHO ikke har tillit til Kina, sa Ghebreyesus.

– Kina setter en ny standard for utbrudd-respons, sa Ghebreyesus.

Hovedhensynet med erklæringen er å hindre spredning av viruset til land med svakere helsesystemer.

EGNE ROM: Sykehuset i Utrecht i Nederland har spesiallagde rom for smittede pasienter. Foto: JERRY LAMPEN / ANP

16 uavhengige eksperter har diskutert hvorvidt spredningen av viruset bør anses som en epidemi eller en internasjonal krise. Møtet startet klokken 14.30 i Genève torsdag.

Møtet varte i flere timer, og pressekonferansen ble utsatt i en time torsdag kveld.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at erklæringen blant annet innebærer at alle land blir anbefalt til å gjøre tiltak for å forhindre spredning over landegrenser, eller å øke overvåkningen og beredskapen.

– WHO tar nå formell ledelse

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, sier at denne erklæringen betyr at WHO nå tar ledelsen i det internasjonale arbeidet mot coronaviruset. WHO gir formelle anbefalinger til andre land for å forebygge spredning og styrke smittevernet verden over.

– Denne erklæringen betyr at WHO anser utbruddet som alvorlig, og understreker betydningen av internasjonalt samarbeid og felles koordinering.

Hva gjelder Norge sier Vold at FHI fortsetter å følge WHOs anbefalinger, foruten å komme med kontinuerlige råd og informasjon til både helsetjenester og publikum.

– Som FHI tidligere har sagt, anser vi det som sannsynlig at det vil komme tilfeller også i Norge. Det er vi forberedt på, sier Vold.

Hun påpeker samtidig at dette er en helt ny sykdom hvor mye er ukjent.

– Dette gjør det særlig viktig med samordnet respons og økt kunnskap.

Gamle og syke rammes

Slike erklæringer som WHO i dag kom med, er ifølge Reuters svært sjeldne. Det siste tiåret er det kun blitt erklært fem internasjonale folkehelsekriser, blant annet under Ebola-utbruddet og Zika-viruset.

Det nye coronaviruset har hittil ført til 213 dødsfall, hvor samtlige har vært i Kina.

Det er per nå 129 tilfeller av viruset i 22 land, utenom Kina. På verdensbasis er det 9800 bekreftede tilfeller. Det er flere enn de som fikk påvist smitte under SARS-epidemien som krevde under 800 liv for 17 år siden.

Dødsraten hos dem som har fått påvist Wuhan-viruset er foreløpig på drøyt 2 prosent, mens dødsraten under SARS-utbruddet var på nærmere 10 prosent.

Viruset er først og fremst dødelig for gamle, svekkede og syke mennesker, og gjennomsnittsalderen for dem som er døde i Kina er ifølge myndighetene 73 år.

Wuhan-viruset er foreløpig ikke påvist i Norge, hvor vanlig influensa årlig tar livet av rundt 900 mennesker.

WHO anbefaler foreløpig ingen restriksjoner for internasjonale reiser.

Mer om

 1. WHO
 2. Coronaviruset
 3. Kina

Flere artikler

 1. Mor tryglet om å få kreftsyk datter gjennom virus-blokade

 2. Isolerer millionby etter virusutbrudd

 3. WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

 4. Flere døde av coronaviruset enn SARS i Kina

 5. Frykter virus-spredning – styrker flyplasskontroll

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder