London: Holder pusten for Boris Johnson

LONDON (VG) Mandag kom nyheten om at Storbritannias statsminister Boris Johnson er innlagt på intensivavdeling. Tirsdag har 6159 liv gått tapt til coronaviruset i landet. London er plutselig en helt forandret by.

 • Nina Rangøy
 • Maria Støre

Artikkelen er over 91 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Storbritannias statsminister Boris Johnsons testet positivt for coronaviruset fredag 27. mars. Søndag 5. april ble han lagt inn på sykehus. Innleggelsen ble beskrevet som et føre var-tiltak, snarere enn et nødtiltak.

Men Johnsons tilstand forverret seg i løpet mandagen. Nå er han på intensivavdelingen ved St. Thomas’ Hospital i London.

Utenriksminister Dominic Raab er utnevnt som Johnsons stedfortreder så lenge det er nødvendig. På en pressekonferanse tirsdag klokken 18.00 norsk tid, fortalte han om statsministeren og landets tilstand.

CORONA: Storbritannias utenriksminister Dominic Raab under pressekonferanse 6. april. Foto: PIPPA FOWLES/ 10 DOWNING STREET / 10 DOWNING STREET

– Dette kommer som et sjokk på oss alle. Han er ikke bare statsminister, ikke bare sjefen vår, men også en kollega og vår venn, sa Raab.

– Jeg er sikker på at han vil komme seg gjennom dette.

les også

Boris Johnsons tilstand stabil

Raab bekreftet samtidig at det totale dødstallet i Storbritannia knyttet til coronaviruset nå er på 6159. Det siste døgnet har 786 mennesker mistet livet.

Statsministeren skal ha vært stabil gjennom natten. Tirsdag kveld skal han ikke ha vært på respirator, men mottok oksygenbehandling.

#PrayForBoris

I London møter VG en ny by. Ingenting er som normalt. Mens statsministeren får intensivbehandling virker det som om hele byen holder pusten.

BØNN FOR BORIS: En forbipasserende syklist sier hun har vært med i et digitalt bønnemøte for statsministeren og vil oppfordre andre om å gjøre det samme for lederne i landet. Foto: Nina E. Rangoy/ VG

Folket i London er generelt bekymret for statsministeren. Det gjelder også Andy, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt. Han er svært urolig for Boris Johnson.

– Det er urovekkende at statsministeren er såpass syk, sier han og legger til:

– Vi får håpe han raskt blir frisk igjen. Det viser hvor lite dette viruset diskriminerer. Skulle det gå galt, stoler jeg på at vi har såpass gode systemer på plass at landet vil bli ledet på en god måte likevel.

En annen som er ute og vandrer, Denise Gould, er nylig hjemflyttet fra Sør Afrika til London. Hun forteller om et liv som har blitt ekstra komplisert av viruset, men mest er hun opptatt at både hun og mannen er friske.

– Det er forferdelig at statsministeren er syk. Og jeg synes det er trist at ikke hans gravide kjæreste nå kan få sett ham, sier hun.

les også

Biograf om Boris Johnson: – Dette må være et sjokk for ham

Boris Johnsons gravide forlovede Carrie Symonds har også ligget til sengs den siste uken med covid-19-lignende symptomer. Lørdag skrev hun på Twitter at hun er blitt bedre. Hun er ikke blitt testet for coronaviruset.

Da skrev hun at det er bekymringsfullt å være gravid og kanskje ha covid-19, men at hun stoler på legene.

AVSTAND: Viduspusserne i London Rick West, Mark Wilds og Ryan Downs er på jobb, men holder god avstand. Foto: Nina E. Rangoy/ VG

Avstand

Mark Wilds, Ryan Downs og Rick West er på jobb som vindusvaskere i et forretningsbygg i Westminster og synes nyheten om at statsministeren ligger på intensivavdelingen er forferdelig.

– Det viser at han bare er et menneske og at alle kan få dette. Alt dette er helt surrealistisk, det blir forferdelig hvis han dør, sier de tre som fremdeles jobber til tross for restriksjonene.

– Vi trenger ikke være så nær hverandre mens vi jobber, sier de.

Tiltakene for å stoppe spredningen synes de er riktige, men vinduspusserne mener mange ikke overholder reglene når de oppholder seg i parkene. Det er ren ignoranse, sier mennene.

Gatene i Westminster-sentrum i London er ikke fullstendig folketomme. Trafikken går, det er varebiler, politi og sykebiler. De røde bussene frakter fremdeles folk og mange er ute på sin daglige treningstur.

Likevel er det ikke til å sammenligne med en normal hverdag. Hoteller har stengt dørene, lysene er slukket. Undergrunnsstasjonene som til vanlig har en ustanselig strøm av reisende ligger øde. Ikke en gang en lat søndag kan måle seg med denne merkelige mangelen på aktivitet.

Over Westminster Bridge, rett mot parlamentet, ligger St. Thomas’ Hospital der statsministeren er lagt inn. Det er godt med pressefolk tilstede, men for en gangs skyld står de i god avstand til hverandre og rapporterer fra hvert sitt sted.

Tirsdag morgen melder en statssekretær i helsedepartementet at Johnson fremdeles er stabil og ved godt mot, ifølge Reuters.

Les også

 1. Storbritannias helseminister advarer de som bryter smittevernregler

  Helseminister Matt Hancock sier det er et mindretall som ikke følger folkehelserådene.
 2. Storbritannias yngste coronaoffer begravet uten familien til stede

  Den 13-årige London-gutten Ismail Mohamed Abdulwahab ble i går begravet uten at noen i familien hans fikk delta i…
 3. FHI i fersk rapport: Oslo er nærmere fase tre av corona-epidemien

  I en ny analyse av corona-utbruddet skriver Folkehelseinstituttet at forskjellige regioner i Norge er i ulike faser av…
 4. Donald Trump: Har kontaktet Boris Johnsons leger

  USAs president Donald Trump omtaler coronasmittede Boris Johnson som «fantastisk» og en «god venn», og sier han har bedt…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Storbritannia
 3. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Coronasmittet Boris Johnson innlagt på intensiven

 2. Boris Johnsons tilstand stabil

 3. Donald Trump: Har kontaktet Boris Johnsons leger

 4. Boris Johnson: – Jeg skylder dem livet mitt

 5. Boris Johnsons far sier sønnen trenger mye hvile

Fra andre aviser

 1. Boris Johnson på intensivavdeling over natten

  Bergens Tidende
 2. Boris Johnson får intensivbehandling for covid-19

  Fædrelandsvennen
 3. Ikke bare er Boris Johnson på intensivavdeling. Nå er det full krise bak disse dørene.

  Aftenposten
 4. Boris Johnson på sykehus

  Aftenposten
 5. Helsen, vikaren, landet, historien. Fem spørsmål og svar om forverringen av Boris Johnsons koronasykdom.

  Aftenposten
 6. En statsminister på intensivavdelingen var ikke hva Storbritannia trengte akkurat nå.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder